Kuhmon retkikohteissa palvelurakenteiden muutoksia 

(Päivitetty 3.9.2019)
Kuluneen kesän aikana on tehty joitakin muutoksia Kuhmon retkeilyreittien palvelurakenteisiin. 

Lentuan luonnonsuojelualueella Lentuankosken niskalta on poistettu kierrätyspiste ja alueella on siirrytty kokonaan roskattomaan retkeilyyn. Ekopisteet on tarkoitettu luonnonsuojelualueen kävijöiden retkillä syntyville jätteille. Nyt pisteeseen kertyi liian paljon mm. matkailijoiden roskapusseja. 

Kierrätyspiste on poistettu myös Kieverrysjärvien retkeilyreitin alkupäästä Porojärven tulentekopaikan yhteydestä. Myös Kieverrysjärvillä siirrytään kokonaan roskattomaan retkeilyyn. 

Kalliojoen melontareitin varrelta on purettu Kallioniemen laavu. Taukopaikan käyttö on ollut erittäin vähäistä ja se on ollut huollon kannalta hankalassa paikassa.

Suomen luontoa juhlittiin Syväjärvellä 31.8.2019 

(Päivitetty 3.9.2019)
Kuhmossa Suomen luonnon päivää juhlittiin Syväjärven monipuolisten virkistysmahdollisuuksien äärellä. Samalla päästiin testaamaan kesän aikana tehdyt uudet palvelurakenteet. 

Suomen luontoa Syväjärven sillalta. Kuva: Sini Salmirinne.

Suomen luonnon päivän tapahtumassa oli runsaasti ohjelmaa: Luontopalvelut ja Kuhmon kaupunki esittelivät aluetta ja sen mahdollisuuksia, Eräpalvelut tarjosi mahdollisuuden maksuttomaan kalastamiseen tapahtuman aikana, Kiinteistökehitys esitteli Syväjärven vuokramökkiä ja muita maksullisia palveluja. Herkkuja oli tarjolla niin 4H:n kahviossa kuin Marttojen pisteessä kodalla. Lentua-Seuran ohjauksessa valmistui monta hyönteishotellia. Runsaan ohjelmatarjonnan lisäksi elokuun lopun upea sää houkutteli paikalle noin 250 luonnosta nauttijaa.

Syväjärven retkeilyrakenteiden kunnostus alkaa

(Päivitetty 8.7.2019) 
Syväjärvi on suosittu virkistyskohde, jossa tekemistä riittää niin kalastajille, mökkeilijöille kuin retkeilijöillekin. Heinäkuussa aloitetaan järveä kiertävän reitin pitkosten uusiminen yhteistyössä Kuhmon kaupungin kanssa. Paikoin polun linjausta siirretään kulkemaan kuivalle maalle, jolloin pitkosten osuus koko reitillä vähenee. Lue tarkemmin tästä tiedotteesta.  

Kunnostustöitä tehdää arkisin klo 7-16, ja niistä saattaa aiheutua pientä häiriötä reitillä kulkeville. Syväjärvellä pääsee kuitenkin pian kulkemaan entistä ehompia reittejä pitkin.

Syväjärvellä pääsee myös herkuttelemaan. Kuhmon 4H-yhdistyksen pyörittämä kesäkahvila Cafe Syväjärvi avautui kesäkuun alkupäivinä ja palvelee elokuun loppuun. 

Syväjärvellä on neljä hyvin varusteltua vuokrakämppää: Puolukka, Mustikka, Karpalo ja Lakka. Kämppien vuokraus hoituu Villi Pohjolan varauspalvelun kautta (www.villipohjola.fi). 
Syväjärven saunan, vuokrakodan ja veneiden vuokrauksista vastaa Matti Kyllönen, puh. 040 7012 144.

Lisätietoja Syväjärven retkeilymahdollisuuksista löydät sivulta www.luontoon.fi/syvajarvi 

Lisätietoja Syväjärven kalastusmahdollisuuksista löydät sivulta www.eraluvat.fi

Lentuan ennallistamispolku purettu 

(Päivitetty 3.7.2019)
Lentuan luonnonsuojelualueeseen rajautuvalla rantojensuojeluohjelma-alueella ollut metsien ja soiden ennallistamisesta kertova luontopolku on purettu. Tämän ennallistamispolun tarkoitus oli esitellä alueella tehtyjä ennallistamistoimenpiteitä, mm. myrskytuhoja, metsäpaloa, erirakenteisuuden lisäystä ja suo-ojien tukkimista. Luonto hoitaa haavojaan ja ennallistamistöiden jäljet häviävät vähitellen.  

Luontopolku toteutettiin osana Vihreä vyöhyke Life luonto -projektia ”Luonnonmetsät ja -suot Kainuussa ja Koillismaalla 2004 - 2008”, ja jo alkuperäisenä ajatuksena oli, että polku on olemassa vain määräajan. Reitin rakenteet olivat jo huonossa kunnossa, joten reitin poisto tuli nyt ajankohtaiseksi. Seudulla kulkijoita jää palvelemaan Kallioniemen puolikota ja Lemetinlahden laavu. 

Lentuan luontopolun purkamisen yhteydessä poistettiin myös kierrätyspiste Lentuan vuokrakodan pysäköintialueen reunalta. Lentuan luonnonsuojelualueelle noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatetta: vie pois mennessäsi, minkä toit tullessasi.

Karhuja Petolan kesässä 

(Päivitetty 27.6.2019) 
Petolan kesäkauden näyttely Karhu Kainuun luonnossa koostuu Valtteri Mulkahaisen karhukuvista ja muista luontokuvista. Valtteri on Sotkamon lukion liikunnan ja terveystiedon lehtori. Lopetettuaan ampumahiihdon valmennustehtävät hän etsi uutta harrastusta ja löysi sen luontokuvauksen parista.  

Karhu Kainuun luonnossa. Kuva: Valtteri Mulkahainen

Valtteri Mulkahainen tunnetaan karhukuvaajana, mutta luontokuvaus laajemminkin on lähellä sydäntä. Erityisen kiehtovia kuvauskohteita ovat järvi- ja jokimaisemat sekä rantojen kivet ja kaislikot. Rannoille jääneet vanhat veneet vetävät erityisesti puoleensa. Kuviin tallentuu usein myös auringon nousu ja lasku. Talvisessa maisemassa voi aistia rauhallisuuden ja hiljaisuuden, jota ei löydy muualta maailmasta.  

- Töiden jälkeen on tosi mukavaa ottaa kamera käteen, lähteä metsään ja unohtaa arki. Parin tunnin päästä metsästä tuleekin jo ”uusi ihminen”, Valtteri kertoo kuvausretkien tunnelmistaan. 

Petolan myyntivalikoimissa on nyt myös Valtteri Mulkahaisen kuvista tehtyjä tuotteita, mm. magneetteja, postikortteja ja julisteita.

Kuhmon luontokeskus Petola on keskikesän ajan avoinna joka päivä. Tarkista aukioloajat täältä

Metsä roihusi hallitusti Lentualla

(Päivitetty 27.6.2019) 
Metsähallituksen Luontopalvelut poltti metsää 7.6. Lentuan Natura 2000 -alueella, Häikänniemessä Lentuan pohjoisosassa. Noin 11 hehtaarin alalla tehtävä poltto liittyi valtakunnalliseen Paahde-LIFE -hankkeeseen, jossa aktiivisilla luonnonhoito- ja ennallistamistoimenpiteillä luodaan elinympäristöjä  metsäpaloihin sopeutuneille eliölajeille. 

Tuli on olennainen osa boreaalisten metsien luontaista kehityskulkua. Koska metsäpalot torjutaan nykyisin tehokkaasti, paahdeympäristöjä ei pääse syntymään luontaisesti. Valtakunnallisessa Paahde-LIFE-hankkeessa (2014–2020) tehdään luonnonhoidollisia ennallistamispolttoja, joilla pyritään jäljittelemään luontaisia metsäpaloja.  

Lue tarkemmin Paahde-LIFE -hankkeesta.

Petranpolun ylläpito on lopetettu 

(Päivitetty 3.5.2019) 
Petranpolun 45 kilometrin vaellusreitin ylläpito on lopetettu. Alkuperäinen ajatus oli, että Petranpolkua pitkin voi jatkaa Lieksasta Kuhmon rajalle tulevaa Karhunpolkua kohti Kuhmoa aina Jämäsvaaraan saakka.  

Reitillä on kuitenkin ollut vähän kulkijoita. Paikoitellen polku ja vanhat reittimerkinnät näkyvät maastossa ja kartoilla, mutta toisin paikoin polku on hävinnyt lähes näkymättömiin. Vain Jonkerinsalon luonnonsuojelualueella ja Jämäsvaaran virkistysmetsässä reitit ovat edelleen hyvin näkyvissä. Niitä tullaan myös ylläpitämään ns. saapasreittinä, joilta pitkokset puretaan pois, mutta viitoitukset ja muut palvelut säilyvät ennallaan. 

Vanhaa Petranpolun reittiä seuraillen voi edelleen kulkea jokamiehenoikeuksin. Käytettävissä ovat myös Jonkerinsalon eteläpuolella olevat Jongunjoen melontareitin varrella sijaitsevat Teljon tulentekopaikka, Hiidenportinkosken tulentekopaikka ja Siltakosken laavu. Lähempänä Jämäsvaaraa on edelleen käytettävissä Kaivoslammen laavu ja Hanhilammen tulentekopaikka.

Lentuan kota vuokrattavissa yksityiskäyttöön

(Päivitetty 31.1.2019) 
Lentuankosken niskalla olevaa kotaa vuokrataan edelleen yksityiskäyttöön. Katso tarkemmat tiedot Lentuan vuokrakodasta täältä.

Varaukset hoituvat Eräluvat.fi -sivujen verkkokaupasta tai valtakunnallisesta palvelunumerosta 020 69 2424 tai Kuhmon luontokeskus Petolasta, puh. 0206 39 6380.

Lentuan kodan vuokra on 35 €/päivä. Kodalla ei ole yöpymismahdollisuutta.

Samassa pihapiirissä sijainnut Lentuan luontotupa on purettu.

Kuusijoen tulentekopaikka poistettu Kilpelänkankaalta

(Päivitetty 19.10.2017)
Kilpelänkankaan lähellä Saunajärventien eteläpuolella sijaitseva Kuusijoen tulentekopaikka rakenteineen on poistettu käytöstä. Taukopaikka oli aikoinaan tehty moottorikelkkauran varrelle lähinnä kelkkailijoiden tarpeisiin. Koska uralinjaus on muuttunut, on tulentekopaikkakin jäänyt vähäiselle käytölle. Lähellä olevan Kilpelänkankaan laavut ja tulentekopaikka Kuusijoen varrella ovat edelleen käytettävissä.

Kivijärven saapasreitti poikki

(Päivitetty 8.9.2017) 
Kuhmon ja Ristijärven rajoilla sijaitsevan Kivijärven ympäri kiertävä reitti on poikki. Järven pohjoisosassa Putkiperässä Teeripuron ylittävä silta jouduttiin purkamaan turvallisuussyistä. Sillan niskat olivat poikki ja vaarana oli, että silta romahtaa kävelijän alla. Uutta siltaa ei rakenneta ainakaan tämän syksyn aikana.

Kivijärven reitti muuttui pari vuotta sitten ns. saapasreitiksi. Vanhat ja huonokuntoiset pitkokset on purettu pois, mutta laavut ja sillat ovat olleet edelleen käytettävissä, samoin Kivijärven autiotupa.

Lehtosaaren autiotuvan savusauna muutettu jatkuvalämmitteiseksi

(Päivitetty 29.6.2017)
Lentuan luonnonsuojelualueella sijaitsevan Lehtosaaren autiotuvan saunaan on vaihdettu jatkuvalämmitteinen kiuas. Muutokseen päädyttiin mm. polttopuukulutuksen ja paloturvallisuuden vuoksi.

Muutostyöt tehtiin talkootyönä Kuhmon Melojien kanssa. Lue tarkemmin Lehtosaaren töistä Luontoon.fi-uutisesta.

Jonkerinsalon, Kieverrysjärvien ja Kivijärven reitit muutettu saapasreiteiksi

(Päivitetty 10.10.2016)
Jonkerinsalon ja Kieverrysjärvien reitit sijaitsevat Kuhmon kaakkoiskulmilla, Kuhmon ja Lieksan rajamailla, ja  Kivijärven retkeilyreitti sijaitsee Ristijärven ja Kuhmon rajamailla, Vuosangan ampuma-alueen länsipuolella. Reittien pitkokset on aika syönyt ja paikoin niistä on tullut jopa turvallisuusriski. Siksi pitkokset on poistettu näiltä reiteiltä.

Luontohan ei mene kiinni, vaikka pitkokset poistetaankin. Kaikilla näillä kohteilla sillat ovat paikoillaan ja tulentekopaikat ja laavut ovat ennallaan ja Kivijärven autiotupa on käytettävissä. Retkelle on kuitenkin syytä varustautua kosteutta pelkäämättömin kengin.

Metsäpeuralla omat verkkosivut

www.suomenpeura.fi -sivuilla voit tutustua kattavasti metsäpeuraan ja siihen liittyviin kysymyksiin. Kannattaa tutustua myös Materiaalit-välilehdeltä löytyviin metsäpeurasta kertoviin info- ja viestintäaineistoihin.

Tapahtumat.luontoon.fi
Kuva: Metsähallitus/Petri Ryöppy.

Löydä luontoaiheisia tapahtumia läheltäsi ja kaukaa: Tapahtumat.luontoon.fi.