Ajankohtaista Evolla

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Evon metsissä pääsee nyt myös hiihtämään

(Päivitetty 13.1.2021) 

Evon hiihtoladut ovat hyvässä kunnossa. Hiihtoreittejä on yhteensä kolme: 3,5 kilometriä pitkä valaistu latu, noin 8 km:n leirialueen lenkki sekä noin 10 km:n Hattukiven lenkki. Pidemmät hiihtoreitit soveltuvat vain perinteiselle hiihtotavalle, lyhyellä valaistulla reitillä on perinteisen lisäksi vapaan hiihtotavan mahdollisuus. Kaikki ladut lähtevät ja palaavat valaistun ladun kautta. Valaistulle ladulle lähtö on opiston viimeisten asuntoloiden vierestä.

Hiihtäjien on tärkeä huomioida, että Evon latuja ylläpidetään vapaaehtoisvoimin ja ensisijaisesti metsäopetuksen tarpeisiin. Heti jokaisen lumisateen sattuessa latuja ei ajeta. Hiihtäjät hiihtävät Evon laduilla omalla vastuullaan.

Ajantasainen latutilanne: https://www.facebook.com/evonhiihtoladut
Latukartta: http://www.bit.do/evonhiihtoladut

Evon leirialue on ollut leirikäytössä jo 10 vuotta

(Päivitetty 13.1.2021) 

Evon retkeilyalueella sijaitseva nuorisoleirialue on ollut partiolaisten vilkkaassa leirikäytössä jo 10 vuotta. Toimintavuosien aikana leirialueella on leireillyt reilu 66 000 partiolaista ja yhä enenevässä määrin myös muita tahoja ja yksittäisiä retkeilijöitä, kokonaiskävijämäärän ollen lähes 80 000. Erityisesti koronaviruspandemian aikana Käenpesän laavukämpän ja Jussin nuotiokatoksen käyttöaste on kasvanut yksittäisten retkeilijöiden varauksilla.

Partiolaisilla on vuosittain aikavälillä 1.5.-31.10. etuvarausoikeus varata Evon leirialueen kohteita seuraavalle vuodelle. Etuvarausoikeuden ajankohdan jälkeen leirialuevarauksia voivat tehdä kaikki. Partiolaiset voivat varata leirialueen varauskohteita suoraan Suomen Partiolaisten partioasemalta (info@partio.fi). Muut tahot ja yksittäiset asiakkaat voivat varata leirialueen kohteita Metsähallituksen asiakaspalvelusta, sisasuomi(at)metsa.fi, puh. 0206 39 5270 (ma-pe klo 9-15). Käenpesän laavukämpän voi varata myös Erän verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Vähä-Koukkujärven taukopaikka on saanut uudet esteettömät rakenteet

(Päivitetty 11.12.2020) 

Evolla Vähä-Koukkujärven taukopaikan uudet esteettömät rakenteet ovat valmistuneet. Kokonaisuuteen kuuluvat iso avoin taukokatos kotakeittiöineen, puuvaja ja käymälä. Seuraavaksi alkaa  lammen reunalla kulkevan pitkospolun kilpailutukset. Toimenpiteet ovat osa Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteiden ja reitistöjen kehittämishanketta, jota hallinnoi Metsähallitus Luontopalvelut. Rahoitus tulee Hämeen ELY-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahastosta. 

Keltaoja tulvii, polku Keltaojalta Savijärvelle on kulkukelvoton 

(Päivitetty 13.11.2020)

Keltaojan pysäköintialueelta lähtevä polku kohti Savijärveä on veden alla majavan rakentaman padon seurauksena. Suosittelemme lähtemään retkelle esimerkiksi Haarajärven pysäköintialueelta. Huolto on tietoinen asiasta. Pahoittelemme tilannetta. 

Vähä-Koukkujärven rannalla alkavat rakennustyöt

(Päivitetty 5.11.2020)

Evon retkeilyalueella Vähä-Koukkujärven rannalla alkavat rakennustyöt viikolla 47 (16.11.2020). Rantaan rakennetaan uusi nuotiokatos sekä umpisäiliöllinen käymälä. Työt käynnistyvät puiden kaadoilla ja jatkuvat siitä tarvittavilla maanrakennustöillä. Urakan on arvioitu valmistuvan 18.12.2020 mennessä.

Nykyisen laavun sekä käymälä/puuliiterin alue tullaan rajaamaan työmaa-aidoin ja näin ollen ne eivät ole käytössä urakan aikana. Työmaaliikenne voi aiheuttaa haittaa urakan aikana, joten retkeilijöitä pyydetään noudattamaan varovaisuutta alueella liikuttaessa.

Vähä Koukkujärven nuotiokatoksen sekä käymälän rakentaminen on osa Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteiden ja reitistöjen kehittämishanketta. Hankkeen toteuttajana on Metsähallituksen luontopalvelut. Rahoitus tulee Hämeen Ely-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahastosta. 

Syysloman retkivinkkejä Evolle

(Päivitetty 12.10.2020)

Hyvää syyslomaa ja tervetuloa Evolle! Tässä muutama ajankohtainen retkivinkki Evon alueelle:
-Evokeskus ei ole avoinna, eikä siellä sijaitseva vesipiste ole käytössä. Ainoat talousveden kriteerit täyttävät kaivot sijaitsevat Evon leirialueella P-alueen läheisyydessä (Saukonojantie, Lammi /Hämeenlinna) sekä Mustajärven tuvan pihapiirissä. Otathan siis juomavedet mukaan kotoa tai nouda leirialueelta. 
-Lataa myös mukaan tai puhelimeesi Evon retkeilyalueen esite, (pdf, julkaisut.metsa.fi).  
-hyviä reittien lähtöpisteitä ovat mm Niemisjärven pysäköintialue (Niemisjärventie 303, Lammi/Hämeenlinna), Evon pääopastuspiste HAMK Evon sisäpiha (Saarelantie 1, Lammi/Hämeenlinna), Kelkutteen pysäköintialue (Kelkutteentie 491, Padasjoki) tai Ruuhijärven pysäköintialue (Ruuhijärventie 1, Hämeenlinna). 
-Syyslomaviikoilla voi olla ruuhkia varsinkin viikonloppuisin, suosi siis aikaisia aamuja tai iltapäiviä. Muista ottaa myös taskulamppu pimeneviä iltoja varten. 
-Muista aina retkietiketti eli retkeile roskattomasti, tee tulet vain siihen osoitetuilla tulipaikoilla ja pidä koirat kytkettynä. 
Mukavaa retkeilyä!

Taruksen alueella kaksi kaivoa käyttökiellossa

(Päivitetty 28.7.2020)

Evolla Taruksen retkeilyalueella Kristianin torpan ja Koveron rengaskaivot ovat toistaiseksi käyttökiellossa. Kaivovedet eivät täytä talousvedelle asetettuja laatuvaatimuksia, jonka vuoksi ne on suljettu pois käytöstä. Kolmas Taruksen retkeilyalueen kaivoista sijaitsee Kelkutteella. Kelkutteen kaivovettä voi käyttää ainoastaan keittämällä se ensin.

Evolla retkeilevien on hyvä suunnitella pidemmät vaellukset etukäteen ja ottaa myös omia juomavesiä mukaan. Tutkitut ja laadultaan hyväksi todetut kaivovedet löytyvät Evon leirialueelta ja Mustajärven torpalta.

Evolla tehdään korjaustöitä vapaaehtoisten voimin

(Päivitetty 27.7.2020)

Suomen Rangerien ja Metsähallituksen järjestämä talkooleiri on Evon retkeilyalueella 27.7.-31.7. Vapaaehtoisista koostuva, noin 20 henkilön ryhmä tekee kunnostus- ja korjaustöitä Evon Luutajoella Taimenpolun varrella. Viikon aikana ahkerat rangerit korjaavat ja rakentavat mm. siltoja, uusivat luontopolun opasteita ja kunnostavat puroja. 

Varsinaisia työpäiviä ovat tiistai, keskiviikko ja torstai. Perjantaina ryhmä viimeistelee töitä tarpeen mukaan ja juhlistaa yhdessä Maailman rangeripäivää (World Ranger Day).

Evolla Kalliojärven taukopaikka ei ole käytössä

(Päivitetty 27.7.2020)

Evon retkeilyalueella Kalliojärven pohjoisosassa sijaitseva taukopaikka (keittokatos, tulentekopaikka, kuivakäymälä) on toistaiseksi pois käytöstä. Taukopaikan puuliiteri on poltettu viime yön aikana. Pelastuslaitos hoitaa sammutusta ja Metsähallituksen huolto käy sammutustöiden jälkeen tekemässä taukopaikalla tarvittavia korjaus- ja huoltotöitä.

Evon retkeilyalueen kaivovesien tilanne

(Päivitetty 10.7.2020)

Retkeilijät huomio! Niemisjärveltä ei saa toistaiseksi vettä. Niemisjärven kioskin ulkoseinän vesipisteen vesi ei täytä talousvedelle asetettuja laatuvaatimuksia ja rannassa oleva kaivo on toistaiseksi käyttökiellossa korjaustyön johdosta. Omat talousvedet tulee siten ottaa Niemisjärven retkelle mukaan.

Evon leirialueella on kaivoja, joiden vedet on tutkittu ja ne täyttävät talousvedelle asetetut laatuvaatimukset. Myös Mustajärven vuokratuvan kaivovesi täyttää talousvedelle asetetut vaatimukset. Onnin majan vuokratuvan kaivo on sen sijaan yhä käyttökiellossa. 

Hamk:n koulurakennuksen seinässä oleva vesihana ei myöskään ole käytössä.

Evon teitä sorastetaan

(Päivitetty 11.5.2020)

Neljännes Evon yli 200 kilometriä käsittävästä tieverkosta hoitosorastetaan. Työt aloitettiin syksyllä 2017 ja ne jakautuvat useammalle vuodelle.

Niemisjärven kioskiin ei ole löydetty toimijaa

(Päivitetty 28.4.2020)

Metsähallitus Luontopalvelut haki toimijaa Niemisjärven kioskiin kesäsesongille 2018-2019 tuloksetta. Tästä syystä caravanpaikkoja tai veneitä ei ole mahdollista vuokrata tänäkään vuonna 2020. Kalastusluvat on hyvä ostaa etukäteen eräluvat.fi palvelusta. Kalanistutusta tehdään normaalisti alueella. 

Uutisia Evolta

  Evon retkeilyalue

  @Luontoonfi #evonretkeilyalue