Ajankohtaista Kuhmon luontokeskus Petolassa

Suomen luontoa juhlitaan Hiidenporteilla 26.8.

(Päivitetty 12.7.2017)

Kuhmon luontokeskus Petola on mukana järjestämässä Suomen luonnon päiviä monellakin Hiidenportilla.

Hiidenportin kansallispuistossa kajahtavat kuorolaulut Sotkamon mieslaulajien johdolla. Palolammen opastuspaikalla nautitaan Tipasojan kyläyhdistyksen keittämät juhlakahvit pientä korvausta vastaan klo 12, jonka jälkeen on opastettu retki Hiidenportin rotkolle kuulemaan, kuinka kallioseinämät kajahtelevat Sotkamon mieslaulajien konsertoidessa. Kuoro laulaa ja laulattaa rotkolla klo 14 alkaen. Laulujen jälkeen retki jatkuu Kovasinvaaran kautta takaisin Palolammen lähtöpaikalle.

Kuhmossa järjestetään Luontopalvelujen, Lentua-Seuran ja Kuhmon Hanka-Marttojen sekä Jonkerin kyläyhdistyksen yhteisvoimin retki Jonkeriin, yhteen Suomen 100 luontohelmeä -kohteeseen. Luvassa on juhlintaa monella tavalla, mm. kahvittelua ja Marttojen herkkuja, patikkaretki Jongunjoen Hiidenportille ja aikataulun salliessa myös Jonkerinsalon Hiidenportille. Jonkerijärveen pääsee tutustumaan myös vesiltä joko vene- tai kanoottiretkellä.

Tutustu tarkemmin Luonnon päivien ohjelmiin sivuilla www.luonnonpäivät.fi

Karhuillekin kamarimusiikkia

(Päivitetty 4.7.2017)

Kuhmo on siitä erikoinen paikka, että täällä kamarimusiikki soi karhuillekin.
Yksi Kuhmon Kamarimusiikin konserteista järjestetään tänäkin vuonna Kuhmon luontokeskus Petolassa. Maanantaina 10.7. klo 21.15 alkavassa konsertissa kuullaan mm. Isaac Albénizia, Jean Sibeliusta ja Sergei Prokofjevia.
Lue tarkemmin sekä Petolan konsertista että koko Kuhmon Kamarimusiikista www.kuhmofestival.fi

Hilpeä heinäkuu on täällä taas

(Päivitetty 4.7.2017)

Kuhmolaisten toimijoiden yhteinen voimannäyte Hilpeä heinäkuu tarjoaa tänäkin kesänä monenlaisia tapahtumia lapsille, nuorille, lapsiperheille, isovanhemmille ja kaikille lapsenmielisille koko heinäkuun ajan. Tarjolla on yhteensä liki sata tilaisuutta ja jokaiselle heinäkuun päivälle löytyy kivaa tekemistä.

Petolassa kohdataan suurpedot keskiviikkoisin ja perjantaisin. Välillä leikitään luontopolulla ja lauletaanpa lintukaraokeakin. Lentuankosken rannoille pääsee ohjatulle ötökkäretkelle.

Tutustu koko ohjelmaan Hilpeän heinäkuun omilla sivuilla www.lastenkuhmo.fi ja tule mukaan hilpeilemään.

Lehtosaaren autiotuvan savusauna muutettu jatkuvalämmitteiseksi

(Päivitetty 29.6.2017)

Lentuan luonnonsuojelualueella sijaitsevan Lehtosaaren autiotuvan saunaan on vaihdettu jatkuvalämmitteinen kiuas. Muutokseen päädyttiin mm. polttopuukulutuksen ja paloturvallisuuden vuoksi.

Muutostyöt tehtiin talkootyönä Kuhmon Melojien kanssa. Lue tarkemmin Lehtosaaren töistä Luontoon.fi -uutisesta.

Lampaita ja lammaspaimenia Levävaarassa

(Päivitetty 6.6.2017)

Levävaaran tila Elimyssalon luonnonsuojelualueella on herännyt eloon kesäkaudeksi, kun tilalle on tullut lampaita ja niiden paimenia. Ensimmäiset paimenet tulivat tilalle 5.6. ja paimenviikot jatkuvat 14.8. asti. Paimenet asuvat Levävaarassa aina viikon kerrallaan, vaihtopäivä on maanantaisin.

Elimyssalon retkeilyreitti kulkee Levävaaran kautta. Retkeilijät pääsevät myös rapsuttelemaan lampaita, mutta kulkijoiden on muistettava antaa paimenille oma rauha. Taloon ja muihin rakennuksiin voi mennä vain, jos paimenet antavat siihen luvan.

Lentuan luontotuvalla ei kahviota tänä kesänä

(Päivitetty 6.6.2017)

Lentuan luontotuvalla on paljastunut laaja vesivahinko ja sen vuoksi siellä ei tänä kesänä ole Cafe Lentuan palveluita saatavilla. Pahoittelut kaikin puolin harmillisesta tilanteesta!

Cafe Lentua hoitaa edelleen luontotuvan kodan varaukset yksityiskäyttöön, puh. 045 666 8022.

 

Syväjärven reitit ennallaan, Ontojärven polku pois

(Päivitetty 10.10.2016)
Kuhmon Syväjärven rantamilla kiertävät polut houkuttelevat niin kalastajia kuin muitakin virkistäytyjiä. Syväjärven laavu ja tulentekopaikat ovat ahkerassa käytössä. Sen sijaan Syväjärveltä Ontojärven rannalle vievä polku on ollut kovin vähällä käytöllä ja sen vuoksi polun ylläpitoa ei enää jatketa.

Ontojärven Roukonpuro on suosittu uintipaikka. Uintipaikkana se säilyy edelleen ja uimareiden käytössä on pukukoppi. Ontojärven polun poiston yhteydessä poistui myös Roukonpuron tulentekopaikka ja sen pöytä- ja penkkivarustukset. Uijat ja muut rannalla kulkijat ovat tervetulleita käyttämään Syväjärven tulentekopaikkoja.

Jonkerinsalon ja Kieverrysjärvien reitit muuttuivat saapasreiteiksi

(Päivitetty 10.10.2016)
Jonkerinsalon ja Kieverrysjärvien reitit sijaitsevat Kuhmon kaakkoiskulmilla, Kuhmon ja Lieksan rajamailla. Reittien pitkokset on aika syönyt ja paikoin niistä on tullut jopa turvallisuusriski. Siksi pitkokset on nyt poistettu molemmilta reiteiltä.

Luontohan ei kuitenkaan mene kiinni. Sekä Jonkerinsalon että Kieverrysjärvien reiteillä sillat ovat paikoillaan. Myös tulentekopaikat ja laavut ovat ennallaan. Mutta retkelle on syytä varustautua kosteutta pelkäämättömin kengin.

Kivijärven reitti muutettu saapasreitiksi

(Päivitetty 23.9.2015)
Kivijärven retkeilyreitti sijaitsee Ristijärven ja Kuhmon rajamailla, Vuosangan ampuma-alueen länsipuolella. Reitin pitkokset on aika syönyt ja paikoin niistä on tullut jopa turvallisuusriski. Siksi pitkokset on poistettu koko reitiltä.

Luontohan ei mene kiinni, vaikka pitkokset poistetaankin. Kivijärven ympäri kulkevalle polulle edelleen pääsee ja järven eteläpäässä oleva Kivijärven autiotupa sekä pohjois- ja itärannalla olevat laavut ovat käytettävissä.

Metsäpeura on saanut omat verkkosivut

www.suomenpeura.fi -sivuilla voit tutustua kattavasti metsäpeuraan ja siihen liittyviin kysymyksiin. Kannattaa tutustua myös Materiaalit-välilehdeltä löytyviin metsäpeurasta kertoviin info- ja viestintäaineistoihin.

Tapahtumia Kuhmon luontokeskuksessa