Metsä roihuaa hallitusti Lentualla

(Päivitetty 7.6.2019) 
Metsähallituksen Luontopalvelut polttaa metsää 7.6. Lentuan Natura 2000 -alueella, Häikänniemessä Lentuan pohjoisosassa. Noin 11 hehtaarin alalla tehtävä poltto liittyy valtakunnalliseen Paahde-LIFE -hankkeeseen, jossa aktiivisilla luonnonhoito- ja ennallistamistoimenpiteillä luodaan elinympäristöjä  metsäpaloihin sopeutuneille eliölajeille. 

Tuli on olennainen osa boreaalisten metsien luontaista kehityskulkua. Koska metsäpalot torjutaan nykyisin tehokkaasti, paahdeympäristöjä ei pääse syntymään luontaisesti. Valtakunnallisessa Paahde-LIFE-hankkeessa (2014–2020) tehdään luonnonhoidollisia ennallistamispolttoja, joilla pyritään jäljittelemään luontaisia metsäpaloja.  

Lue tarkemmin Paahde-LIFE -hankkeesta.

Syväjärven kesä vauhdilla käyntiin 

(Päivitetty 4.6.2019) 
Kuhmon Syväjärven alue herää kesään. Kuhmon 4H-yhdistyksen pyörittämä kesäkahvila Cafe Syväjärvi avautuu perjantaina 7.6., ja seuraavana päivänä, 8.6. Syväjärvellä vietetään Vapapäivää. 

Vapapäivä on kesälomalahja koululaisille Metsähallitukselta ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöltä. Vapapäivänä alle 18-vuotiaat voivat kalastaa ilmaiseksi. Syväjärvellä on kalastuksen ohjaajat paikalla opastamassa ja antamassa kalastusvinkkejä klo 10-15.  

Jotta Vapapäivän osallistujilla olisi paremmat saalismahdollisuudet, Syväjärvellä on tauko kalastuksessa 6-8.6. ei vapapäivään saakka.

Vapapäivää vietetään tänä vuonna 10. kerran. Lue lisää Vapapäivästä (www.eräluvat.fi)

Syväjärven retkeilyrakenteita kunnostetaan tänä kesänä

(Päivitetty 27.5.2019) 
Syväjärvi on suosittu virkistyskohde, jossa tekemistä riittää niin kalastajille, mökkeilijöille kuin retkeilijöillekin.  Järveä kiertävän reitin pitkokset kaipaavat kuitenkin uusimista ja tähän työhön ryhdytään tänä kesänä yhteistyössä Kuhmon kaupungin kanssa. Lue tarkemmin tiedotteesta

Lisätietoja Syväjärven retkeilymahdollisuuksista löydät sivulta www.luontoon.fi/syvajarvi 

Lisätietoja Syväjärven kalastusmahdollisuuksista löydät sivulta www.eraluvat.fi

Karhuja Petolan kesässä 

(Päivitetty 14.5.2019) 
Petolan kesäkauden näyttely Karhu Kainuun luonnossa koostuu Valtteri Mulkahaisen karhukuvista ja muista luontokuvista. Valtteri on Sotkamon lukion liikunnan ja terveystiedon lehtori. Lopetettuaan ampumahiihdon valmennustehtävät hän etsi uutta harrastusta ja löysi sen luontokuvauksen parista.  

Karhu Kainuun luonnossa. Kuva: Valtteri Mulkahainen

Valtteri Mulkahainen tunnetaan karhukuvaajana, mutta luontokuvaus laajemminkin on lähellä sydäntä. Erityisen kiehtovia kuvauskohteita ovat järvi- ja jokimaisemat sekä rantojen kivet ja kaislikot. Rannoille jääneet vanhat veneet vetävät erityisesti puoleensa. Kuviin tallentuu usein myös auringon nousu ja lasku. Talvisessa maisemassa voi aistia rauhallisuuden ja hiljaisuuden, jota ei löydy muualta maailmasta.  

- Töiden jälkeen on tosi mukavaa ottaa kamera käteen, lähteä metsään ja unohtaa arki. Parin tunnin päästä metsästä tuleekin jo ”uusi ihminen”, Valtteri kertoo kuvausretkien tunnelmistaan. 

Kuhmon luontokeskus Petola on avoinna kesäkuun puoleenväliin saakka maanantaista perjantaihin klo 9-16, juhannusviikosta eteenpäin joka päivä. Tarkista aukioloajat täältä

Petranpolun ylläpito on lopetettu 

(Päivitetty 3.5.2019) 
Petranpolun 45 kilometrin vaellusreitin ylläpito on lopetettu. Alkuperäinen ajatus oli, että Petranpolkua pitkin voi jatkaa Lieksasta Kuhmon rajalle tulevaa Karhunpolkua kohti Kuhmoa aina Jämäsvaaraan saakka.  

Reitillä on kuitenkin ollut vähän kulkijoita. Paikoitellen polku ja vanhat reittimerkinnät näkyvät maastossa ja kartoilla, mutta toisin paikoin polku on hävinnyt lähes näkymättömiin. Vain Jonkerinsalon luonnonsuojelualueella ja Jämäsvaaran virkistysmetsässä reitit ovat edelleen hyvin näkyvissä. Niitä tullaan myös ylläpitämään ns. saapasreittinä, joilta pitkokset puretaan pois, mutta viitoitukset ja muut palvelut säilyvät ennallaan. 

Vanhaa Petranpolun reittiä seuraillen voi edelleen kulkea jokamiehenoikeuksin. Käytettävissä ovat myös Jonkerinsalon eteläpuolella olevat Jongunjoen melontareitin varrella sijaitsevat Teljon tulentekopaikka, Hiidenportinkosken tulentekopaikka ja Siltakosken laavu. Lähempänä Jämäsvaaraa on edelleen käytettävissä Kaivoslammen laavu ja Hanhilammen tulentekopaikka.

Lentuan kota vuokrattavissa yksityiskäyttöön

(Päivitetty 31.1.2019) 
Lentuankosken niskalla olevaa kotaa vuokrataan edelleen yksityiskäyttöön. Katso tarkemmat tiedot Lentuan vuokrakodasta täältä.

Varaukset hoituvat Eräluvat.fi -sivujen verkkokaupasta tai valtakunnallisesta palvelunumerosta 020 69 2424 tai Kuhmon luontokeskus Petolasta, puh. 0206 39 6380.

Lentuan kodan vuokra on 35 €/päivä. Kodalla ei ole yöpymismahdollisuutta.

Samassa pihapiirissä sijainnut Lentuan luontotupa on purettu.

Kuusijoen tulentekopaikka poistettu Kilpelänkankaalta

(Päivitetty 19.10.2017)
Kilpelänkankaan lähellä Saunajärventien eteläpuolella sijaitseva Kuusijoen tulentekopaikka rakenteineen on poistettu käytöstä. Taukopaikka oli aikoinaan tehty moottorikelkkauran varrelle lähinnä kelkkailijoiden tarpeisiin. Koska uralinjaus on muuttunut, on tulentekopaikkakin jäänyt vähäiselle käytölle. Lähellä olevan Kilpelänkankaan laavut ja tulentekopaikka Kuusijoen varrella ovat edelleen käytettävissä.

Kivijärven saapasreitti poikki

(Päivitetty 8.9.2017) 
Kuhmon ja Ristijärven rajoilla sijaitsevan Kivijärven ympäri kiertävä reitti on poikki. Järven pohjoisosassa Putkiperässä Teeripuron ylittävä silta jouduttiin purkamaan turvallisuussyistä. Sillan niskat olivat poikki ja vaarana oli, että silta romahtaa kävelijän alla. Uutta siltaa ei rakenneta ainakaan tämän syksyn aikana.

Kivijärven reitti muuttui pari vuotta sitten ns. saapasreitiksi. Vanhat ja huonokuntoiset pitkokset on purettu pois, mutta laavut ja sillat ovat olleet edelleen käytettävissä, samoin Kivijärven autiotupa.

Lehtosaaren autiotuvan savusauna muutettu jatkuvalämmitteiseksi

(Päivitetty 29.6.2017)
Lentuan luonnonsuojelualueella sijaitsevan Lehtosaaren autiotuvan saunaan on vaihdettu jatkuvalämmitteinen kiuas. Muutokseen päädyttiin mm. polttopuukulutuksen ja paloturvallisuuden vuoksi.

Muutostyöt tehtiin talkootyönä Kuhmon Melojien kanssa. Lue tarkemmin Lehtosaaren töistä Luontoon.fi-uutisesta.

Jonkerinsalon, Kieverrysjärvien ja Kivijärven reitit muutettu saapasreiteiksi

(Päivitetty 10.10.2016)
Jonkerinsalon ja Kieverrysjärvien reitit sijaitsevat Kuhmon kaakkoiskulmilla, Kuhmon ja Lieksan rajamailla, ja  Kivijärven retkeilyreitti sijaitsee Ristijärven ja Kuhmon rajamailla, Vuosangan ampuma-alueen länsipuolella. Reittien pitkokset on aika syönyt ja paikoin niistä on tullut jopa turvallisuusriski. Siksi pitkokset on poistettu näiltä reiteiltä.

Luontohan ei mene kiinni, vaikka pitkokset poistetaankin. Kaikilla näillä kohteilla sillat ovat paikoillaan ja tulentekopaikat ja laavut ovat ennallaan ja Kivijärven autiotupa on käytettävissä. Retkelle on kuitenkin syytä varustautua kosteutta pelkäämättömin kengin.

Metsäpeuralla omat verkkosivut

www.suomenpeura.fi -sivuilla voit tutustua kattavasti metsäpeuraan ja siihen liittyviin kysymyksiin. Kannattaa tutustua myös Materiaalit-välilehdeltä löytyviin metsäpeurasta kertoviin info- ja viestintäaineistoihin.

www.ilmatieteenlaitos.fiTarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Tapahtumat.luontoon.fi

Metsäjoogaa Pyhä-Luostolla. Kuva: Anna Pakkanen.

Löydä luontoaiheisia tapahtumia läheltäsi ja kaukaa: Tapahtumat.luontoon.fi.