Jääkauden muovaama mosaiikkimainen saaristo tarjoaa kävijälle nautintoja joka vuodenaikaan. Parhaimmillaan mereinen maailmanperintö on kuitenkin kesällä, jolloin tekemistä riittää ja taukojen lomassa voi istahtaa rantakiville maistelemaan eväitä ja nauttimaan maankohoamisrannikon näkymistä, jotka on myös luokiteltu Suomen kansallismaisemaksi.

Melonta

Maailmanperintöalueella on laskettu olevan 5600 saarta ja yli 2400 km rantaviivaa, joten melottavaa riittää! Björkön Svedjehamnista alkaa saaristolabyrintti, joka hakee vertaistaan koko maailmassa. Kokeneelle avomerimelojalle löytyy mielenkiintoisia majakkasaaria. Illaksi voit meloa laavulle tai vaikka vanhalle kalamajalle.

Merenkurkun saariston alueesta on saatavilla melontakartta, ja voit vuokrata kajakin. Melontaoppaan kanssa pääset tutustumaan Merenkurkun saariston helmiin turvallisesti.

Kolme melojaa kahdessa kanootissa melomassa tyynenä päivänä. Takana rantaa, jossa kalamaja, suuri kuusi ja takana kivikkoinen harjanne.

Kalastus

Merenkurkun matala ja kivikkoinen saaristo on mahtava kalastuspaikka ympäri vuoden. Talvella kannattaa lähteä ahvenpilkille Raippaluodon tai Björkön sisäsaariston jäille. Keväällä puroilla voi seurata kalojen vilkasta kutunousua. Huomaa, että monet kutupurot ja niiden läheisyydessä olevat alueet ovat kudun aikana rauhoitettuja. Kudun jälkeen ahvenet siirtyvät virtaisille paikoille, ja loppukesästä varmana paikkana voi pitää Raippaluodon sillan aluetta. Se on myös erinomainen silakan litkauspaikka. Hauen tavoittaa virvelillä karikoiden ja ruovikoiden tuntumasta kesästä syksyyn.Merenkurkussa kalastukseen et välttämättä tarvitse venettä, sillä alueella on myös monia hyviä kalastukseen sopivia rantoja. Paikalliset kalastusoppaat vievät sinut mielellään alueen parhaille kala-apajille!

Jokaisen yli 18- ja alle 70-vuotiaan tulee maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi)  mikäli he harrastavat muuta kalastusta kuin pilkintää tai ongintaa.

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi (kalastusrajoitus.fi).

Kolme lasta pelastusliivit päällä soutuveneessä kesällä. Yhdellä lapsista on kädessään kalavaaka jossa roikkuu suuri hauki. Kaksi muuta lasta kalastavat mato-ongilla.

Lintujen tarkkailu

Kaksi ihmistä syksyisellä metsäpolulla.

Maankohoamisrantojen ja -metsien linnusto on monipuolista. Hyviä lintujentarkkailupaikkoja on luontopolkujen varsilla, merenrannoilla ja peltoaukeiden vierellä. Erityisesti keväällä Svedjehamnin Saltkaret-näkötorni on lintuharrastajien paratiisi. Kannattaa poiketa myös läheisellä Bodvattnetin rannalla: pikkulokkien, lapintiirojen ja mustakurkku-uikkujen lisäksi voit nähdä merikotkan ja ruskosuohaukan ja jopa uhanalaisen räyskän. Opastettuja linturetkiä järjestetään keväällä ja kesällä, mutta omatoimisesti lintuja voi tarkkailla koska vain.

Linturetkeilykohteiden esitteet: 

Muut aktiviteetit

  • Hiihto: Ei hoidettuja hiihtolatuja, mutta omatoimisesti voit hiihtää sekä metsässä ja pelloilla että meren jäällä. Muista varoa virtauskohtia!

  • Museo: Pohjanmaan museo Terranova (pohjanmaanmuseo.fi). Maailmanperintöalueen esittely, vaihtuvia näyttelyitä, kuvaesityksiä, museokauppa ja kahvila. Ryhmäopastuksia.

  • Luontopolut: Kahdeksalla luontopolulla (0,5-12,5 km) tutustut maankohoamiseen, saaristolaiselinkeinoihin, reheviin rantametsiin ja karuihin kivikkoisiin rantavesiin sekä niiden linnustoon ja muuhun eliöstöön.

  • Marjastus ja sienestys: Mustikat ja puolukat odottavat poimijoitaan! Loppusyksyllä voi poimia C-vitamiinipitoisia tyrnimarjoja. Myös sienikori täyttyy syksyisellä retkellä.

  • Nähtävyydet ja näköalat: Hienoin näköala Svedjehamnin Saltkaret-näkötornista. Myös Klobbskatin kalasataman vieressä olevalta Kikanbergetin kalliolta aukeaa upea näköala. Saaristokylät ja kalasatamat ovat kulttuurimaiseman aarteita.

  • Purjehdus ja veneily: Useita merikorttiin merkittyjä turvallisia venereittejä ja vierassatamia. Ulkosaariston laitureita palveluineen esim. Rönnskäretin Fäliskärillä, Moikipäällä ja Mikkelinsaarilla.

  • Pyöräily: Ei varsinaisia pyöräilyreittejä, mutta saaristokyliin on helppo tutustua pyöräillen.  

  • Ryhmäopastukset: Tietoa opastuksista saa Merenkurkun asiakaspalvelusta (merenkurkku.fi).

  • Geokätköily: Runsaasti geokätköjä, joiden etsiminen on hauska tapa tutustua Merenkurkun saaristoon. Lue lisää.

  • Uinti: Virallisia uimarantoja on Björköbyn Svedjehamnissa, Södra Vallgrundissa Bulleråsissa ja Sommarösundissa, Norra Vallgrundissa, Raippaluodossa, Vistanissa, Fjärdskäretissä ja Kaukaluodossa. Uimarantojen kunnossapidosta huolehtii joko Mustasaarenkunta tai paikalliset Folkhälsan-yhdistykset tai muut paikalliset yhdistykset. Lue lisää (mustasaari.fi).

Veden alla otetussa kuvassa uimari sukeltamassa uimaräpylät jalassa.

Yhteistyötahojen palveluja

Merenkurkun saariston yhteistyötahot tarjoavat opastettuja retkiä, venekuljetuksia sekä ohjelma-, kahvila-, ravintola- ja majoituspalveluja niin yksittäisille retkeilijöille kuin ryhmämatkailijoille.