Tekemistä ja näkemistä Hossan luontokeskuksessa

Alueen esittely

Hossan luontokeskuksessa on kaksi suurta kosketusnäyttöä, joissa esitellään kansallispuistoa ja sen palveluita. Seinillä on suuria valokuvia ja kahvilasalissa taideteos Puuhippa. Neuvotteluhuoneessa, Ståhlbergin salissa, voi katsoa Hossa time lapsea tai Liikettä rajalla, rajaseudun elosta kertovaa animaatiota. Ståhlbergin salissa on myös valokuvaseinä Värikallion kalliomaalauksesta. Valokuvaseinä on entisestä näyttelystä "Mihin näillä selkosilla ennen uskottiin" ja näyttelyn tiimoilta tehtyä uskomuksista ja Värikalliosta kertovaa kirjaa (julkaisut.metsa.fi) on edelleen saatavilla.

Ryhmäopastukset

Sovi opastuksista ennakkoon luontokeskuksen väen kanssa.

 • Kansallispuiston esittely
  • Sopii kaikenikäisille
  • Kerrotaan Hossan kansallispuiston luonnosta, historiasta ja harrastusmahdollisuuksista
  • Kesto noin 45 - 60 minuuttia, hinta 50 €/ryhmä
  • Esittelyjä voi tilata arkipäiville ma - pe.
  • HUOM! Ryhmäopastusten osalta noudatamme voimassa olevia koronarajoituksia. 

Käsikirjasto

Luontokeskuksen lukunurkkauksesta löytyy luonto-oppaita. Kirjastossa on myös Kainuun historiaa koskevia kirjoja sekä kalliomaalauksista kertovia kirjoja.

Lasten puuhanurkkaus ja toimintapiha

 • Sisällä olevassa lasten puuhanurkkauksessa voi kokeilla erilaisia eläinten korvia. Puuhanurkkauksessa on myös leikkikeittiö ja joitain palapelejä.
 • Luontokeskuksen piha-alueella on lasten leikkipaikka. Pihalla on hiekkalaatikko leluineen, keinuja, liukuvaijeri sekä kiipeilypaikka ja kaksi liukumäkeä.

Luontopolku

Noin 150 metrin päässä luontokeskuksesta alkaa luontopolku (3 km), joka kiertää läheistä Huosilampea ja kiipeilee Huosiharjulla. Polun varrella on opastustauluja, tulentekopaikkoja sekä suuri laavu. Laavulla on ruokailutilat, esteetön käymälä, halkoliiteri, takka sekä tulentekopaikka. Huosilampeen, jonka rannalla luontopolku kulkee, istutetaan pyyntikokoisia kirjolohia. Kalastuslupia saa luontokeskuksesta.

Tulentekopaikat

Luontokeskuksen sisällä on takkauuni ja takaterassilla avotakka. Lähin tulentekopaikka / laavu on luontopolun varrella, noin 500 metriä luontokeskuksesta. Kansallispuistossa on useita tulentekopaikkoja, laavuja, keittokatoksia sekä autiotupia.

Videoita Hossasta

Hossan luontopolkukartta

""
Pdf 994 Kt (julkaisut.metsa.fi)

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää