Ajankohtaista Kuhmon luontokeskus Petolassa

Tapahtumia Kuhmon luontokeskuksessa

Lentuan kota vuokrattavissa yksityiskäyttöön

(Päivitetty 22.3.2018)

Lentuan luontotuvan yhteydessä olevaa kotaa vuokrataan edelleen yksityiskäyttöön. Katso tarkemmat tiedot Lentuan vuokrakodasta täältä

Varaukset hoituvat Eräluvat.fi -sivujen verkkokaupasta tai valtakunnallisesta palvelunumerosta 020 69 2424 tai Kuhmon luontokeskus Petolasta, puh. 0206 39 6380.

Lentuan kodan vuokra on 35 €/päivä. Kodalla ei ole yöpymismahdollisuutta.

Varovasti jäillä

(Päivitetty 21.3.2018)

Tänä talvena on syytä olla erityisen varovainen jäillä liikuttaessa, sillä niiden kantavuus on huono. Jään kantavuus mitataan teräsjään mukaan. Keski- ja Itä-Suomessa sekä Kainuussa paksu lumipeite toimii eristeenä ja teräsjäätä ei ole muodostunut tammikuun aikana juuri lisää. Näillä alueilla kokonaisjäänpaksuus on noin 20–40 cm, mutta kantavaa teräsjäätä on edelleen alle 10 cm. Tarkempia tietoja jäätilanteesta löytyy Suomen ympäristökeskus SYKEn sivuilta (www.ymparisto.fi).

Hiidenportin kansallispuistoon pääsee talvellakin

(Päivitetty 15.1.2018)

Talviretkeily Hiidenportin kansallispuistossa on nyt helpompaa, kun Sotkamon kunta on aurannut tien kansallispuiston pääopastuspaikalle Palolammelle.

Tietä pidetään avoinna kevättalven ajan. Yllättäviin lumisateisiin on kuitenkin syytä varautua, sillä kestää aikansa, ennenkuin aurauskalusto ennättää Hiidenportintielle.

Kelkkaura poikki - Kolpakanjoen silta romahtanut

(Päivitetty 29.12.2017)

Kuhmon kelkkaurista itälenkiksi kutsuttu ura on ajokelvoton Kolpakanjoen sillan romahtamisen vuoksi. Kolpakanjoki on lähellä itärajaa, Kylmäjärvestä Kälkäseen laskeva joki, joka ei jäädy talvisin. Kiertoreittivaihtoehtoa ei ole.

Moottorikelkkaura on poikki Kolpakanjoen sillan romahtamisen vuoksi

70 kilometrin kelkkauran etelä- ja pohjoispäähän on viety heijastavaa lippusiimaa ja infokyltit kertomaan asiasta.

Moottorikelkkailijoiden lisäksi siltaa ovat käyttäneet metsästäjät ja marjastajat.

Petolan karhut talviunilla

(Päivitetty 7.11.2017)
Kuhmon luontokeskus Petola asettui talvilevolle marraskuun alusta alkaen. Petola avautuu yleisölle jälleen toukokuun alussa 2018.

Ihan kokonaan ei ovi kuitenkaan ole kiinni, vaan tilauksesta Petolaa esitellään ryhmille ja tilaisuuksia järjestetään sopimuksen mukaan.

Kuusijoen tulentekopaikka poistettu Kilpelänkankaalta

(Päivitetty 19.10.2017)
Kilpelänkankaan lähellä Saunajärventien eteläpuolella sijaitseva Kuusijoen tulentekopaikka rakenteineen on poistettu käytöstä. Taukopaikka oli aikoinaan tehty moottorikelkkauran varrelle lähinnä kelkkailijoiden tarpeisiin. Koska uralinjaus on muuttunut, on tulentekopaikkakin jäänyt vähäiselle käytölle. Lähellä olevan Kilpelänkankaan laavut ja tulentekopaikka Kuusijoen varrella ovat edelleen käytettävissä.

Kivijärven saapasreitti poikki

(Päivitetty 8.9.2017) 
Kuhmon ja Ristijärven rajoilla sijaitsevan Kivijärven ympäri kiertävä reitti on poikki. Järven pohjoisosassa Putkiperässä Teeripuron ylittävä silta jouduttiin purkamaan turvallisuussyistä. Sillan niskat olivat poikki ja vaarana oli, että silta romahtaa kävelijän alla. Uutta siltaa ei rakenneta ainakaan tämän syksyn aikana.

Kivijärven reitti muuttui pari vuotta sitten ns. saapasreitiksi. Vanhat ja huonokuntoiset pitkokset on purettu pois, mutta laavut ja sillat ovat olleet edelleen käytettävissä, samoin Kivijärven autiotupa.

Lentuan luontotupa pois käytöstä

(Päivitetty 8.9.2017)
Lentuan luontotuvalla on paljastunut laaja vesivahinko ja sen vuoksi tupa ei ole käytettävissä. Pahoittelut kaikin puolin harmillisesta tilanteesta!

Lehtosaaren autiotuvan savusauna muutettu jatkuvalämmitteiseksi

(Päivitetty 29.6.2017)
Lentuan luonnonsuojelualueella sijaitsevan Lehtosaaren autiotuvan saunaan on vaihdettu jatkuvalämmitteinen kiuas. Muutokseen päädyttiin mm. polttopuukulutuksen ja paloturvallisuuden vuoksi.

Muutostyöt tehtiin talkootyönä Kuhmon Melojien kanssa. Lue tarkemmin Lehtosaaren töistä Luontoon.fi-uutisesta.

Jonkerinsalon, Kieverrysjärvien ja Kivijärven reitit muutettu saapasreiteiksi

(Päivitetty 10.10.2016)
Jonkerinsalon ja Kieverrysjärvien reitit sijaitsevat Kuhmon kaakkoiskulmilla, Kuhmon ja Lieksan rajamailla, ja  Kivijärven retkeilyreitti sijaitsee Ristijärven ja Kuhmon rajamailla, Vuosangan ampuma-alueen länsipuolella. Reittien pitkokset on aika syönyt ja paikoin niistä on tullut jopa turvallisuusriski. Siksi pitkokset on poistettu näiltä reiteiltä.

Luontohan ei mene kiinni, vaikka pitkokset poistetaankin. Kaikilla näillä kohteilla sillat ovat paikoillaan ja tulentekopaikat ja laavut ovat ennallaan ja Kivijärven autiotupa on käytettävissä. Retkelle on kuitenkin syytä varustautua kosteutta pelkäämättömin kengin.

Metsäpeuralla omat verkkosivut

www.suomenpeura.fi -sivuilla voit tutustua kattavasti metsäpeuraan ja siihen liittyviin kysymyksiin. Kannattaa tutustua myös Materiaalit-välilehdeltä löytyviin metsäpeurasta kertoviin info- ja viestintäaineistoihin.