Evon retkeilyalueen vinkit talviretkeilyyn

(Päivitetty 29.11.2023)
Talvi on tullut Evollekin! Retkeilyalueen taukopaikat ovat käytettävissä ympäri vuoden, mutta lumityöt ovat kävijöiden omalla vastuulla. Lumikengät, liukulumikengät ja metsäsukset ovat kaikki toimivia retkeilyalueen vaihtelevassa maastossa. Hyvänä lumitalvena opetusmetsän alueelle yhteistyötahot voivat tehdä myös latuja, mutta näistä tiedotamme erikseen. 
Talvikunnossapidon piirissä ovat pysäköintialueet:

 • Evo HAMK infotaulu (hamk.fi), Saarelantie 1, Hämeenlinna
 • Evon leirialueen pysäköintialue, Saukonojantie 38, HML
 • Luutajoen pysäköintialue, Ruuhijärventie 3, HML
 • Niemisjärven pysäköintialue, Niemisjärventie 281, HML
 • Syrjänalusen pysäköintialue, Vappulantie 190, HML
 • Haarajärven pysäköintialue, Talvilammentie 551, HML
 • Rahtijärven pysäköintialue, Talvilammentie 52, HML
 • Keltaojan pysäköintialue, Talvilammentie 265, HML
 • Vähä-Koukkujärven pysäköintialue, Kalliojärventie 90, HML.

Ylläpidossa voi esiintyä viivettä. Lisätietoja saapumisesta (luontoon.fi). 

Käenpesän laavukämppä Evon leirialueella on varattavissa ympäri vuoden. Lisätietoja Käenpesästä (luontoon.fi).
Niemisjärven kioski on sulkenut ovensa, mutta Niemisjärven vuokramökkejä ja karavaanipaikkoja voi varata verkkosivuilta (pikkuapaja.johku.com).
Retkeilyalueen yhteistyöyrittäjät tarjoavat mm. majoitus- ja opastuspalveluja, tutustu tästä linkistä (luontoon.fi/evo). 
Reiteillä on syytä varautua sääolojen mukaan lumeen, jäähän tai märkyyteen. Talviretkellä oleellista on varautuminen, lue parhaat vinkit retkeilyn ABC:stä (luontoon.fi).
Lataa tai tulosta mukaasi Evon esitekartta (julkaisut.metsa.fi). 
Tervetuloa talviselle Evolle!

Evon retkeilyalueella ennallistetaan korpialue monimuotoisuuden lisäämiseksi

(Päivitetty 27.11.2023)

Metsähallitus ennallistaa 10 hehtaarin korpialueen Evon Kalliojärven länsipuolella. Puustoisessa korvessa tukitaan noin 680 metriä ojia. Lue koko uutinen

Evon rakennetun kulttuuriympäristön selvitys julkaistu

(Päivitetty 31.10.2023)

Evon retkeilyalueen rakennettu kulttuuriympäristö inventoitiin vuonna 2022. Työn tarkoituksena oli selvittää kulttuuriympäristöjen ja rakennusten arvoja ja miten ne liittyvät alueen sekä valtakunnan historiaan, sekä kartoittaa kohteiden yleiskuntoa. Selvityksestä Metsähallitus saa paljon tarvittavaa lisätietoa kohteiden hoidon ja käytön tueksi. 

Selvityksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä: https://julkaisut.metsa.fi/julkaisut/show/2887

Selvitystyö toteutettiin osana Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hanketta. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulu ja Metsähallituksen Luontopalvelut 1.1.2022 – 31.03.2024. Hankkeen rahoittaja on Maaseuturahasto.

Syksyn retkivinkit Evon retkeilyalueelle 

(Päivitetty 25.9.2023)

 • Syksyinen Evo on upea retkikohde, mutta syvemmällä metsissä on syytä varautua hirvikärpäsiin varsinkin nuoremmissa metsissä. Veden äärellä ja vanhoissa metsissä hirvikärpäsiä on vähemmän. 
 • Evon vuokratuvat Onninmaja ja Mustajärvi ovat varattavissa 30.10.2023 saakka  verkkokaupasta (eraluvat.fi). Käenpesän laavukämppä on varattavissa ympäri vuoden. 
 • Niemisjärven kioski Pikkuapaja palvelee syyskuussa perjantaisin ja lauantaisin klo 10-18 ja sunnuntaisin klo 9-16. Veneiden, karavaanipaikkojen ja vuokratupien vuokraus onnistuu myös yrityksen verkkokaupasta (johku.com). Kioski sijaitsee osoitteessa Niemisjärventie 303, Lammi, Hämeenlinna. 
 • Evolla on kolme maastopyöräilyreittiä. Majavat ovat rakentaneet patoja reittien läheisyyteen ja erityisesti Löytjärven vierestä kulkevalla 67 kilometrin maastopyöräilyreitillä on vedennousemaa majavan vuoksi. Varautukaa siis vesiesteeseen suunnitellessanne pyöräilyä Evon itäisellä MTB-reitillä. Tutustu maastopyöräreittiesitteeseen.
 • Evon kaivot sijaitsevat Luutajoen ja Niemisjärven pysäköintialueiden läheisyydessä sekä Evon leirialueella. Kaivojen vedet on tutkittu kesäkuussa 2023 ja ovat hyvää talousvettä. Kaivovesiraportit on toimitettu kaivojen läheisyyteen. 
 • Rahtijärventien ja Tavilammentien välinen Keltaojan silta on suljettu toistaiseksi sillan vaurioitumisen vuoksi. Sillalle pääsy on estetty puomein molemmista kulkusuunnista. Rahtijärventieltä pääsee ajamaan pysäköintialueelle.
 • Lue lisää Evon kalastuksesta ja luvista (eraluvat.fi). 

Ennallistamistyöt Evolla alkavat viikolla 37 

(Päivitetty 7.9.2023)
Metsähallituksen Luontopalvelut toteuttaa Evolla Tuohimetsän ja Sudenpesänkankaan alueella suon ennallistamista. Tavoitteena on palauttaa suon vesitalous lähemmäs luonnontilaa. Ojalinjoilta raivataan puusto, ja ojat täytetään kaivinkoneella. Lehdon hoitoa toteutetaan metsurityönä Hautjärven ja Kaitalammin läheisyydessä. Lehdoista poistetaan alikasvoskuusta ja sen tavoitteena on lisätä valoa ja kasvutilaa lehtolajistolle. 
Työt tehdään syys-lokakuun aikana. Maastossa on kyltit työkohteilla, joten toimi ohjeiden mukaan. Ennallistamistyöt ylittävät polun Sudenpesänkankaan eteläpuolella ja Hautjärven länsipuolella. Muut kohteet sijaitsevat polkujen vieressä tai kauempana poluilta.
Kun työt ovat käynnissä, ethän lähesty koneita tai metsureita turvallisuussyistä. Pidetään reilut turvavälit kaatuvien puiden vuoksi. Kiitos kärsivällisyydestä! 

Skutsirastit

(Päivitetty 24.5.2023)

Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitää sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

Rahtijärventien ja Tavilammentien välinen silta on suljettu

(Päivitetty 10.8.2023)
Rahtijärventien ja Tavilammentien välinen Keltaojan silta on suljettu toistaiseksi sillan vaurioitumisen vuoksi. Sillalle pääsy on estetty puomein molemmista kulkusuunnista. Rahtijärventieltä pääsee ajamaan pysäköintialueelle. Informoimme korjausaikataulusta myöhemmin verkkosivuillamme ja Evon retkeilyalueen Facebook-sivulla.

Uutisia Evolta

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.