Merenkurkun saarten palvelut

Merenkurkun saaristossa on useitä saaria, jotka sopivat retkikohteiksi. Monilla näistä saarista on ollut merivartiosto- tai luotsiasemia. Myös monta majakkasaarta on avannut porttinsa retkeilijöille. Majakoihin ei pääse sisälle, mutta niitä voi ihailla ulkopuolelta. 

Muutamiin kohteisiin järjestetään venekuljetuksia, myös Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät tarjoavat tilauksesta veneretkiä saariin.  Kaikki kohteet ovat tavoitettavissa omalla veneellä tai kanootilla.  Osalla saarista voi myös yöpyä.

Ilman omaa venettä saaristoon 

Suomen saaristokohteet tarjoavat rantalomaa parhaimmillaan, kaukana kaupunkien hälinästä.

Jos et ole vielä kokenut saariston leppoisaa kesätuulta tai upeaa luontoa, on kansallispuistoissa ja muilla luonntonsuojelualueilla tarjolla monta mahdollisuutta helppoon päiväretkeen ja jopa yön yli vierailuun. Saariston eri kohteisiin kuljettavat Metsähallituksen yhteistyöyritykset vesibussilla, veneellä tai risteilyillä. Joihinkin kohteisiin liikennöi valtion maksuton yhteysalus tai lossi.

Lue lisää eri reiteistä Merenkurkusta Itäiselle Suomenlahdelle: Saaristoon ilman omaa venettä kesällä 2022 (julkaisut.metsa.fi, pdf).