Ajankohtaista Evolla

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Evon retkeilyalueen kaivovesien tilanne

(Päivitetty 16.3.2021)

Retkeilijät huomio! Niemisjärvillä saa vettä rannan puolen kaivosta (käsipumppu). Näytteet otetaan keväällä. Aikaisemmin vettä on saanut myös kioskin seinästä (porakaivosta), mutta järjestelmässä on tekninen vika ja se ei tällä hetkellä toimi. Omat talousvedet tulee siten ottaa Niemisjärven retkelle mukaan.

Evon leirialueella on kaivoja, joiden vedet on tutkittu ja ne täyttävät talousvedelle asetetut laatuvaatimukset. Myös Mustajärven vuokratuvan kaivovesi täyttää talousvedelle asetetut vaatimukset. Onnin majan vuokratuvan kaivo on sen sijaan yhä käyttökiellossa. 

Hamk:n koulurakennuksen seinässä oleva vesihana ei myöskään ole käytössä.

Evolla Kalliojärven taukopaikka on jälleen käytössä

(Päivitetty 16.3.2021)

Evon retkeilyalueella Kalliojärven pohjoisosassa sijaitsevan taukopaikan puuliiteri poltettiin viime kesänä. Tästä johtuen taukopaikka oli jonkin aikaa pois käytöstä. Kalliojärven taukopaikka on jälleen käytössä, palaneen liiterin tilalla on pieni väliaikainen liiteri. Uusi liiteri rakennetaan myöhemmin.

Evon metsissä pääsee nyt myös hiihtämään

(Päivitetty 13.1.2021) 

Evon hiihtoladut ovat hyvässä kunnossa. Hiihtoreittejä on yhteensä kolme: 3,5 kilometriä pitkä valaistu latu, noin 8 km:n leirialueen lenkki sekä noin 10 km:n Hattukiven lenkki. Pidemmät hiihtoreitit soveltuvat vain perinteiselle hiihtotavalle, lyhyellä valaistulla reitillä on perinteisen lisäksi vapaan hiihtotavan mahdollisuus. Kaikki ladut lähtevät ja palaavat valaistun ladun kautta. Valaistulle ladulle lähtö on opiston viimeisten asuntoloiden vierestä.

Hiihtäjien on tärkeä huomioida, että Evon latuja ylläpidetään vapaaehtoisvoimin ja ensisijaisesti metsäopetuksen tarpeisiin. Heti jokaisen lumisateen sattuessa latuja ei ajeta. Hiihtäjät hiihtävät Evon laduilla omalla vastuullaan.

Ajantasainen latutilanne: https://www.facebook.com/evonhiihtoladut
Latukartta: http://www.bit.do/evonhiihtoladut

Evon leirialue on ollut leirikäytössä jo 10 vuotta

(Päivitetty 13.1.2021) 

Evon retkeilyalueella sijaitseva nuorisoleirialue on ollut partiolaisten vilkkaassa leirikäytössä jo 10 vuotta. Toimintavuosien aikana leirialueella on leireillyt reilu 66 000 partiolaista ja yhä enenevässä määrin myös muita tahoja ja yksittäisiä retkeilijöitä, kokonaiskävijämäärän ollen lähes 80 000. Erityisesti koronaviruspandemian aikana Käenpesän laavukämpän ja Jussin nuotiokatoksen käyttöaste on kasvanut yksittäisten retkeilijöiden varauksilla.

Partiolaisilla on vuosittain aikavälillä 1.5.-31.10. etuvarausoikeus varata Evon leirialueen kohteita seuraavalle vuodelle. Etuvarausoikeuden ajankohdan jälkeen leirialuevarauksia voivat tehdä kaikki. Partiolaiset voivat varata leirialueen varauskohteita suoraan Suomen Partiolaisten partioasemalta (info@partio.fi). Muut tahot ja yksittäiset asiakkaat voivat varata leirialueen kohteita Metsähallituksen asiakaspalvelusta, sisasuomi(at)metsa.fi, puh. 0206 39 5270 (ma-pe klo 9-15). Käenpesän laavukämpän voi varata myös Erän verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Vähä-Koukkujärven taukopaikka on saanut uudet esteettömät rakenteet

(Päivitetty 11.12.2020) 

Evolla Vähä-Koukkujärven taukopaikan uudet esteettömät rakenteet ovat valmistuneet. Kokonaisuuteen kuuluvat iso avoin taukokatos kotakeittiöineen, puuvaja ja käymälä. Seuraavaksi alkaa  lammen reunalla kulkevan pitkospolun kilpailutukset. Toimenpiteet ovat osa Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteiden ja reitistöjen kehittämishanketta, jota hallinnoi Metsähallitus Luontopalvelut. Rahoitus tulee Hämeen ELY-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahastosta. 

Taruksen alueella kaksi kaivoa käyttökiellossa

(Päivitetty 28.7.2020)

Evolla Taruksen retkeilyalueella Kristianin torpan ja Koveron rengaskaivot ovat toistaiseksi käyttökiellossa. Kaivovedet eivät täytä talousvedelle asetettuja laatuvaatimuksia, jonka vuoksi ne on suljettu pois käytöstä. Kolmas Taruksen retkeilyalueen kaivoista sijaitsee Kelkutteella. Kelkutteen kaivovettä voi käyttää ainoastaan keittämällä se ensin.

Evolla retkeilevien on hyvä suunnitella pidemmät vaellukset etukäteen ja ottaa myös omia juomavesiä mukaan. Tutkitut ja laadultaan hyväksi todetut kaivovedet löytyvät Evon leirialueelta ja Mustajärven torpalta.

Evon teitä sorastetaan

(Päivitetty 11.5.2020)

Neljännes Evon yli 200 kilometriä käsittävästä tieverkosta hoitosorastetaan. Työt aloitettiin syksyllä 2017 ja ne jakautuvat useammalle vuodelle.

Niemisjärven kioskiin ei ole löydetty toimijaa

(Päivitetty 28.4.2020)

Metsähallitus Luontopalvelut haki toimijaa Niemisjärven kioskiin kesäsesongille 2018-2019 tuloksetta. Tästä syystä caravanpaikkoja tai veneitä ei ole mahdollista vuokrata tänäkään vuonna 2020. Kalastusluvat on hyvä ostaa etukäteen eräluvat.fi palvelusta. Kalanistutusta tehdään normaalisti alueella. 

Uutisia Evolta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

  Evon retkeilyalue

  @Luontoonfi #evonretkeilyalue