Taruksen retkeilyalueen kaivovesi- ja polttopuutilanne

(Päivitetty 13.7.2021)

Taruksen retkeilyalueen taukopaikkojen kaivojen määrää on vähennetty. Retkeilijöiden käytetävissä on nyt yksi kaivo, joka sijaitsee Kelkutteen kämpän läheisyydessä. Kelkutteen kämpän kaivovesi suositellaan keitettävän ennen sen käyttöä juomavetenä.

Kaikilla Taruksen retkeilyalueen yleisessä käytössä olevilla taukopaikoilla ei ole toistaiseksi polttopuita. Etenkin teiden läheisyydessä oleville taukopaikoille retkeilijöiden on tuotava polttopuut mukanaan. Taruksen retkeilyalueen varaustuvilla ja -laavuilla polttopuuhuolto on kunnossa.

Taruksen retkeilyalueen palvelurakenteiden huollosta ja ylläpidosta vastaa Hämeenlinnan kaupunki (hameenlinna.fi).

Niemisjärven luontopolku ja reitit

(Päivitetty 1.7.2021)

Niemisjärvellä polkuja ja reittejä patikoiville retkeilijöille tiedoksi:

  • Niemisjärven luontopolun, 3 km, pitkokset ovat paikoin erittäin huonossa kunnossa. Varovaisuutta polkua kierrettäessä. Luontopolku kunnostetaan ensi vuoden aikana.
  • Niemisjärvien (Alinen Niemisjärvi ja Ylinen Niemisjärvi) ympäri kiertävän reitin kunnostustyöt ovat alkaneet. Reitin varrelta kunnostetaan huonoksi menneet pitkospuu- ja reittiosuudet. Kunnostustyö ei estä Niemisjärvien ympäri kiertävällä reitillä patikoimista.

Evon kaivovesien tilanne

(Päivitetty 22.6.2021)

  • Niemisjärven käsipumppukaivo laitettiin käyttökieltoon vesinäytteen perusteella. Veden keittäminenkään ei paranna laatua riittävästi. Kaivo vaatii peruskorjauksen, joka tehdään näillä näkymin loppukesällä/alkusyksyllä.
  • Niemisjärven kioskin seinän hana (porakaivo) ei toimi.
  • Leirialueen kaivojen vedet on testattu ja vesi on käyttökelpoista. 
  • Mustajärvellä vesi on tutkittu tänä keväänä. Vesi on muuten kunnossa, mutta rautaa on liikaa ja ph alhainen. Se on normaalia alueen kaivoille.
    • Mustajärvi on vuokrakohde ja koko kesän ajan lehmipaimenten käytössä, joten pyydämme välttämään tuvalle menoa.
  • Hamk:n koulurakennuksen seinässä oleva vesihana ei ole käytössä.
  • Onnin majalle tulee uusi kaivo vasta syksyllä.

Evolla kunnostetaan nykyisiä rakenteita ja rakennetaan uutta

(Päivitetty 26.5.2021)

Evolla tapahtuu tänä ja ensi vuonna paljon! Tänä kesänä kunnostetaan mm. retkeilyrakenteita ja pysäköintialueita sekä avataan maastopyöräreitti. Niemisjärvelle on rakenteilla esteetön reitti. Ensi vuonna on tarkoitus kunnostaa Niemisjärven ja Syrjänalusen luontopolut sekä parantaa alueen retkeilyreitistöä. Kaiken tämän mahdollistaa hankerahoitus sekä eduskunnan myöntämä lisäraha. Lue lisää

Evon pysäköintialueiden kunnostukset ovat valmiit

(Päivitetty 21.5.2021)

Kelirikkojen ja kulutuksen jäljiltä kuoppaiset Evon pysäköintialueet on nyt saatu kunnostettua perustuksia myöten.

Tervetuloa retkeilemään Evolle!

Niemisjärvellä alkaa uuden esteettömän reitin rakennustyöt

(Päivitetty 30.4.2021)

Evon retkeilyalueella Niemisjärven alueella Ylisen Niemisjärven rantaa Vähä-Koukkujärvelle kulkeva retkeilyreitti tullaan muuttamaan esteettömäksi reitiksi. Työt ovat alkaneet puiden kaadolla ja jatkuvat siitä tarvittavilla maanrakennustöillä.

3.5.2021 alkaen reitin pohjaa tasataan kaivinkoneella sekä reitille ajetaan maa-ainesta. Kulloinkin työn alla oleva alue tullaan rajaamaan lippusiimoin. Urakan aikana haittaa aiheuttaa myös työmaaliikenne, joten retkeilijöitä pyydetään noudattamaan varovaisuutta alueella liikkuessaan.

Evon Niemisjärvien esteettömän reitin rakentaminen on osa Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteiden ja reitistöjen kehittämishanketta. Hankkeen toteuttajana on Metsähallituksen luontopalvelut. Rahoitus tulee Hämeen Ely-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahastosta. 

Lisätietoja: Teija Sarin, suunnittelija, Metsähallitus, teija.sarin(a)metsa.fi

Evolla Kalliojärven taukopaikka on jälleen käytössä

(Päivitetty 16.3.2021)

Evon retkeilyalueella Kalliojärven pohjoisosassa sijaitsevan taukopaikan puuliiteri poltettiin viime kesänä. Tästä johtuen taukopaikka oli jonkin aikaa pois käytöstä. Kalliojärven taukopaikka on jälleen käytössä, palaneen liiterin tilalla on pieni väliaikainen liiteri. Uusi liiteri rakennetaan myöhemmin.

Evon leirialue on ollut leirikäytössä jo 10 vuotta

(Päivitetty 13.1.2021) 

Evon retkeilyalueella sijaitseva nuorisoleirialue on ollut partiolaisten vilkkaassa leirikäytössä jo 10 vuotta. Toimintavuosien aikana leirialueella on leireillyt reilu 66 000 partiolaista ja yhä enenevässä määrin myös muita tahoja ja yksittäisiä retkeilijöitä, kokonaiskävijämäärän ollen lähes 80 000. Erityisesti koronaviruspandemian aikana Käenpesän laavukämpän ja Jussin nuotiokatoksen käyttöaste on kasvanut yksittäisten retkeilijöiden varauksilla.

Partiolaisilla on vuosittain aikavälillä 1.5.-31.10. etuvarausoikeus varata Evon leirialueen kohteita seuraavalle vuodelle. Etuvarausoikeuden ajankohdan jälkeen leirialuevarauksia voivat tehdä kaikki. Partiolaiset voivat varata leirialueen varauskohteita suoraan Suomen Partiolaisten partioasemalta (info@partio.fi). Muut tahot ja yksittäiset asiakkaat voivat varata leirialueen kohteita Metsähallituksen asiakaspalvelusta, sisasuomi(at)metsa.fi, puh. 0206 39 5270 (ma-pe klo 9-15). Käenpesän laavukämpän voi varata myös Erän verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Vähä-Koukkujärven taukopaikka on saanut uudet esteettömät rakenteet

(Päivitetty 11.12.2020) 

Evolla Vähä-Koukkujärven taukopaikan uudet esteettömät rakenteet ovat valmistuneet. Kokonaisuuteen kuuluvat iso avoin taukokatos kotakeittiöineen, puuvaja ja käymälä. Seuraavaksi alkaa  lammen reunalla kulkevan pitkospolun kilpailutukset. Toimenpiteet ovat osa Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteiden ja reitistöjen kehittämishanketta, jota hallinnoi Metsähallitus Luontopalvelut. Rahoitus tulee Hämeen ELY-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahastosta. 

Taruksen alueella kaksi kaivoa käyttökiellossa

(Päivitetty 28.7.2020)

Evolla Taruksen retkeilyalueella Kristianin torpan ja Koveron rengaskaivot ovat toistaiseksi käyttökiellossa. Kaivovedet eivät täytä talousvedelle asetettuja laatuvaatimuksia, jonka vuoksi ne on suljettu pois käytöstä. Kolmas Taruksen retkeilyalueen kaivoista sijaitsee Kelkutteella. Kelkutteen kaivovettä voi käyttää ainoastaan keittämällä se ensin.

Evolla retkeilevien on hyvä suunnitella pidemmät vaellukset etukäteen ja ottaa myös omia juomavesiä mukaan. Tutkitut ja laadultaan hyväksi todetut kaivovedet löytyvät Evon leirialueelta ja Mustajärven torpalta.

Evon teitä sorastetaan

(Päivitetty 11.5.2020)

Neljännes Evon yli 200 kilometriä käsittävästä tieverkosta hoitosorastetaan. Työt aloitettiin syksyllä 2017 ja ne jakautuvat useammalle vuodelle.

Uutisia Evolta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

  Evon retkeilyalue

  @Luontoonfi #evonretkeilyalue