Evon retkeilyalueella poltetaan metsää

(Päivitetty 12.8.2022)

Evon retkeilyalueella Metsähallituksen monikäyttömetsässä poltetaan metsää maanantaina 15.8.2022. Metsähallitus Metsätalous Oy:n ja Luontopalveluiden yhteistyönä toteutetaan metsän ennallistamispoltto, jonka tavoitteena on tuottaa alueelle lahopuuta sekä palanutta ja hiiltynyttä puuainesta niistä riippuvaiselle lajistolle.

Poltettava alue sijaitsee Evon retkeilyalueella Talvilammintien ja Rillitien risteyksessä ja on pinta-alaltaan noin 9 hehtaaria. Poltosta tiedotetaan alueella myös maastokyltein. Poltto aloitetaan iltapäivällä noin klo 14:00, kun tuuliolosuhteet ovat vakiintuneet. Polttotapahtuma kestää arviolta 5–7 tuntia, jonka jälkeen paloaluetta vartioidaan siihen saakka, kunnes se on sammunut. Poltosta aiheutuu savua lähialueelle.

Ennallistamispoltto toteutetaan osana Helmi-elinympäristöohjelmaa.
Lisätietoa tiedotteesta.

Evokeskuksessa palvellaan Evolla retkeileviä

(Päivitetty 28.7.2022)

Evon retkeilyalueen asiakaspalvelu ja kesäkioski toimivat Hämeen ammattikorkeakoulun (hamk.fi) Evokeskuksen aulassa (Saarelantie 1) 1.7.-7.8.2022. Avoinna pe klo 9-17 ja la-su klo 9-15.

 • HUOM! Perjantaina 29.7. Evokeskuksen kioski suljetaan poikkeuksellisesti jo klo 15. 

Kajo-leiri kokoaa 13 000 partiolaista Evon nuorisoleirialueelle

(Päivitetty 13.7.2022)

Suomen Partiolaiset järjestää suurleirin eli finnjamboreen 15.­–23.7.2022 Evon retkeilyalueella. Leiri kerää yhteensä 13 000 partiolaista Suomesta ja ulkomailta Evon metsiin. Metsähallitus on Kajo-leirin (kajo2022.fi) pääyhteistyökumppani ja mukana mm. tuottamassa ohjelmaa Elämälaaksoon ja Tuumalaaksoon. Lisäksi leiriläiset voivat tavata työntekijöitämme Kumppanuuslaaksossa ja Erityinen Evo -kierroksilla.

Metsähallituksen Luontopalvelut tuo Retkietiketin Kajon Elämälaakson Metsäolohuoneeseen

Metsähallituksen Luontopalvelut luo leiriläisille toiminnallisen Retkietikettipolun, missä leiriläiset tutustutetaan Metsähallituksen Retkietikettiin 15.–23.7.2022.

Retkietikettipolulla leiriläinen tutustuu vartionsa kanssa retkeilytaitoihin sekä retkeilyn eettisiin seikkoihin. Tavoitteena on, että leiriläinen saa aktiviteetista mukaansa vinkkejä tuleville retkilleen. Nuoret osallistuvat samalla roskattoman retkeilyn suurten haasteiden ratkaisuun. Polulla on viisi rastia, joista kukin edustaa Metsähallituksen laatiman Retkietiketin kohtaa. Rastirata suoritetaan Seppo.io -appin avulla, mutta matkan varrella on myös konkreettisia tehtäviä. Polkua voi suorittaa kerrallaan noin neljä vartiota. Polulla on kaksi rastihenkilöä, jotka voivat neuvoa vartioita sekä herättää keskustelua.

Retkietiketti-polulla on viisi rastia Retkietiketin teemoihin liittyen:

 1. Kunnioita luontoa.
 2. Suosi merkittyjä reittejä.
 3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
 4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
 5. Älä roskaa.

Seuraa leirin ja Retkietikettipolun vaiheita somessa:

Suomen kansallispuistot Facebook 

Evon retkeilyalue Facebook 

Luontoon.fi (Instagram @luontoon.fi) 

Kaikki Metsähallituksen Evon leirialueen varauskohteet sekä Onninmaja ja Mustajärven vuokratuvat ovat näinä ajankohtina varattu suurleirin käyttöön.

Ajankohtaista retkeilijöille

(Päivitetty 6.7.2022)

Suosittelemme tutustumaan reitteihin ja palveluihin ennen retkeilemään lähtöä, jotta retkesi sujuisi mahdollisimman jouhevasti.

Evon retkeilyalueen asiakaspalvelu on avoinna 1.7.–7.8.2022 pe klo 9–17, la–su klo 9–15. HAMK:n Evokeskuksen aulassa (Saarelantie 1).

Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä asiakas- ja retkeilyneuvontaamme soittamalla puh. 020 639 5270 ma–pe klo 9–15 tai sähköpostilla sisasuomi(at)metsa.fi.

Evon retkeilyalueella on useampia vesipisteitä. HAMK:n vesihana on käytettävissä asiakaspalvelun aukiolon aikoina 7.8. asti. Muistathan sulkea hanan käytön jälkeen. Niemisjärvet: kaivon vedestä ohjeistetaan terveystarkastajan ohjeen mukaisesti (lue alempaa otsikolla Evon kaivovedet). Leirialueella on kaivoja. Syrjäsenalun harjupolulla on luonnonlähde. Taruksen retkeilyalueen kaivosta vastaa Hämeenlinnan kaupunki. Kelkutteen kämpän kaivovesi kannattaa keittää ennen juomista. Tarkemmat tiedot vesipisteistä palvelut -sivulla.

HUOM! Suomen Partiolaisten kahdeksas suurleiri KAJO järjestetään Evon retkeilyalueella 15.-23.7.2022. Leiriä rakennetaan 8.–14.7.2022 ja puretaan 24.–31.7.2022. Kaikki Metsähallituksen Evon leirialueen varauskohteet sekä Onninmaja ja Mustajärven vuokratuvat ovat näinä ajankohtina varattu suurleirin käyttöön.

Huomaathan, että metsäpalovaroituksen ja ruohikkopalovaaran aikana tulenteko on sallittu erityistä varovaisuutta noudattaen ainoastaan keittokatoksissa ja katetuissa, hormillisissa tulisijoissa. Tarkistathan voimassa olevat varoitukset ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Lemmikit ovat tervetulleita retkelle mukaan, kunhan ne ovat kytkettynä. Lue lisää lemmikin kanssa liikkumisesta

Tervetuloa retkeilemään!

Evon kaivovedet

(Päivitetty 12.4.2022, muokattu 13.4.2022)

Evon kaivovedet on tutkittu 3-4/2022 seuraavasti:

 • Luutajoki P/Ruuhijärventie P: 2021 tehty uusi porakaivo: vesi on mikrobiologiselta laadulta hyvää talousvettä (=tarkoittaa että bakteerit on tutkittu). Kemiallisia tutkimuksia voidaan tehdä aikaisintaan tulevana syksynä.
 • Onnin maja: 2021 tehty uusi porakaivo: vesi on mikrobiologiselta laadulta hyvää talousvettä. Kemiallisia tutkimuksia voidaan tehdä aikaisintaan tulevana syksynä.
 • Mustajärven torppa: vesi on mikrobiologiselta laadulta hyvää talousvettä.
 • Niemisjärven rengaskaivo: vesi on mikrobiologiselta laadulta hyvää talousvettä. Kalkituksen ja kaivon kunnostuksen jälkeenkin kaivosta löytyy kuitenkin mangaania yli suositusten. Näytetuloksen mukaan mikrobiologinen laatu on hyvää ja sen puolesta ei ole rajoituksia eikä toimenpiteitä.
  • Tietoa mangaanista: Juomaveden mangaanin aiheuttamista terveyshaitoista ei ole yksiselitteistä näyttöä. Suurina annoksina mangaani saattaa aiheuttaa neurotoksisia oireita. WHO:n esittämä mangaanin terveysperusteinen enimmäisarvo on 400 µg/l. Kanta perustuu WHO:n tähän mennessä tekemiin selvityksiin ravinnon kautta saadun mangaanin vaikutuksista. Joidenkin uusien tutkimusten mukaan juomaveden mangaanin on esitetty olevan yhteydessä lasten oppimis- ja käyttäytymishäiriöihin, kun mangaanin pitoisuus juomavedessä on ylittänyt 100 µg/l. Suositus: vettä ei käytetä talousvetenä ilman mangaanin poistoa, jos pitoisuus on yli 400 µg/l. MUOKATTU 13.4. Tämän kaivon mitattu pitoisuus on 830 µg/l.Eli mangaani on haitallista erityisesti lapsille.

Valkea Mustajärven laavu kunnostettu

(Päivitetty 29.10.2021) 

Evon retkeilyalueella sijaitseva Valkea Mustajärven laavu on uusittu ja se otetaan käyttöön viikonloppuna (30.10.2021). Laavun tulentekopaikalla testataan uutta nuotiomallia, eli hiilettävää tulentekopaikka, joka pitää yllä hiillosta ja liekkiä samaan aikaan. 

Nuotiomallin ajatuksena on hyödyntää risuja ja oksia, joita yleensä pidetään ylijäämämateriaalina. Retkeilijän kannalta parasta on se, että ruokaa tehdessä voi samalla tuottaa maanparannusainetta, biohiiltä. Biohiili on hiilinielu, joka parantaa ravinteiden ja kosteuden sitoutumista maahan, edistää kasvien kasvamista ja vähentää ravinteiden valumista vesistöihin ja pohjaveteen. 

Nuotion käyttö vaatii hieman perehtymistä, jotta siitä saadaan kaikki hyödyt irti. Laavun seinässä on helppotajuiset käyttöohjeet. Parhaimmillaan nuotio säästää puuta, koska se lämpiää myös risuilla. Puuta ei tarvitse polttaa loppuun asti, sillä kansi sammuttaa liekit turvallisesti ja nopeasti. Puut säilyvät seuraavalle käyttäjälle kannen alla. Palaminen on puhdasta, eli pienhiukkaspäästöt ovat pienempiä. Nuotio polttaa savukaasut lähes täysin, eli se tuottaa paljon liekkiä ja lämpöä pienelläkin puumäärällä.

Nuotiota käytettäessä on tarkoitus, että pohjalla on aina kerros hiiltä, jonka päällä poltetaan pientä puuta harvassa rykelmässä. Liekit saavat aikaan ”pyörteen” nuotiokehään, joka muodostaa nopeasti hiilloksen, jossa on hyvä paistaa esim. makkaraa. Kun tulentekopaikalta lähtee, voi tulen päälle nostaa kannen, joka tukahduttaa liekit nopeasti. Hiillos voi kyteä jopa vuorokauden edellisen käyttäjän jälkeen kannen alla. Jos nuotio kytee, se syttyy itsestään, kunhan malttaa hetken odottaa. Koska kansi pitää puut ja hiilet kuivana, on tuli helppo sytyttää, vaikkei kytyä olisikaan. Nuotiokehikon kulmassa on myös risukeitin, jolla voi tehdä nopeat nuotiokahvit. 

Nuotiorunko on terästä, joten kannattaa varoa koskemasta paljain käsin kanteen, jos ei ole varma, että kansi ei ole kuuma.

Uusi nuotiorunko on testikäytössä Valkea Mustajärven laavulla. Käyttäjien palautteiden perusteella pohditaan, kannattaako tämä nuotiorunko ottaa laajemminkin käyttöön Metsähallituksen kohteilla. 

Vähä-Koukkujärven pitkospuut uudistettu

(Päivitetty 14.6.2022)

Evon retkeilyalueella Vähä-Koukkujärven (Lastenlampi) rannan vanhat pitkospuut on purettu ja tilalle on rakennettu uudet esteettömät pitkospuut, jotka jatkuvat Yliselle Niemisjärvelle saakka. 

Vähä-Koukkujärven uudet esteettömät pitkospuut ovat osa Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteiden ja reitistöjen kehittämishanketta. Hankkeen toteuttajana on Metsähallituksen Luontopalvelut. Rahoitus tulee Hämeen Ely-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahastosta. 

Lisätietoja: Teija Sarin, suunnittelija, Metsähallitus, teija.sarin(a)metsa.fi

Kuvissa purettavat pitkospuut sekä uusien esteettömien pitkospuiden puutavaranippuja.

Vanhat pitkokset ja laituri lammen rannalla.  Etualalla tulentekopaikka, taustalla uutta puutavaraa pinoissa sekä rakennus.

Taruksen retkeilyalueen kaivovesi- ja polttopuutilanne

(Päivitetty 13.7.2021)

Taruksen retkeilyalueen taukopaikkojen kaivojen määrää on vähennetty. Retkeilijöiden käytettävissä on nyt yksi kaivo, joka sijaitsee Kelkutteen kämpän läheisyydessä. Kelkutteen kämpän kaivovesi suositellaan keitettävän ennen sen käyttöä juomavetenä.

Kaikilla Taruksen retkeilyalueen yleisessä käytössä olevilla taukopaikoilla ei ole toistaiseksi polttopuita. Etenkin teiden läheisyydessä oleville taukopaikoille retkeilijöiden on tuotava polttopuut mukanaan. Taruksen retkeilyalueen varaustuvilla ja -laavuilla polttopuuhuolto on kunnossa.

Taruksen retkeilyalueen palvelurakenteiden huollosta ja ylläpidosta vastaa Hämeenlinnan kaupunki (hameenlinna.fi).

Uutisia Evolta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

  Evon retkeilyalue

  @Luontoonfi #evonretkeilyalue