Mitä Pöyrisjärvellä voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Pöyrisjärven erämaa-alueen sisällä ei ole merkittyjä vaellusreittejä, mutta alueella kulkee useita vakiintuneita kulkureittejä, joita pitkin vuosisadan alussa on kuljetettu postia alueen asukkaille. Erämaa-alueen välittömässä läheisyydessä kulkee merkitty polku.

Pyöräillä

Pöyrisjärven erämaa-alueella ei ole maastoon merkittyjä maastopyöräilyreittejä, mutta maastopyöräilyyn soveltuvat maastourat on merkitty sähköisille kartoille.  Poromiesten ja muiden paikallisten käyttämiä maastouria pitkin voi sekä vaeltaa että ajaa maastopyörällä. Näiden reittien vaikeustaso vaihtelee helposta erittäin vaativaan. Keskellä erämaa-aluetta kulkevat reitit ovat kaukana asutuksesta ja suurin osa erämaasta on matkapuhelinverkon kuuluvuusalueen ulkopuolella, joten lyhyellekin pyöräilyretkelle tulee varustautua huolella.

Maastoura kulkee ruskaväreissä komeilevan tunturikasvillisuuden keskellä.

Meloa ja soutaa 

Pöyrisjärven erämaa-alueella on hyvät melontamahdollisuudet. Melontaan hyvin soveltuvia jokia ovat mm. Pöyrisjärvestä lähtevä Pöyrisjoki sekä Käkkälöjoki.

Tutustua luontokeskukseen

Pöyrisjärven erämaa-alueen eteläpuolella sijaitsee Enontekiön kirkonkylä Hetta, jossa voi tutustua Tunturi-Lapin luontokeskukseen, joka on yksi Metsähallituksen palvelupisteistä. Luontokeskuksesta saa tietoa Pöyrisjärven erämaa-alueesta ja sieltä vuokrataan Pöyrisjärven varaustupaa.

Hiihtää maastossa

Erämaa-alueella voi hiihtää vapaasti, mutta alueella ei ole koneellisesti ylläpidettyjä latuja tai merkittyjä latureittejä.

Kalastaa

Pöyrisjärven erämaa-alueella voi onkia ja pilkkiä yleiskalastusoikeudella, jolloin ei tarvita lupia. Virtaavissa vesissä pilkkiminen ja onkiminen ei ole sallittua. Viehekalastaessasi maksa kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi) sekä Metsähallituksen kalastuslupa 1551 Enontekiön erämaa (eraluvat.fi). Mikäli kalastat Pöyrisjoella, sinun on hankittava erillinen Ounasjoki - Käkkälöjoki - Pöyrisjoki 1556 vapalupa (eraluvat.fi).

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Kalastusluvan voit ostaa Eräluvat.fi -verkkokaupasta (eraluvat.fi),  Tunturi-Lapin luontokeskuksesta  tai muista Metsähallituksen asiakaspalvelupisteistä. 

Pöyrisjoki sekä useat muut alueen joet soveltuvat erinomaisesti perho- ja viehekalastajille. Siian, hauen, ahvenen ja mateen lisäksi jokivesistä nousee taimenta ja harjusta. Samoja kaloja saa myös Pöyrisjärvestä, jonka pääkalalaji on 200-300 grammaa painava siika.

Lähteä opastetulle retkelle

Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät järjestävät opastettuja retkiä myös Pöyrisjärven erämaa-alueelle.

Enontekiön kirkonkylässä sijaitsevassa Tunturi-Lapin luontokeskuksessa voi saada tilauksesta maksullisen opastuksen näyttelyssä.

Metsästää

Pöyrisjärven erämaa-alue on jaettu kahteen eri lupametsästysalueseen: 1615 Näkkälä (eräluvat.fi) ja 1616 Nunnanen (eräluvat.fi). Metsästettäviä lajeja ovat mm. riekko, jänis sekä vesilinnut. Metsästyslupia saa Tunturi-Lapin luontokeskuksen lisäksi myös Metsähallituksen Eräluvat verkkokaupasta.

Alueille myydään vuorokausittain rajattu määrä pienriistalupia, joilla ulkopaikkakuntalainenkin voi metsästää metsästysaikojen puitteissa. Poronhoito on alueella merkittävä elinkeino, joten ajavalla koiralla metsästäminen on myytävillä luvilla kielletty. Kevättalvella koiran kanssa metsästävien on selvitettävä porotokkien sijainti tokkakuntien yhteyshenkilöiltä ennen metsälle lähtöä.

Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa vakituisesti asuvilla on vapaa metsästysoikeus kotikuntansa valtion mailla. Paikallisilla on myös oikeus pyytää riekkoa ansoilla. Onhan tämä "elämän lintu" vieläkin tärkeä tulonlähde monille enontekiöläisille perheille.

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on sallittua. Alueella kasvavista marjoista suosituin on syyskesällä kypsyvä hilla eli lakka, jota kasvaa suoalueilla eri puolella erämaa-aluetta. Mustikkaa ja puolukkaa voi poimia alueen eteläosissa ja variksenmarjojen ystävä saa suun makeaksi Pöyrisjärven hiekkadyyneilläkin. Erämaan metsäisiltä osilta saa sienestäjäkin koriinsa täytettä. Vaikka sienet ovatkin porojen herkkua, niitä jää runsaasti metsiin pilaantumaan joka vuosi.

Harrastaa geokätköilyä

Pöyrisjärven erämaa-alueella vaeltajan kannattaa kulkiessaan tutkia tarkkaan maastoa. Erämaahan on nimittäin piilotettu muutamia geokätköjä (geocache.fi). Vuonna 2000 alkunsa saanut geokätköily on ympäri maailman levinnyt harrastus, jonka harrastajia Suomessakin on jo useita tuhansia.