Tulvan kohina säestää Hepokönkään yleisöjuhlaa - putouksen partaalla juhlitaan Vuoden Retkipaikkaa

(Päivitetty 4.5.2022)
Vuoden Retkipaikaksi valittu Hepoköngäs juhlistaa voittoaan yleisötapahtumalla. Komeimpaan tulva-aikaan 20.5. klo. 13-15 järjestettävässä tapahtumassa on tarjolla mukavaa ohjelmaa koko perheelle. Kainuussa Puolangalla sijaitseva Hepokönkään luonnonsuojelualue sai kilpailussa kiitosta näyttävistä maisemistaan ja esteettömistä retkeilypalveluistaan. Lue lisää: Tulvan kohina säestää Hepokönkään yleisöjuhlaa - putouksen partaalla juhlitaan Vuoden Retkipaikkaa - Luontoon.fi

Kalliojyrkänteeltä valuu vesiputous, alasuvannosta vedet virtaavat jokea pitkin. Putouksen ja joen ympärillä on havumetsää.

Ärjänsaaren paimenviikot alkavat kesäkuussa

(Päivitetty 16.5.2022)
Metsähallituksen Paimenviikot ovat hauska keino auttaa luonnon monimuotoisuutta tunnelmallisissa perinneympäristöissä.  Ärjänsaaren paimenviikot alkavat 6.6. ja jatkuvat 15.8. asti. Yksi paimen huolehtii lampaiden hyvinvoinnista aina viikon kerrallaan. 

Aikaisempina vuosina myös Kuhmossa Elimyssalon luonnonsuojelualueella sijaitsevalla Levävaaran tilalla on ollut lampaita paimenineen. Vuonna 2022 siellä ei kuitenkaan tapaa lampaita, vaan useimmiten Levävaaran kunnostustöiden parissa touhuavia Metsähallituksen työmiehiä.

Retkeilijät syöttävät lammasta.

Lue lisää paimenviikoista ja kohteista (luontoon.fi).

Petolan karhut heräilevät talviunilta

(Päivitetty 16.5.2022)
Kuhmon luontokeskus Petola asettui karhujen tavoin talviunille marraskuun alusta alkaen. Kesäkuun alussa ne ovat jälleen hereillä, kun luontokeskus avautuu kesäkauteen. Kesän ajan on esillä kuhmolaisen luontokuvaajan Ville Heikkisen kuvista koottu näyttely Erämaan sylissä - Kuvia Kuhmon luonnosta.

Luontokeskus palvelee puhelimitse 0206 39 6380 ja sähköpostitse petola@metsa.fi. 

Harakkasaaressa uusi komea tulentekopaikka

(Päivitetty 17.6.2021)
Kuhmossa Lammasjärvessä sijaitsevaan Harakkasaareen on valmistunut uusi tulentekopaikka. Uusi sijainti palvelee paremmin kaikkia saaren kävijöitä.Taukopaikan rakentamista ehdittiin jo odottaa, mutta töihin päästiin käsiksi vasta tänä kesänä.

Harakkasaari liitettiin Ystävyyden puistoon kuuluvaan Lentuan luonnonsuojelualueeseen viime vuonna vietetyn Ystävyyden puiston 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Juhlavuoden tapahtumia ja töitä suunniteltiin yhteistyössä Kuhmon kaupungin kanssa ja niihin saatiin Eduskunnalta erillismääräraha, jonka turvin uusi taukopaikkakin on rakennettu.

Harakkasaari on nyt luonnonsuojelualue ja sitä koskee luonnonsuojelualueen säännöt. Esimerkiksi tulenteko on sallittu vain merkityllä paikalla käyttäen vain sitä varten tarjolla olevia polttopuita. Jotta kaikki viihtyvät saarella, muistutamme myös retkietiketin noudattamisesta.

Lentuan kota vuokrattavissa yksityiskäyttöön

(Päivitetty 16.5.2022) 
Lentuankosken niskalla olevaa kotaa vuokrataan edelleen yksityiskäyttöön. Katso tarkemmat tiedot Lentuan vuokrakodasta. Lentuan kodan vuokra on 35 €/päivä. Kodalla ei ole yöpymismahdollisuutta.

Varaukset hoituvat Eräluvat.fi-sivujen verkkokaupasta tai valtakunnallisesta palvelunumerosta 020 69 2424.

Luonnossa Kuhmossa -esittestä päivitetty painos

(Päivitetty 16.5.2022) 
Koko Kuhmon kattava retkiesite on päivitetty ja on kesäkuun alusta alkaen jaossa Kuhmon luontokeskus Petolassa ja Kuhmon kaupunginkirjaston matkailuinfossa. Esitteen mittakaava ei riitä luontokohteiden ja reittien tarkkaan esittelyyn, mutta antaa hyvän kuvan siitä, miten paljon erilaisia mahdollisuuksia Kuhmossa on luonnossa virkistäytymiseen koko laajan kunnan alueella. 

Suurpedoilla ja metsäpeuralla omat verkkosivut

Suomen ykköstiedonlähde suurpetoasioissa on suurpedot.fi -sivusto. Se tarjoaa monipuolisesti tietoa karhusta, sudesta, ilveksestä ja ahmasta. Sivusto on tehty suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä.

Sivustoa toimittavat Metsähallitus (metsa.fi), maa- ja metsätalousministeriö (mmm.fi), Suomen riistakeskus (riista.fi), Luonnonvarakeskus (luke.fi) ja ympäristöministeriö (ym.fi)

Suomenpeura (suomenpeura.fi) -sivuilla voit tutustua kattavasti metsäpeuraan ja siihen liittyviin kysymyksiin. Kannattaa tutustua myös Materiaalit-välilehdeltä löytyviin metsäpeurasta kertoviin info- ja viestintäaineistoihin.

Uutisia Petolasta

Harakkasaaren kertomuksia

Harakkasaari julkaisun kansi.
(Pdf, 6,8 Mt)

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)