Koko perheen syystapahtuma Petolassa pe 22.10. 

(Päivitetty 17.10.2021)
Kuhmon luontokeskus Petolassa järjestetään syyslomaviikolla yhteinen tapahtuma koko perheelle. Keskeisenä teemana on syksyinen luonto ja luvassa onkin monenlaista mukavaa tekemistä syyslomaviikon lopulle.

Kuhmon 4H-yhdistyksen pisteellä pääsee harjoittamaan kädentaitoja ja askartelemaan pientä kivaa ja tarpeellista luonnonmateriaaleista. Lentua-Seura tuo tapahtumaan tunnistustehtäviä, joista on iloa ja hyötyä luonnossa liikkuessa.

Kuhmon Hanka-Martat esittelevät syksyn satoa ja tarjoavat maistuvaa kasviskeittoa. Lisäksi Ulla Poukkanen Hanka-Martoista pitää klo 13.00 luontokuvaesityksen nimellä Kurkistus kuhmolaiseen luontoon.

Petola tarjoaa syksyisiä retkivinkkejä Kuhmon luontokohteisiin. Sopiva retkikohde löytyy niin lasten kanssa retkeilyyn kuin vaativampia reittejä hakevillekin. Petolassa on nähtävillä myös Ville Heikkisen kuvista koottu Ystävyyden puiston juhlavuosinäyttely Erämaan sylissä - Kuvia Kuhmon luonnosta. 

Koko perheen syystapahtuma järjestetään perjantaina 22.10. klo 11–14. Tapahtuma on maksuton ja siihen ovat kaikki tervetulleita.

Petola siirtyy syysaikatauluun 16.8. alkaen

(Päivitetty 11.8.2021) 
Kuhmon luontokeskus Petola on elokuun puolivälistä alkaen avoinna maanantaista perjantaihin klo 10 - 16.

Vaihtuva näyttelymme Erämaan sylissä - Kuvia Kuhmon luonnosta nostaa esille Ystävyyden puiston luonnon. Näyttely koottiin viime vuonna Ystävyyden puiston 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi, ja se on tätä ennen ollut esillä Helsingissä kulttuurikeskus Stoassa, Kuhmo-talolla ja Suomussalmen kirjastossa. Näyttely on koottu kuhmolaisen luontokuvaajan Ville Heikkisen upeista kuvista. Vanerille tulostettuina suurina pintoina ne tuovat Ystävyyden puiston luonnon lähelle.

Retkeilysäät jatkuvat pitkälle syksyyn. Kuhmosta löytyy monipuolinen kattaus hienoja kohteita erimittaisille retkille. Tule kuulemaan vinkit kohteista ja hakemaan reittikartat. 

Petolan vierailut ja ryhmäopastukset hoidetaan koronarajoitusten ja -ohjeiden mukaisesti.

Harakkasaaressa uusi komea tulentekopaikka

(Päivitetty 17.6.2021)
Kuhmossa Lammasjärvessä sijaitsevaan Harakkasaareen on valmistunut uusi tulentekopaikka. Uusi sijainti palvelee paremmin kaikkia saaren kävijöitä.Taukopaikan rakentamista ehdittiin jo odottaa, mutta töihin päästiin käsiksi vasta tänä kesänä.

Harakkasaari liitettiin Ystävyyden puistoon kuuluvaan Lentuan luonnonsuojelualueeseen viime vuonna vietetyn Ystävyyden puiston 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Juhlavuoden tapahtumia ja töitä suunniteltiin yhteistyössä Kuhmon kaupungin kanssa ja niihin saatiin Eduskunnalta erillismääräraha, jonka turvin uusi taukopaikkakin on rakennettu.

Harakkasaari on nyt luonnonsuojelualue ja sitä koskee luonnonsuojelualueen säännöt. Esimerkiksi tulenteko on sallittu vain merkityllä paikalla käyttäen vain sitä varten tarjolla olevia polttopuita. Jotta kaikki viihtyvät saarella, muistutamme myös retkietiketin noudattamisesta.

Metsiä ennallistetaan polttamalla - poltto tulossa myös Kuhmon Elimyssalolle 

(Päivitetty 11.8.2021)
Metsähallitus ennallistamispoltti kesän 2021 aikana ennätysmäärän metsää luonnonsuojelualueilla Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Toimien tarkoituksena on parantaa luonnon monimuotoisuutta, sillä monet lajit ovat riippuvaisia palaneesta puusta. Kuhmon Elimyssalolla poltettiin 11,5 hehtaaria heinäkuussa. 

Lue koko tiedote (luontoon.fi).

Kuhmon retkeilypalveluita kohennetaan

(Päivitetty 14.5.2021)
Kuhmon monen suositun retkeilykohteen puitteet paranevat tänä kesänä. Harakkasaareen rakennetaan uusi taukopaikka ja Lentuankosken polku remontoidaan, lisäksi rakennustöitä tehdään muun muassa Elimyssalossa ja Sinisellä polulla. 

Lue koko tiedote (luontoon.fi). 

Lentuan kota vuokrattavissa yksityiskäyttöön

(Päivitetty 24.5.2021) 
Lentuankosken niskalla olevaa kotaa vuokrataan edelleen yksityiskäyttöön. Katso tarkemmat tiedot Lentuan vuokrakodasta. Lentuan kodan vuokra on 35 €/päivä. Kodalla ei ole yöpymismahdollisuutta.

Varaukset hoituvat Eräluvat.fi-sivujen verkkokaupasta tai valtakunnallisesta palvelunumerosta 020 69 2424.

Luonnossa Kuhmossa -esite on julkaistu

(Päivitetty 26.5.2020) 
Ystävyyden puiston 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tehty, koko Kuhmon kattava retkiesite on valmis ja on kesäkuun alusta alkaen jaossa Kuhmon luontokeskus Petolassa ja Kuhmon kaupunginkirjaston matkailuinfossa. Esitteen mittakaava ei riitä luontokohteiden ja reittien tarkkaan esittelyyn, mutta antaa hyvän kuvan siitä, miten paljon erilaisia mahdollisuuksia Kuhmossa on luonnossa virkistäytymiseen koko laajan kunnan alueella. 

Muutoksia retkipalveluissa 

Luontopalvelut on yhteistyössä Kuhmon kaupungin kanssa tehnyt reitistöjen ja palveluvarustuksen kokonaissuunnitelman mukaista järkevöittämistä ja selkeyttämistä. Kuhmossa on Metsähallituksen ylläpitämiä laavuja, kotia ja tulentekopaikkoja yli 100. Näistä noin 30 vähäisellä käytöllä tai turhan lähekkäin toisiaan olevia taukopaikkoja ei enää huolleta, vaan ne poistuvat lähivuosien aikana. Maastossa siis edelleen säilyy suuri määrä tulentekopaikkoja, jotka ovat vapaasti jokamieskäytössä. Lisäksi käytettävissä on runsaasti kaupungin ylläpitämiä taukopaikkoja. 

Reitit säilyvät pääpiirteittäin entisellään. Elimyssalon, Iso-Palosen - Maariansärkkien ja Sinisen polun reitit pidetään kunnossa. Lentualla ei varsinaisia kävelyreittejä ole, mutta Lentuankoskelle vievä polku pyritään saamaan kuntoon. Syväjärven palveluvarustusta kohennettiin viime kesänä. Teerisuo-Lososuon reitti on edelleen kuljettavissa, mutta paikoin pitkospuut ovat jo erittäin huonokuntoiset. Lauttavaaran ja Jauhovaaran luontopolkujen varustus pidetään myös kunnossa opetuskäyttöä ja virkistysretkiä varten, samoin Kilpelänkankaan polku. Harakkasaarta tullaan kehittämän niin, että se yhdessä Petolan luontopolun kanssa palvelee entistä paremmin lähivirkistyskohteena kaikkia saaren kävijöitä. 

Jonkerinsalon, Kieverrysjärvien ja Jämäsvaaran reitit on muutettu ns. saapasreiteiksi, joilla taukopaikat ja viitoitukset pidetään kunnossa, mutta mm. pitkokset poistuvat. Tämä kannattaa huomioida retkelle varustautuessa.  

Lentuan ennallistamispolun rakenteet on purettu eikä polkua enää ylläpidetä. Myös pitkä Petranpolku on kokonaan poistettu. Kuhmosta pohjoiseen kulkenutta UKK-reitin haaraa ei enää pidetä yllä pitkänä reittinä, mutta sen varrella olleita taukopaikkoja säilyy edelleen ja luonnonsuojelualueilla reitit pidetään kunnossa. 

Lentuan luonnonsuojelualueella Lentuankosken niskalta ja Kieverrysjärvien retkeilyreitin alkupäästä on poistettu kierrätyspisteet ja alueilla on siirrytty kokonaan roskattomaan retkeilyyn. Periaate on yksinkertainen: vie pois mennessäsi, minkä toit tullessasi. 

Uudessa Kuhmon retkiesitteessä on jätetty pois ne laavut ja tulentekopaikat, jotka poistuvat lähivuosien aikana. Reittien varrella saattaa siis tulla vastaan myös vanhoja taukopaikkoja, ja ne ovat käytettävissä niin kauan, kuin ne maastossa ovat.

Tarkemmat tiedot verkkosivuilta

Tarkemmat tiedot retkikohteista ja niiden palveluvarustuksesta löytyvät Luontoon.fi-verkkopalvelusta kunkin kohteen esittelysivuilta. Myös Retkikartta.fi on erinomainen apuväline retkeilijälle. Kalastukseen, metsästykseen ja maastoliikenteeseen löytyy vastaukset Eräluvat.fi -sivuilta.

Lisätietoja Kuhmon luontokeskus Petolasta.

Ystävyyden puistolle uusi logo

(Päivitetty 21.2.2020) 
Ystävyyden puisto on 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi saanut uuden raikkaan logon. Kaksikielisellä tunnuksella halutaan viestiä myös suomalais-venäläisen Ystävyyden luonnonsuojelualueen rajat ylittävästä yhteistyöstä. Logossa komeilee metsäpeura, jonka suojelusta koko Ystävyyden puisto sai alkunsa. 

Lue lisää Ystävyyden puistosta ja Ystävyyden luonnonsuojelualueesta ja metsäpeurasta (suomenpeura.fi).

Vuosi 2020 on kuhmolaisen erämaaluonnon juhlavuosi - Ystävyyden puisto täyttää 30 vuotta 

(Päivitetty 13.1.2020)

Viiden kuhmolaisen luonnonsuojelualueen kokonaisuus, Ystävyyden puisto, täyttää 30 vuotta. Juhlavuoden tapahtumia ja tekemisiä ovat yhteistyössä suunnittelleet Kuhmon kaupunki, Metsähallituksen Luontopalvelut sekä Suomen Ympäristökeskus. Mukana ovat olleet myös Kostamuksen luonnonpuisto ja Kostamuksen kaupunki, sillä samaan aikaan Ystävyyden puiston kanssa perustettiin myös suomalais-venäläinen Ystävyyden luonnonsuojelualue. Näyttelyiden, tapahtumien ja talkoiden kautta Ystävyyden puistoa tehdään entistä laajemmin tunnetuksi. 

Suurpedoilla ja metsäpeuralla omat verkkosivut

Suomen ykköstiedonlähde suurpetoasioissa on suurpedot.fi -sivusto. Se tarjoaa monipuolisesti tietoa karhusta, sudesta, ilveksestä ja ahmasta. Sivusto on tehty suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä.

Sivustoa toimittavat Metsähallitus (metsa.fi), maa- ja metsätalousministeriö (mmm.fi), Suomen riistakeskus (riista.fi), Luonnonvarakeskus (luke.fi) ja ympäristöministeriö (ym.fi)

Suomenpeura (suomenpeura.fi) -sivuilla voit tutustua kattavasti metsäpeuraan ja siihen liittyviin kysymyksiin. Kannattaa tutustua myös Materiaalit-välilehdeltä löytyviin metsäpeurasta kertoviin info- ja viestintäaineistoihin.

Uutisia Petolasta

Harakkasaaren kertomuksia

Harakkasaari julkaisun kansi.
(Pdf, 6,8 Mt)

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)