Ajankohtaista Kuhmon luontokeskus Petolassa

Tapahtumia Kuhmon luontokeskuksessa

Petolan karhut talviunilla

(Päivitetty 7.11.2017)
Kuhmon luontokeskus Petola asettui talvilevolle marraskuun alusta alkaen. Petola avautuu yleisölle jälleen toukokuun alussa 2018.

Ihan kokonaan ei ovi kuitenkaan ole kiinni, vaan tilauksesta Petolaa esitellään ryhmille ja tilaisuuksia järjestetään sopimuksen mukaan.

Kannattaa jo nyt merkata kalenteriin Kuhmon Talvi 2018 -tapahtumat. Tarkka ohjelma löytyy sivuilta www.kuhmowinter.fi. Petolan panos Kuhmon Talveen on suomussalmelaisen erä- ja luontokuvaaja Hannu Hutun luontokuvaesitykset tiistaina 2.1. klo 15 ja 18.

Kuusijoen tulentekopaikka poistettu Kilpelänkankaalta

(Päivitetty 19.10.2017)
Kilpelänkankaan lähellä Saunajärventien eteläpuolella sijaitseva Kuusijoen tulentekopaikka rakenteineen on poistettu käytöstä. Taukopaikka oli aikoinaan tehty moottorikelkkauran varrelle lähinnä kelkkailijoiden tarpeisiin. Koska uralinjaus on muuttunut, on tulentekopaikkakin jäänyt vähäiselle käytölle. Lähellä olevan Kilpelänkankaan laavut ja tulentekopaikka Kuusijoen varrella ovat edelleen käytettävissä.

Kivijärven saapasreitti poikki

(Päivitetty 8.9.2017) 
Kuhmon ja Ristijärven rajoilla sijaitsevan Kivijärven ympäri kiertävä reitti on poikki. Järven pohjoisosassa Putkiperässä Teeripuron ylittävä silta jouduttiin purkamaan turvallisuussyistä. Sillan niskat olivat poikki ja vaarana oli, että silta romahtaa kävelijän alla. Uutta siltaa ei rakenneta ainakaan tämän syksyn aikana.

Kivijärven reitti muuttui pari vuotta sitten ns. saapasreitiksi. Vanhat ja huonokuntoiset pitkokset on purettu pois, mutta laavut ja sillat ovat olleet edelleen käytettävissä, samoin Kivijärven autiotupa.

Lentuan luontotupa pois käytöstä

(Päivitetty 8.9.2017)
Lentuan luontotuvalla on paljastunut laaja vesivahinko ja sen vuoksi tupa ei ole käytettävissä. Pahoittelut kaikin puolin harmillisesta tilanteesta!

Cafe Lentua hoitaa edelleen luontotuvan kodan varaukset yksityiskäyttöön, puh. 045 666 8022.

Lehtosaaren autiotuvan savusauna muutettu jatkuvalämmitteiseksi

(Päivitetty 29.6.2017)
Lentuan luonnonsuojelualueella sijaitsevan Lehtosaaren autiotuvan saunaan on vaihdettu jatkuvalämmitteinen kiuas. Muutokseen päädyttiin mm. polttopuukulutuksen ja paloturvallisuuden vuoksi.

Muutostyöt tehtiin talkootyönä Kuhmon Melojien kanssa. Lue tarkemmin Lehtosaaren töistä Luontoon.fi-uutisesta.

Syväjärven reitit ennallaan, Ontojärven polku pois

(Päivitetty 10.10.2016)
Kuhmon Syväjärven rantamilla kiertävät polut houkuttelevat niin kalastajia kuin muitakin virkistäytyjiä. Syväjärven laavu ja tulentekopaikat ovat ahkerassa käytössä. Sen sijaan Syväjärveltä Ontojärven rannalle vievä polku on ollut kovin vähällä käytöllä ja sen vuoksi polun ylläpitoa ei enää jatketa.

Ontojärven Roukonpuro on suosittu uintipaikka. Uintipaikkana se säilyy edelleen ja uimareiden käytössä on pukukoppi. Ontojärven polun poiston yhteydessä poistui myös Roukonpuron tulentekopaikka ja sen pöytä- ja penkkivarustukset. Uijat ja muut rannalla kulkijat ovat tervetulleita käyttämään Syväjärven tulentekopaikkoja.

Jonkerinsalon ja Kieverrysjärvien reitit muuttuivat saapasreiteiksi

(Päivitetty 10.10.2016)
Jonkerinsalon ja Kieverrysjärvien reitit sijaitsevat Kuhmon kaakkoiskulmilla, Kuhmon ja Lieksan rajamailla. Reittien pitkokset on aika syönyt ja paikoin niistä on tullut jopa turvallisuusriski. Siksi pitkokset on nyt poistettu molemmilta reiteiltä.

Luontohan ei kuitenkaan mene kiinni. Sekä Jonkerinsalon että Kieverrysjärvien reiteillä sillat ovat paikoillaan. Myös tulentekopaikat ja laavut ovat ennallaan. Mutta retkelle on syytä varustautua kosteutta pelkäämättömin kengin.

Kivijärven reitti muutettu saapasreitiksi

(Päivitetty 23.9.2015)
Kivijärven retkeilyreitti sijaitsee Ristijärven ja Kuhmon rajamailla, Vuosangan ampuma-alueen länsipuolella. Reitin pitkokset on aika syönyt ja paikoin niistä on tullut jopa turvallisuusriski. Siksi pitkokset on poistettu koko reitiltä.

Luontohan ei mene kiinni, vaikka pitkokset poistetaankin. Kivijärven ympäri kulkevalle polulle edelleen pääsee ja järven eteläpäässä oleva Kivijärven autiotupa sekä pohjois- ja itärannalla olevat laavut ovat käytettävissä.

Metsäpeuralla omat verkkosivut

www.suomenpeura.fi -sivuilla voit tutustua kattavasti metsäpeuraan ja siihen liittyviin kysymyksiin. Kannattaa tutustua myös Materiaalit-välilehdeltä löytyviin metsäpeurasta kertoviin info- ja viestintäaineistoihin.