Ajankohtaista Kuhmon luontokeskus Petolassa

Levävaaran lammaspaimenviikot päättyivät

(Päivitetty 14.8.2018)

Elimyssalon luonnonsuojelualueella sijaitsevalla Levävaaran tilalla laidunsi lampaat tänä vuonna kolmannen kerran. Lampaiden hyvinvoinnista huolehtivat lammaspaimenet, joiden villantuoksuinen loma erämaatorpassa kesti viikon kerrallaan. Levävaaran kymmenen paimenviikkoa sujui erittäin hyvin. Seuraavan kerran lampaita ja paimenia tapaa Levävaarassa kesällä 2019.

Suomen luonnon päivänä retkeillään Iso-Palosen - Maariansärkkien luonnonsuojelualueella

(Päivitetty 25.7.2018)

Kuhmossa juhlitaan Suomen luonnon päivää 25.8. järjestämällä opastettu retki Iso-Palosen - Maariansärkkien luonnonsuojelualueelle. Retkelle järjestetään yhteiskuljetus Kuhmon linja-autoasemalta klo 9.00.

Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Lentua-Seuran opastama retki kulkee Pikku Palosen ympäri noin viiden kilometrin matkan. Retkeläisillä on mahdollisuus käydä itsenäisesti myös Saunaniemen laavulla tai kävellä muuten Papinsalmen ympäristössä. Kuhmon Hanka-Martat tarjoavat kahvit ja kahvileivän Papinsalmen tulentekopaikalla. Kahvittelun ja eväiden syönnin lomassa Martoilta saa vinkkejä mm. luonnonantimien käytöstä ja villiruokien maailmasta.

Retken hinta on 10 euroa, joka peritään käteismaksuna bussissa. Alle 10-vuotiaat pääsevät mukaan ilmaiseksi. Polut ovat melko helppokulkuisia. Mukaan kannattaa ottaa maastoon sopiva varustus sekä juotavaa ja omat eväät. Takaisin Kuhmoon palataan noin klo 15.

Yhteiskuljetukseen lähtevien ilmoittautumiset otetaan vastaan Kuhmon luontokeskus Petolassa, puhelin 040 825 6060 tai sähköpostitse petola@metsa.fi. Ilmoittautumiset pyydetään viimeistään perjantaiaamuna. Retkelle voi tulla myös omin kyydein.

Joutsentanssia Lentualla

(Päivitetty 24.7.2018)  
Heinä-elokuun vaihteessa, jos liikut Lentuan saarilla, sinun on mahdollista nähdä nuorten ihmisten tanssivan vedessä, hiekalla, kalliolla. Et näe näkyjä tai ole tullossa hulluksi, vaan meneillään on Joutsentanssi-festivaali, jossa tanssijat uppoutuvat Lentuan luonnon ihmeisiin 3 päivän ajan. Siitä inspiroituneena he luovat tanssiteoksen, joka on nähtävissä lauantaina 4.8. klo 19.00 Kuhmo-talossa.
Lue lisää Joutsentanssista (www.joutsentanssi.fi).

Hilpeä heinäkuu on täällä taas

Kuhmossa vietetään Hilpeää heinäkuuta jo 12. kerran. Koko heinäkuun ajan ohjelmassa on kymmenittäin tapahtumia lapsille, perheille ja kaikille lapsenmielisille. 

Luontokeskus Petolassa tutustutaan keskiviikkoisin ja perjantaisin vuoron perään karhuun, suteen, ilvekseen ja ahmaan leikkien ja askarrellen. Petolan luontopolulla leikitään 10. ja 24.7. ja Lauttavaaran luontokoulumetsässä tutustutaan pieniin ötököihin 17.7.

Koko Hilpeän heinäkuun ohjelma lisätietoineen löytyy sivuilta www.hilpeaheinakuu.fi

Iso-Palosella roihusi

(Päivitetty 16.6.2018) 
Metsähallituksen Luontopalvelut poltti metsää 16.6. Iso-Palosen ja Maariansärkkien Natura 2000 -alueella, Pikku-Palonen ja Irkku -järvien välillä. 

Tuli on olennainen osa boreaalisten metsien luontaista kehityskulkua. Koska metsäpalot torjutaan nykyisin tehokkaasti, paahdeympäristöjä ei pääse syntymään luontaisesti. Valtakunnallisessa Paahde-LIFE-hankkeessa (2014–2020) tehdään luonnonhoidollisia ennallistamispolttoja, joilla pyritään jäljittelemään luontaisia metsäpaloja.

Metsien ennallistamispolttoja ja muita luonnonhoidollisia polttoja tehdään kautta Suomen yhteensä 69 kohteella. Näistä kaksi on Kuhmossa, toinen Iso-Palosen - Maariansärkkien luonnonsuojelualueella, toinen Lentuan luonnonsuojelualueella. Molemmissa poltettava ala on alle 10 hehtaaria. Poltot pyritään tekemään alkukesällä, mutta tarkka ajankohta määräytyy säiden mukaan.

Lue tarkemmin Paahde-LIFE -hankkeesta.

Lentuan luontotupa myydään poissiirrettäväksi 

(Päivitetty 13.6.2018)
Viime keväänä Lentuan luontotuvalla paljastuneen vesivahingon myötä Metsähallituksen Luontopalvelut on pohtinut luontotuvan tulevaisuutta kokonaisuutena ja päättänyt myydä sen poissiirrettäväksi. Luontotupa on nyt myytävänä Huutokauppa.com-sivustolla. Myynnistä vastaa Metsähallituksen Kiinteistökehitys. Tutustu myynti-ilmoitukseen (www.huutokaupat.com).

Lampaat ja lammaspaimenet saapuivat taas Levävaaraan

(Päivitetty 5.6.2018)
Levävaaran tila on herännyt taas eloon kesäkaudeksi, kun tilalle saapuivat jälleen lampaat ja niiden paimenet. Ensimmäiset paimenet tulivat Levävaaraan 4.6. ja paimenviikot jatkuvat 13.8. asti. Paimenet asuvat Levävaarassa aina viikon kerrallaan.

Elimyssalon retkeilyreitti kulkee Levävaaran kautta. Retkeilijät pääsevät myös rapsuttelemaan lampaita, mutta kulkijoiden on muistettava antaa paimenille oma rauha. Taloon ja muihin rakennuksiin voi mennä vain, jos paimenet antavat siihen luvan.

Kuhmon luontokeskus Petola on avautunut kesäkauteen

(Päivitetty 8.5.2018)

Petolan karhut ovat heränneet talviunilta ja luontokeskuksen ovet ovat jälleen avoinna yleisölle. Kesäkuun puoliväliin asti palvelemme maanantaista perjantaihin klo 9-16. Vilkkaimman kesäkauden ajan ovet ovat avoinna joka päivä klo 9-17. Tarkista aukioloajat täältä

Suomen suurpetojen, karhun, suden, ilveksen ja ahman lisäksi kerromme myös mm. metsäpeurasta. Näistä löytyy runsaasti tietoa myös sivuilta www.suurpedot.fi ja www.suomenpeura.fi

Kesän 2018 erikoisteemana on nuorin kansallispuistomme Hossa ja sen monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Petolasta saa myös parhaat retkivinkit Kuhmoon ja koko Kainuuseen.

Lentuan kota vuokrattavissa yksityiskäyttöön

(Päivitetty 25.5.2018)

Lentuan luontotuvan yhteydessä olevaa kotaa vuokrataan edelleen yksityiskäyttöön. Katso tarkemmat tiedot Lentuan vuokrakodasta täältä

Varaukset hoituvat Eräluvat.fi -sivujen verkkokaupasta tai valtakunnallisesta palvelunumerosta 020 69 2424 tai Kuhmon luontokeskus Petolasta, puh. 0206 39 6380.

Lentuan kodan vuokra on 35 €/päivä. Kodalla ei ole yöpymismahdollisuutta.

Kuusijoen tulentekopaikka poistettu Kilpelänkankaalta

(Päivitetty 19.10.2017)
Kilpelänkankaan lähellä Saunajärventien eteläpuolella sijaitseva Kuusijoen tulentekopaikka rakenteineen on poistettu käytöstä. Taukopaikka oli aikoinaan tehty moottorikelkkauran varrelle lähinnä kelkkailijoiden tarpeisiin. Koska uralinjaus on muuttunut, on tulentekopaikkakin jäänyt vähäiselle käytölle. Lähellä olevan Kilpelänkankaan laavut ja tulentekopaikka Kuusijoen varrella ovat edelleen käytettävissä.

Kivijärven saapasreitti poikki

(Päivitetty 8.9.2017) 
Kuhmon ja Ristijärven rajoilla sijaitsevan Kivijärven ympäri kiertävä reitti on poikki. Järven pohjoisosassa Putkiperässä Teeripuron ylittävä silta jouduttiin purkamaan turvallisuussyistä. Sillan niskat olivat poikki ja vaarana oli, että silta romahtaa kävelijän alla. Uutta siltaa ei rakenneta ainakaan tämän syksyn aikana.

Kivijärven reitti muuttui pari vuotta sitten ns. saapasreitiksi. Vanhat ja huonokuntoiset pitkokset on purettu pois, mutta laavut ja sillat ovat olleet edelleen käytettävissä, samoin Kivijärven autiotupa.

Lehtosaaren autiotuvan savusauna muutettu jatkuvalämmitteiseksi

(Päivitetty 29.6.2017)
Lentuan luonnonsuojelualueella sijaitsevan Lehtosaaren autiotuvan saunaan on vaihdettu jatkuvalämmitteinen kiuas. Muutokseen päädyttiin mm. polttopuukulutuksen ja paloturvallisuuden vuoksi.

Muutostyöt tehtiin talkootyönä Kuhmon Melojien kanssa. Lue tarkemmin Lehtosaaren töistä Luontoon.fi-uutisesta.

Jonkerinsalon, Kieverrysjärvien ja Kivijärven reitit muutettu saapasreiteiksi

(Päivitetty 10.10.2016)
Jonkerinsalon ja Kieverrysjärvien reitit sijaitsevat Kuhmon kaakkoiskulmilla, Kuhmon ja Lieksan rajamailla, ja  Kivijärven retkeilyreitti sijaitsee Ristijärven ja Kuhmon rajamailla, Vuosangan ampuma-alueen länsipuolella. Reittien pitkokset on aika syönyt ja paikoin niistä on tullut jopa turvallisuusriski. Siksi pitkokset on poistettu näiltä reiteiltä.

Luontohan ei mene kiinni, vaikka pitkokset poistetaankin. Kaikilla näillä kohteilla sillat ovat paikoillaan ja tulentekopaikat ja laavut ovat ennallaan ja Kivijärven autiotupa on käytettävissä. Retkelle on kuitenkin syytä varustautua kosteutta pelkäämättömin kengin.

Metsäpeuralla omat verkkosivut

www.suomenpeura.fi -sivuilla voit tutustua kattavasti metsäpeuraan ja siihen liittyviin kysymyksiin. Kannattaa tutustua myös Materiaalit-välilehdeltä löytyviin metsäpeurasta kertoviin info- ja viestintäaineistoihin.

Tapahtumia Kuhmon luontokeskuksessa