Tekemistä ja näkemistä Ylä-Lapin luontokeskuksessa

Kaarevan katon alla on asiakkaita tutustumassa näyttelytilaan, jossa on valaistuja vitriinejä ja valokuvia.
 

Näyttelyt  

Siidan uusi näyttely on nimeltään ”Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme” inarilaisen Matti Morottajan kirjoittaman inarinsaamenkielisen runon mukaan. Näyttelyn nimi tiivistää luonto- ja kulttuuriaiheiden tärkeimmät viestit.
 
Näyttelyn kulttuurisisällöissä pohditaan, miten menneisyys elää meissä – jokaisessa elää monimuotoinen eri aikakausien perintö, jonka avulla sopeudutaan muutoksiin ympärillämme. Luontonäkökulma tuo esiin erityisesti viimeisen jääkauden jälkeistä ilmastohistoriaa ja lisäksi pohditaan mitä ilmastolle tapahtuu tulevaisuudessa. Luontoaiheita käsitellään Ylä-Lapin suojelualueiden sekä niillä esiintyvien erilaisten luontotyyppien ja eliölajien kautta.
 

Vaihtuvat näyttelyt  

Siidassa on kaksi vaihtuvan näyttelyn tilaa, joissa luontokeskus ja saamelaismuseo järjestävät  luonto- ja kulttuuriaiheisia näyttelyitä. Lue lisää vaihtuvista näyttelyistä Siidan verkkosivuilta (siida.fi).
 

Ryhmäopastukset  

Siidassa on tarjolla opastettuja kierroksia ryhmille suomen, saamen, englannin, ruotsin ja saksan kielillä. Opastus on maksullinen ja se on varattava etukäteen. Ryhmäopastuksen kesto on yksi tunti.  Opastus räätälöidään sopivaksi erilaisille ryhmille. Ryhmän suositeltava enimmäiskoko on 25 henkilöä.

Ulkomuseon teemaopastus Tirron pihassa

Ulkomuseon teemaopastus johdattaa teidät150 vuotta ajassa taaksepäin aikaan, jolloin Inarissa oli vain muutama pieni rakennus ja elämä rytmittyi kahdeksan vuodenajan ympärille. Tirron tilalla pidettiin tuolloin sekä poroja että lehmiä. Elinkeinoina harjoitettiin kalastusta, metsästystä, keräilyä ja pienviljelyä.
Opastuksen kesto on yksi tunti ja sen saa seuraavilla kielillä: suomi, englanti, saksa, ranska ja espanja. Opastuksen hinta on 130 € / ryhmä ja sen on saatavilla 1.6.-30.9.

  • Opastukseen voi sisällyttää myös ohjelmanumeron, jossa oppaan johdolla askarrellaan verkonkives. Kesto 1h 15 min. Opastus +ohjelma 150 €/ryhmä + 5€ materiaalimaksu/hlö. 

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää