Pallastunturin luontokeskuksen näyttelyt

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.

Näyttelyssä lasivitriiniin rakennettu talvinen maisema, jossa on täytetty saukko.

Pallastunturin luontokeskuksessa on vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden ja sesonkiaikoina luontoiltoja sekä muita tapahtumia. 

Metsästä paljakalle -näyttely

Luontokeskuksen perusnäyttely kertoo tunturien syntyhistoriasta sekä kasveista ja eläimistä, kun noustaan metsästä puronvarteen, tunturikoivikkoon ja ylös puuttomalle paljakalle. Matkan taittuessa myös vuodenajat vaihtuvat. Näyttelyssä esitellään alueelle tyypillisiä ja harvinaisia eläin- ja kasvilajeja luonnollisessa ympäristössään sekä näiden keinoja selviytyä ankarissa luonnonoloissa. Näyttelyteksteistä on myös ruotsin-, englannin-, saksan-, ranskan-, italian- ja venäjänkieliset käännökset.

Auditorio ja elokuvat

  • Luontokeskuksessa on 40-paikkainen auditorio AV-laitteineen.
  • Auditoriossa esitettävät dia- ja video-ohjelmat näytetään pyydettäessä ja ne ovat maksuttomia.
  • Ryhmille esitykset kannattaa varata etukäteen.
  • Auditorio on vuokrattavissa myös kokous- ja opetuskäyttöön.

Sammaltunturin tutkimusasema

Ilmatieteenlaitoksen Pallaksen tutkimusasema (ilmatieteenlaitos.fi) on maailmanlaajuisesti tärkeä ilmastontutkimusasema. Pallastunturin luontokeskuksessa voit tutustua sen toimintaan ja selata Ilmatieteenlaitoksen verkkopalvelua ja löytää aivan uusinta tietoa ilmastoasioista.

Talvinen maisema ja auringonlasku. Taustalla rakennus.

Lukunurkka

Lukunurkassa on pohjoista luontoa, retkeilyä ja paikallishistoriaa monipuolisesti käsittelevää kirjallisuutta ja lehtileikekokoelmia. Lapsille on omaa kirjallisuutta sekä puuhattavaa piirtäen ja leikkien. 

Revontulien alla Pallas-Yllästuntureilla