Merenkurkun saariston ohjeet ja säännöt

Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde Unescon maailmanperintöluettelossa. On tärkeää, että perehdyt alueeseen jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla alueen ohjeisiin.

Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen Natura 2000 -alueella
Liikkuminen Valassaarilla
Liikkuminen Snipansgrund-Medelkallan hylkeidensuojelualueella
Leiriytyminen Natura 2000 -alueella
Leiriytyminen Valassaarilla
Tulenteko Natura 2000 -alueella
Tulenteko Valassaarilla
Roskaton retkeily
Kalastus Natura 2000 -alueella
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily Natura 2000 -alueella
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily Valassaarilla
Muut säännöt ja ohjeet Natura 2000 -alueella
Muut säännöt ja ohjeet Valassaarilla
Turvallisuus

Kunnioita luontoa

Toimitaan ja liikutaan luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.

Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan alueen sääntöjä.

Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita, mutta ainoastaan kytkettynä.

Ohjeita Merenkurkun Natura 2000 -alueella liikkumiseen

Monet Merenkurkun saarista ovat linnustolle tärkeitä pesimäalueita, joten on tärkeää pysytellä merkityllä reitillä lintujen pesimäaikaan 1.5. - 15.7.

Alueella saa telttailla jokaisenoikeudella (ymparisto.fi).

Avotulen teko metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).  Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.

Jokaisenoikeudella voi Merenkurkussa onkia ja pilkkiä sekä kalastaa silakkaa yhdellä vavalla siimaan kiinnitetyillä pystysuunnassa liikuteltavilla koukuilla ja kalastonhoitomaksun suorittamalla sekä alle 18-vuotiaalla ja 70 vuotta täyttäneellä oikeus harjoittaa viehekalastusta yhdellä vieheellä (kalastuslaki (379/2015) 7 §).

Tyrnin marjoja voi poimia käsin rajoituksetta. Myös puristimien käyttö on nykyisin sallittua ilman aikarajoituksia.

Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Ohjeita ja sääntöjä Valassaarilla kävijälle

Saarella saa liikkua vain polkua pitkin pohjoisen laiturin, majakan, Båtsvikenin ja Östergårdsin välillä.

  • Yleinen maihinnousukielto vallitsee lintujen pesimisaikana 1. toukokuuta - 31. heinäkuuta lukuunottamatta seuraavia alueita: Laiturialue Ebbskärillä, Båtsviken, Östergårds, Malskärörenin länsipuoli sekä Malskäretin ankkuripaikka. Kielto ei koske Björköbyssä vakituisesti asuvia. 

Lyhytaikainen telttailu on sallittua 1. elokuuta ja 30. huhtikuuta välisellä ajalla Ebbskärillä, Storskäretillä Malskärsörenilla ja Malskäretillä niille karttaan merkityillä alueilla.

Tulenteko on sallittu vain siihen osoitetuilla paikoilla. Ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana (ilmatieteenlaitos.fi) avotulen teko on kielletty myös merkityillä tulentekopaikoilla. Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.

Valassaarilla ei ole jäteastioita, joten ota kaikki tuottamasi jäte mukanasi takaisin.

Kasvien poimiminen on kiellettyä, mutta polun varrelta saa kerätä marjoja ja ruokasieniä.

Koko saaristoalueella vallitsee kahdeksan solmun nopeusrajoitus ja alueella saa liikkua vain merkityillä väylillä.

Huomioi lampaat, jotka laiduntavat Valassaarilla ja sulje polun varrella olevat portit kunnolla perässäsi.

Snipansgrund-Medelkallan hylkeidensuojelualue

Merenkurkussa on erityinen hylkeidensuojelualue (metsa.fi), jossa liikkumisvapautta on rajoitettu. Liikkuminen ja oleskeleminen ilman Metsähallituksen lupaa on kielletty ympäri vuoden. Kielto koskee puolen merimailin sisään jäävää aluetta karttaan merkityistä suojelualueen luodoista. Liikkuminen on sallittua 16.6.–31.1. puolen merimailin etäisyydellä luotojen ulkopuolella ja muina aikoina vain Metsähallituksen luvalla.

Turvallisuus

Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.

  • Rantojen kivet ja kalliot voivat olla petollisen liukkaita, joten liiku varovaisesti rannoilla.
  • Merenkurkussa vedet virtaavat voimakkaasti, mikä vaikuttaa talvisin jään paksuuteen. Emme suosittele jäällä liikkumista ilman paikallisten jääolojen tuntemusta.
  • Merellä liikkumiseen on aina varustauduttava huolellisesti, sillä sää saattaa muuttua hyvinkin nopeasti.
  • Pukeudu retkelle värikkäästi ja sään mukaisesti tuulta pitävään asusteeseen, sillä merellä saattaa tuulla kylmästi. Mukaan kannattaa aina ottaa juomavettä ja wc-paperia.
  • Sokkeloisessa Merenkurkun saaristossa liikuttaessa on merikorttisarja F välttämätön varuste. Virallisten väylien ulkopuolella vapaaehtoisesti ylläpidettävistä pienveneväylistä on paikallisesti myynnissä oma karttasarja. Näillä väylillä liikutaan omalla vastuulla.
  • Punkkeja esiintyy Merenkurkun saaristossa.
    • Punkeilta voit suojautua pukeutumalla pitkälahkeisiin housuihin ja pitkähihaiseen paitaan. Housun lahkeet kannattaa sujauttaa sukkien sisään.
    • Retkipäivän päätteeksi kannattaa pitää punkkitarkastus. Punkkeja saattaa löytyä etenkin taipeista. Punkit kannattaa poistaa apteekkien myymillä punkkipihdeillä.
  • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
  • Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000. Tutustu etukäteen, kuinka toimia hätätilanteessa.
  • Matkapuhelimien kuuluvuus on Merenkurkun alueella varsin hyvä muutamia katvealueita lukuun ottamatta. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.
  • Retkeilyn ABC
  • Katso myös retkikohteesi ajankohtaista-sivu.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää