Kuhmon Talvi tulee taas - luontokuvia Petolassa

(Päivitetty 20.12.2018)  
Kuhmon kulttuuriviikko Kuhmon Talvi järjestetään tänäkin talvena heti uuden vuoden alkajaisiksi. Monipuolinen ohjelma ulottuu kuvataiteista musiikkiin ja tanssiin, tyylit vaihtelevat kansanperinteestä nykytaiteeseen ja klassismiin. Kuhmon luontokeskus Petola tuo ohjelmaan palkitun luontokuvaajan Ville Heikkisen luontokuvaillat keskiviikkona 2.1. Tarjolla on kaksi samansisältöistä esitystä klo 15.00 ja klo 18.00.

Petolan Kohtaamisia Kuhmon luonnossa -luontokuvaillassa Villen kuvien myötä kuljetaan Kuhmon metsissä, järvillä ja soilla eri vuodenaikoina. Samalla Ville kertoilee kuvien taustoista sekä kuvaushetkien kokemuksista.

Kuhmon Talvi 2019 -tapahtumassa avautuu myös Kuhmo-talon aulassa Ville Heikkisen kuvista koottu valokuvanäyttely, joka kantaa samaa nimeä Petolan luontokuvaillan kanssa. Näyttely on esillä 31.1.2019 asti.

Tutustu tarkemmin Kuhmon Talven ohjelmaan ja Ville Heikkiseen tapahtumaviikon omilla sivuilla.

Lentuan luontotupa purettu

(Päivitetty 20.12.2018)
Lentuan luontotuvalla paljastuneen vesivahingon myötä Metsähallituksen Luontopalvelut mietti luontotuvan tulevaisuutta kokonaisuutena ja päätti myydä sen poissiirrettäväksi. Rakennus on myyty elokuun lopussa ja uusi omistaja on syksyn aikana purkanut rakennuksen ja siistinyt jäljet.

Lentuan luontotupa valmistui vuonna 2003. Tavoitteena oli, että se toimii koko Ystävyyden puiston infopisteenä. Toiminta-ajatuksen mukaan tuvalla toimisi yrittäjä, joka kehittäisi alueen luontomatkailua ja huolehtii luontotuvan kahvilan pidosta. Luontotuvalle ei kuitenkaan löytynyt pysyvää yrittäjää. Vuosien mittaan tupaa pidettiin kesäaikaan avoinna erilaisin lyhytaikaisin järjestelyin. Parhaimmillaankin tuvalla oli toimintaa vain noin 1,5 kuukautta vuodessa.

Toiminta-ajatus oli omana aikanaan hyvä, mutta se ei toimi enää tänä päivänä. Joskus on tehtävä kipeitä ratkaisuja ja luovuttava painolastina mukana kulkevasta.

Samassa pihapiirissä oleva Lentuan vuokrakota ja varasto jäävät käyttöön. Kota on vuokrattavissa yksityiskäyttöön Eräluvat -verkkokaupasta (www.eraluvat.fi).
Lisätietoja Kuhmon luontokeskus Petolasta.

Levävaaran lammaspaimenviikot päättyivät

(Päivitetty 14.8.2018)
Elimyssalon luonnonsuojelualueella sijaitsevalla Levävaaran tilalla laidunsi lampaat tänä vuonna kolmannen kerran. Lampaiden hyvinvoinnista huolehtivat lammaspaimenet, joiden villantuoksuinen loma erämaatorpassa kesti viikon kerrallaan. Levävaaran kymmenen paimenviikkoa sujui erittäin hyvin. Seuraavan kerran lampaita ja paimenia tapaa Levävaarassa kesällä 2019. Metsähallituksen paimenkohteiden haku avautuu tammikuun puolivälissä. Haku kestää viikon ajan.

Iso-Palosella roihusi

(Päivitetty 16.6.2018) 
Metsähallituksen Luontopalvelut poltti metsää 16.6. Iso-Palosen ja Maariansärkkien Natura 2000 -alueella, Pikku-Palonen ja Irkku -järvien välillä. 

Tuli on olennainen osa boreaalisten metsien luontaista kehityskulkua. Koska metsäpalot torjutaan nykyisin tehokkaasti, paahdeympäristöjä ei pääse syntymään luontaisesti. Valtakunnallisessa Paahde-LIFE-hankkeessa (2014–2020) tehdään luonnonhoidollisia ennallistamispolttoja, joilla pyritään jäljittelemään luontaisia metsäpaloja.

Metsien ennallistamispolttoja ja muita luonnonhoidollisia polttoja tehdään kautta Suomen yhteensä 69 kohteella. Näistä kaksi on Kuhmossa, toinen Iso-Palosen - Maariansärkkien luonnonsuojelualueella, toinen Lentuan luonnonsuojelualueella. Molemmissa poltettava ala on alle 10 hehtaaria. Poltot pyritään tekemään alkukesällä, mutta tarkka ajankohta määräytyy säiden mukaan.

Lue tarkemmin Paahde-LIFE -hankkeesta (www.metsa.fi).

Lentuan kota vuokrattavissa yksityiskäyttöön

(Päivitetty 25.5.2018) 
Lentuankosken niskalla olevaa kotaa vuokrataan edelleen yksityiskäyttöön. Katso tarkemmat tiedot Lentuan vuokrakodasta täältä.

Varaukset hoituvat Eräluvat.fi -sivujen verkkokaupasta tai valtakunnallisesta palvelunumerosta 020 69 2424 tai Kuhmon luontokeskus Petolasta, puh. 0206 39 6380.

Lentuan kodan vuokra on 35 €/päivä. Kodalla ei ole yöpymismahdollisuutta.

Kuusijoen tulentekopaikka poistettu Kilpelänkankaalta

(Päivitetty 19.10.2017)
Kilpelänkankaan lähellä Saunajärventien eteläpuolella sijaitseva Kuusijoen tulentekopaikka rakenteineen on poistettu käytöstä. Taukopaikka oli aikoinaan tehty moottorikelkkauran varrelle lähinnä kelkkailijoiden tarpeisiin. Koska uralinjaus on muuttunut, on tulentekopaikkakin jäänyt vähäiselle käytölle. Lähellä olevan Kilpelänkankaan laavut ja tulentekopaikka Kuusijoen varrella ovat edelleen käytettävissä.

Kivijärven saapasreitti poikki

(Päivitetty 8.9.2017) 
Kuhmon ja Ristijärven rajoilla sijaitsevan Kivijärven ympäri kiertävä reitti on poikki. Järven pohjoisosassa Putkiperässä Teeripuron ylittävä silta jouduttiin purkamaan turvallisuussyistä. Sillan niskat olivat poikki ja vaarana oli, että silta romahtaa kävelijän alla. Uutta siltaa ei rakenneta ainakaan tämän syksyn aikana.

Kivijärven reitti muuttui pari vuotta sitten ns. saapasreitiksi. Vanhat ja huonokuntoiset pitkokset on purettu pois, mutta laavut ja sillat ovat olleet edelleen käytettävissä, samoin Kivijärven autiotupa.

Lehtosaaren autiotuvan savusauna muutettu jatkuvalämmitteiseksi

(Päivitetty 29.6.2017)
Lentuan luonnonsuojelualueella sijaitsevan Lehtosaaren autiotuvan saunaan on vaihdettu jatkuvalämmitteinen kiuas. Muutokseen päädyttiin mm. polttopuukulutuksen ja paloturvallisuuden vuoksi.

Muutostyöt tehtiin talkootyönä Kuhmon Melojien kanssa. Lue tarkemmin Lehtosaaren töistä Luontoon.fi-uutisesta.

Jonkerinsalon, Kieverrysjärvien ja Kivijärven reitit muutettu saapasreiteiksi

(Päivitetty 10.10.2016)
Jonkerinsalon ja Kieverrysjärvien reitit sijaitsevat Kuhmon kaakkoiskulmilla, Kuhmon ja Lieksan rajamailla, ja  Kivijärven retkeilyreitti sijaitsee Ristijärven ja Kuhmon rajamailla, Vuosangan ampuma-alueen länsipuolella. Reittien pitkokset on aika syönyt ja paikoin niistä on tullut jopa turvallisuusriski. Siksi pitkokset on poistettu näiltä reiteiltä.

Luontohan ei mene kiinni, vaikka pitkokset poistetaankin. Kaikilla näillä kohteilla sillat ovat paikoillaan ja tulentekopaikat ja laavut ovat ennallaan ja Kivijärven autiotupa on käytettävissä. Retkelle on kuitenkin syytä varustautua kosteutta pelkäämättömin kengin.

Metsäpeuralla omat verkkosivut

www.suomenpeura.fi -sivuilla voit tutustua kattavasti metsäpeuraan ja siihen liittyviin kysymyksiin. Kannattaa tutustua myös Materiaalit-välilehdeltä löytyviin metsäpeurasta kertoviin info- ja viestintäaineistoihin.