Esteetön Evo

Virkisty Evon retkeilyalueen metsämaisemissa esteettömästi apuvälineen tai lastenvaunujen kanssa. Ihaile kauniita lampi- ja metsämaisemia, kalasta laiturilta tai evästele esteettömien retkeilyrakenteiden äärellä.

Evon esteettömät reitit

Arvioi avustajan tarpeellisuus tutustumalla reittikuvauksiin.

Evon muut reitit

Esteettömyys retkeilyrakenteissa

Niemisjärvi

Keittokatos: Keittokatos sijaitsee pysäköintialueelta jatkettaessa suoraan sillan toisella puolella. Keittokatoksen piha-alue on päällystetty kivituhkalla. Keittokatoksen pihalla olevan pöytäryhmän vieressä on sivuttaiskaltevuutta yli 8 prosenttia järven suuntaan. Luiskan kaltevuus on 8,5 %. Keittokatoksessa on hormillinen tulisija. 

Laiturit: Keittokatoksen lähellä olevalle laiturille menevän luiskan kaltevuus on 8–10 %. Laiturin penkin korkeus on 45,5 cm ja laituria kiertää suojakaide. Toinen laituri sijaitsee reitin alussa. Laiturille on tasoeroa 0–5 cm riippuen mistä kohdasta laiturille kulkee.  

Esteetön käymälä: Käymälä sijaitsee pysäköintialueelta jatkettaessa suoraan sillan yli tien toisella puolella keittokatoksesta. Käymälälle menevän reitin pituuskaltevuus on enintään 12 % ja sivuttaiskaltevuutta käymälän reitillä jopa 10 %. Puuluiskan pituuskaltevuus on 11,5 %. Käymälän oviaukko on 77 cm ja kynnys käymälään jopa 4 cm. Käymälän istuimen korkeus on 46 cm ja vapaata tilaa istuimen eri puolilla on 77 ja 81 cm. Ota mukaan omaa WC-paperia. 

Tulentekopaikka: Tulentekopaikka sijaitsee juuri ennen reitin alkua. Paikka on yhdeltä sivulta avoin. Tulisijan korkeus on 42 cm ja penkkien korkeus 45 cm. Puuvaja ei ole esteetön, mutta siinä on ramppi.

Kioskirakennuksen pihapiirissä on pöytiä, joiden päähän pääsee esimerkiksi pyörätuolilla. 

Matkalla Niemisjärveltä Vähä Koukkujärvelle on kallioseinämää kiertävä näköalasilta Ylisellä Niemisjärvellä. 

Huom! Polkusillan vieressä sijaitsevaan kotalaavuun tulee tulisija ensi vuonna (2023). 

Ylinen laavu

Esteetön käymälä: Käymälän luiskan kaltevuus on 13 %. Oviaukon leveys on 77 cm. Sisäpuolen säpin korkeus on 135 cm ja ulkopuolen 114 cm. Istuimen molemmin puolin on noin 80 cm vapaata tilaa. Ota mukaan omaa WC-paperia. 

Kalastuslaituri: Kalastuslaiturille on jyrkkä alamäki, jonka pituuskaltevuus on 15 %. Laituri on ponttoonilaituri eli se kallistuu ja liikkuu sillä kuljettaessa. Laiturin alareunoista puuttuu alapiena, joten pyörällisen apuvälineen kanssa tulee olla tarkkana. 

Vähä Koukkujärvi

Esteetön keittokatos: Tulisijan korkeus on noin 1 m. Keittokatoksessa on kaksi pöytää penkkeineen. Pöydät ovat päistä avoimet ja pöydän ääreen pääsee myös pyörätuolilla.  

Esteetön käymälä: Käymälään menee keittokatokselta mäki, jonka jyrkimmässä kohdassa pituuskaltevuus on jopa 18 %. Sivukaltevuutta paikoin 8 %. Käymälätilaan johtavan puuluiskan pituuskaltevuus on 5 %. Oviaukon leveys on 89 cm. Käymälässä on riittävästi tilaa istuimen edessä liikkumisen apuvälineen kanssa toimimiseen. Istuimen korkeus on 46 cm ja istuin on suoraan kiinni takaseinässä. Istuimen molemmilla puolilla on tilaa yli 80 cm. Istuimen molemmin puolin on tukikaiteet. Ota mukaan omaa WC-paperia. 

Laavu, tulentekopaikka sekä puuvaja eivät ole esteettömiä.

Kalastaminen

Kalastamiseen tarvitaan lupa: Niemisjärven vapalupa (eraluvat.fi). Niemisjärvillä voi kalastaa vapaluvalla. Niemisjärvellä on kaksi esteetöntä laituria. Reitin varrella Ylisenlaavun rannalla sekä Ylisen Niemisjärven kaakkoiskulmassa on rantaan asti ulottuvat kivituhkaluiskat, joilta voi kalastaa. Niemisjärville istutetaan kirjolohta. Vähä-Koukkujärvellä on seitsemän esteetöntä laituria, joissa on 85 cm korkeat kaiteet. Kalastaminen on sallittu vain alle 15-vuotiaille ja vain rannoilta, lupa vaaditaan.

Yhteistyökumppaneiden palvelut

Tiedustele esteettömiä palveluja myös yhteistyökumppaneiltamme.