Kaksi henkilöä kävelee vaaran laella sijaitsevan vanhan talon vierellä kesäisessä säässä.
 

Luontokeskus Petola on avoinna ensi kesänä 4.-29.7. tiistaista lauantaihin klo 10-16. 

(Päivitetty 26.4.2023)
Luontokeskus Petolan kävijämäärät ovat suhteellisen pienet, noin 6 000 kävijää vuodessa, mainkä vuoksi tiukkenevassa taloudessa joudumme tarkastelemaan tilannetta kriittisesti. Metsähallituksen Luontopalvelujen omistuksessa on tällä hetkellä Tönölän kaikki kiinteistöt: luontokeskus Petola, kaksi toimistorakennusta ja majoitustiloja, joista on tarkoitus luopua kokonaisuudessaan valtion kiinteistöstrategian mukaisesti. Kiinteistöjen hallinta ei ole Luontopalvelujen ydintoimintaa, joten rakennusten myyminen on yksi mahdollinen vaihtoehto. Samalla selvitämme mahdollisuuksia jatkaa luontokeskus Petolan toimintaa esimerkiksi yrittäjäyhteistyönä.

Parhaillaan Luontopalvelujen asiakasneuvontaa uudistetaan digitaalisten mahdollisuuksien kautta ja testaamme valtakunnallisesti juuri nyt muun muassa chat-palvelua verkkosivuillamme www.luontoon.fi. Esimerkiksi Kainuussa retkeilymahdollisuuksia on laajalla alueella ja digitaalisuus mahdollistaa entistä saavutettavamman asiakasneuvonnan. Verkkosivuiltamme löydät lisätietoja niin luontokeskus Petolasta kuin kaikista muistakin kohteistamme koko maassa liittyen muun muassa retkeilyreitteihin ja -turvallisuuteen.

Tulevana kesänä luontokeskus Petolan on avoinna 4.–29.7.2023 aina tiistaista lauantaihin. Muina aikoina Petolan asiakasneuvonnassa palvellaan puhelimitse 040 825 6060 ja sähköpostitse petola@metsa.fi arkisin kello 10.00–16.00 esimerkiksi kalastus- metsästys ja uralupien myynnin sekä retkeilyneuvonnan suhteen. 

Lisätiedot:
Pirkko Siikamäki
aluejohtaja
Metsähallitus, Luontopalvelut
pirkko.siikamaki@metsa.fi
puh. 040 827 5457

Harakkasaaressa uusi komea tulentekopaikka

(Päivitetty 17.6.2021)
Kuhmossa Lammasjärvessä sijaitsevaan Harakkasaareen on valmistunut uusi tulentekopaikka. Uusi sijainti palvelee paremmin kaikkia saaren kävijöitä.Taukopaikan rakentamista ehdittiin jo odottaa, mutta töihin päästiin käsiksi vasta tänä kesänä.

Harakkasaari liitettiin Ystävyyden puistoon kuuluvaan Lentuan luonnonsuojelualueeseen viime vuonna vietetyn Ystävyyden puiston 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Juhlavuoden tapahtumia ja töitä suunniteltiin yhteistyössä Kuhmon kaupungin kanssa ja niihin saatiin Eduskunnalta erillismääräraha, jonka turvin uusi taukopaikkakin on rakennettu.

Harakkasaari on nyt luonnonsuojelualue ja sitä koskee luonnonsuojelualueen säännöt. Esimerkiksi tulenteko on sallittu vain merkityllä paikalla käyttäen vain sitä varten tarjolla olevia polttopuita. Jotta kaikki viihtyvät saarella, muistutamme myös retkietiketin noudattamisesta.

Lentuan kota vuokrattavissa yksityiskäyttöön

(Päivitetty 16.5.2022) 
Lentuankosken niskalla olevaa kotaa vuokrataan edelleen yksityiskäyttöön. Katso tarkemmat tiedot Lentuan vuokrakodasta. Lentuan kodan vuokra on 35 €/päivä. Kodalla ei ole yöpymismahdollisuutta.

Varaukset hoituvat Eräluvat.fi-sivujen verkkokaupasta tai valtakunnallisesta palvelunumerosta 020 69 2424.

Suurpedoilla omat verkkosivut

Suomen ykköstiedonlähde suurpetoasioissa on suurpedot.fi -sivusto. Se tarjoaa monipuolisesti tietoa karhusta, sudesta, ilveksestä ja ahmasta. Sivusto on tehty suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä.

Sivustoa toimittavat Metsähallitus (metsa.fi), maa- ja metsätalousministeriö (mmm.fi), Suomen riistakeskus (riista.fi), Luonnonvarakeskus (luke.fi) ja ympäristöministeriö (ym.fi)

Uutisia Petolasta

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Harakkasaaren kertomuksia

Harakkasaari julkaisun kansi.
(Pdf, 6,8 Mt)