Evon kaivovedet

(Päivitetty 12.4.2022, muokattu 13.4.2022)

Evon kaivovedet on tutkittu 3-4/2022 seuraavasti:

 • Luutajoki P/Ruuhijärventie P: 2021 tehty uusi porakaivo: vesi on mikrobiologiselta laadulta hyvää talousvettä (=tarkoittaa että bakteerit on tutkittu). Kemiallisia tutkimuksia voidaan tehdä aikaisintaan tulevana syksynä.
 • Onnin maja: 2021 tehty uusi porakaivo: vesi on mikrobiologiselta laadulta hyvää talousvettä. Kemiallisia tutkimuksia voidaan tehdä aikaisintaan tulevana syksynä.
 • Mustajärven torppa: vesi on mikrobiologiselta laadulta hyvää talousvettä.
 • Niemisjärven rengaskaivo: vesi on mikrobiologiselta laadulta hyvää talousvettä. Kalkituksen ja kaivon kunnostuksen jälkeenkin kaivosta löytyy kuitenkin mangaania yli suositusten. Näytetuloksen mukaan mikrobiologinen laatu on hyvää ja sen puolesta ei ole rajoituksia eikä toimenpiteitä.
  • Tietoa mangaanista: Juomaveden mangaanin aiheuttamista terveyshaitoista ei ole yksiselitteistä näyttöä. Suurina annoksina mangaani saattaa aiheuttaa neurotoksisia oireita. WHO:n esittämä mangaanin terveysperusteinen enimmäisarvo on 400 µg/l. Kanta perustuu WHO:n tähän mennessä tekemiin selvityksiin ravinnon kautta saadun mangaanin vaikutuksista. Joidenkin uusien tutkimusten mukaan juomaveden mangaanin on esitetty olevan yhteydessä lasten oppimis- ja käyttäytymishäiriöihin, kun mangaanin pitoisuus juomavedessä on ylittänyt 100 µg/l. Suositus: vettä ei käytetä talousvetenä ilman mangaanin poistoa, jos pitoisuus on yli 400 µg/l. MUOKATTU 13.4. Tämän kaivon mitattu pitoisuus on 830 µg/l.Eli mangaani on haitallista erityisesti lapsille.

Suurleiri KAJO järjestetään kesällä Evolla

(Päivitetty 10.3.2022)

Tulevana kesänä Evon metsissä tulee olemaan vilkasta. Suomen Partiolaisten kahdeksas suurleiri KAJO järjestetään Evon retkeilyalueella 15.-23.7.2022. Ennen varsinaista leiriä järjestetään rakennusleiri 8.-14.7.2022 sekä lerin päätyttyä purkuleiri 24.-31.7.2022. Kaikki Metsähallituksen Evon leirialueen varauskohteet sekä Onninmaja ja Mustajärven vuokratuvat ovat näinä ajankohtina varattu suurleirin käyttöön.

Leirille on ilmoittautunut nyt jo 13 000 partiolaista, joista noin 1000 tulee ulkomailta. Vilkkainta leiripäivää vietetään tiistaina 19.7., jolloin leirille ovat tervetulleita tutustumaan myös osallistujien perheenjäsenet, ystävät ja muut kiinnostuneet. 

Leiri toteutetaan pääsääntöisesti vapaaehtoisvoimin. Lisätietoa suurleiristä.

Talven info Evon retkille

(Päivitetty 21.1.2022, 2.2.2022)

 • Evon retkeilyalueen taukopaikat perushuolletaan talviaikaan. Polttopuita viedään tarpeen mukaan. 
 • Retkeilyalueen polkuverkostoa ei ylläpidetä talviaikaan. Evon maastossa on lunta ja jäätä vaihtelevasti, joten pitäväpohjaiset kengät ovat tarpeen. 
 • Hämeen ammattikorkeakoulun opetusmetsässä on hiihtolatuja (noin 20 km). Latupohjia ajetaan ja latuja ylläpidetään vapaaehtoisvoimin. 
 • Evon talvisesta luonnosta voi nauttia myös lumikenkäillen tai avaamalla omat hiihtolatunsa Evon vaihtelevaan maastoon.
 • Evon pysäköintialueilla on talvikunnossapito. Pysäköintialueet (luontoon.fi/evo/saapuminen)
  • Myös Matkailuautoille ja -vaunuille tarkoitetulla Niemisjärven pysäköintialueella (maksuton, ei sähköä) on talvikunnossapito. 
 • Niemisjärven kaivovesi on toistaiseksi käyttökiellossa. Evon leirialueella on toimiva kaivo.
 • Otathan tavaksi tarkastaa sääennuste ja mahdolliset varoitukset aina ennen retkeä. 
 • Muista turvallisuus jäälle mentäessä. Pientenkin lampien jäät voivat olla petollisia.
 • Tutustuthan myös Evon retkeilyalueen järjestyssääntöihin. 
 • Lue lisää vinkkejä talviretkeilyyn: www.luontoon.fi/retkeilynabc/talvellaretkeily

 • Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä asiakas- ja retkeilyneuvontaamme puhelimitse 0206 39 5270 ma - pe klo 9–15 tai sähköpostitse sisasuomi(at)metsa.fi. Evon retkeilyalueen facebookissa päivystämme epäsäännöllisesti. Pyrimme vastaamaan viesteihin mahdollisimman pian.

Paimenlomat 2022

(Julkaistu 18.1.2022)

Haku kansallispuistojen kesän 2022 lammas- ja lehmipaimenlomille on auki 18.1. klo 12 - 25.1. klo 12. Paimenet arvotaan hakijoiden joukosta helmikuun aikana.

Paimenlomalla pääset nauttimaan luonnosta ja kiireettömästä elämänmenosta sekä hoivaamaan lampaita. Samalla osallistut arvokkaaseen luonnonsuojelutyöhön ja saat aimo annoksen hyvinvointia luonnon helmassa.  Onnea suosittujen lomaviikkojen arvontaan!

Hakulinkki

Keltaojan laavulle vievä polku on linjattu uudelleen 

(Päivitetty 8.12.2021)

Tiedoksi, että Tavilammentien pysäköintialueelta Keltaojan laavulle vievä polku linjattiin sulan maan aikaan alkupäästä uudelleen, koska vanhalla polulla oleva silta on jäänyt veden alle majavien padon vuoksi. Uusi polkulinjaus kulkee Keltaojan länsipuolella. Evon kartoilla näkyy vielä vanha, Keltaojan itäpuolella kulkeva linjaus. Uusi länsipuolen linjaus on merkitty maastoon reittiopastein.

Valkea Mustajärven laavu kunnostettu

(Päivitetty 29.10.2021) 

Evon retkeilyalueella sijaitseva Valkea Mustajärven laavu on uusittu ja se otetaan käyttöön viikonloppuna (30.10.2021). Laavun tulentekopaikalla testataan uutta nuotiomallia, eli hiilettävää nuotiopaikkaa, joka pitää yllä hiillosta ja liekkiä samaan aikaan. 

Nuotiomallin ajatuksena on hyödyntää risuja ja oksia, joita yleensä pidetään ylijäämämateriaalina. Retkeilijän kannalta parasta on se, että ruokaa tehdessä voi samalla tuottaa maanparannusainetta, biohiiltä. Biohiili on hiilinielu, joka parantaa ravinteiden ja kosteuden sitoutumista maahan, edistää kasvien kasvamista ja vähentää ravinteiden valumista vesistöihin ja pohjaveteen. 

Nuotion käyttö vaatii hieman perehtymistä, jotta siitä saadaan kaikki hyödyt irti. Laavun seinässä on helppotajuiset käyttöohjeet. Parhaimmillaan nuotio säästää puuta, koska se lämpiää myös risuilla. Puuta ei tarvitse polttaa loppuun asti, sillä kansi sammuttaa liekit turvallisesti ja nopeasti. Puut säilyvät seuraavalle käyttäjälle kannen alla. Palaminen on puhdasta, eli pienhiukkaspäästöt ovat pienempiä. Nuotio polttaa savukaasut lähes täysin, eli se tuottaa paljon liekkiä ja lämpöä pienelläkin puumäärällä.

Nuotiota käytettäessä on tarkoitus, että pohjalla on aina kerros hiiltä, jonka päällä poltetaan pientä puuta harvassa rykelmässä. Liekit saavat aikaan ”pyörteen” nuotiokehään, joka muodostaa nopeasti hiilloksen, jossa on hyvä paistaa esim. makkaraa. Kun nuotiopaikalta lähtee, voi tulen päälle nostaa kannen, joka tukahduttaa liekit nopeasti. Hiillos voi kyteä jopa vuorokauden edellisen käyttäjän jälkeen kannen alla. Jos nuotio kytee, se syttyy itsestään, kunhan malttaa hetken odottaa. Koska kansi pitää puut ja hiilet kuivana, on tuli helppo sytyttää, vaikkei kytyä olisikaan. Nuotiokehikon kulmassa on myös risukeitin, jolla voi tehdä nopeat nuotiokahvit. 

Nuotiorunko on terästä, joten kannattaa varoa koskemasta paljain käsin kanteen, jos ei ole varma, että kansi ei ole kuuma.

Uusi nuotiorunko on testikäytössä Valkea Mustajärven laavulla. Käyttäjien palautteiden perusteella pohditaan, kannattaako tämä nuotiorunko ottaa laajemminkin käyttöön Metsähallituksen kohteilla. 

Onninmajan palvelurakenteita on kunnostettu

(Päivitetty 1.10.2021)

Evon retkeilyalueella sijaitsevan Onninmajan vuokratuvalle johtava tie ja käymälä on kunnostettu. Lisäksi pihapiiriin on tehty uusi porakaivo, mutta veden tulee asettua ennen testausta, joten se ei vielä ole käyttökunnossa. Vuokratupa on varattavissa 28.11.2021 saakka. Tuvassa ei ole sähköä, joten majoittujien kannattaa varustautua lämpimästi ja taskulampulla loka-marraskuun varauksiin. 

Vähä-Koukkujärven pitkospuut uudistetaan, työt alkaa 9.9.

(Päivitetty 9.9.2021)

Evon retkeilyalueella Vähä-Koukkujärven (Lastenlampi) rannan vanhat pitkospuut puretaan ja tilalle rakennetaan uudet esteettömät pitkospuut, jotka jatkuvat Yliselle Niemisjärvelle saakka. Rakennustyöt kohteessa alkaa 9.9.2021.

Työt alkavat vanhojen pitkospuiden purulla ja samalla rakennetaan myös uutta pitkosta tilalle. Urakka valmistuu lokakuun loppuun mennessä.

Urakan aikana haittaa aiheuttaa myös työmaaliikenne, joten retkeilijöitä pyydetään noudattamaan varovaisuutta alueelle liikkuessaan.

Vähä-Koukkujärven uudet esteettömät pitkospuut ovat osa Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteiden ja reitistöjen kehittämishanketta. Hankkeen toteuttajana on Metsähallituksen Luontopalvelut. Rahoitus tulee Hämeen Ely-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahastosta. 

Lisätietoja: Teija Sarin, suunnittelija, Metsähallitus, teija.sarin(a)metsa.fi

Kuvissa purettavat pitkospuut sekä uusien esteettömien pitkospuiden puutavaranippuja.

Vanhat pitkokset ja laituri lammen rannalla.  Etualalla tulentekopaikka, taustalla uutta puutavaraa pinoissa sekä rakennus.

Taruksen retkeilyalueen kaivovesi- ja polttopuutilanne

(Päivitetty 13.7.2021)

Taruksen retkeilyalueen taukopaikkojen kaivojen määrää on vähennetty. Retkeilijöiden käytettävissä on nyt yksi kaivo, joka sijaitsee Kelkutteen kämpän läheisyydessä. Kelkutteen kämpän kaivovesi suositellaan keitettävän ennen sen käyttöä juomavetenä.

Kaikilla Taruksen retkeilyalueen yleisessä käytössä olevilla taukopaikoilla ei ole toistaiseksi polttopuita. Etenkin teiden läheisyydessä oleville taukopaikoille retkeilijöiden on tuotava polttopuut mukanaan. Taruksen retkeilyalueen varaustuvilla ja -laavuilla polttopuuhuolto on kunnossa.

Taruksen retkeilyalueen palvelurakenteiden huollosta ja ylläpidosta vastaa Hämeenlinnan kaupunki (hameenlinna.fi).

Uutisia Evolta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

  Evon retkeilyalue

  @Luontoonfi #evonretkeilyalue