Luontoon.fi uutiset

Vasarat paukkuu kesällä Ylä-Kainuun ja Hossan retkeilykohteissa

Metsähallituksen Luontopalvelut korjaa Ylä-Kainuussa runsaasti eri retkeilykohteita tulevana kesänä. Osa kunnostustöistä teetätetään ostopalveluna paikallisilla yrityksillä, osa tehdään Metsähallituksen omana työnä. Puolangalla Tiaisen torpalla järjestetään säröslautaleiri, jossa tuotetaan oppia sekä materiaalia Metsähallituksen kulttuuriperintökohteiden kunnostamiseen. Hossan kansallispuistossa puolestaan kunnostetaan siltoja. 

Pihapiirin keskellä harmaa rakennus. Taaempana  puita ja järvi.
 

Puolangalla Tiaisen torpalla pidetään säröslautatyöpaja 31.5.–1.6.2023. Leirillä opetellaan tekemään perinteisellä menetelmällä säröslautaa ja kaikki ovat tervetulleita mukaan keskiviikosta 31.5. kello 10 alkaen. Työpajan tuotoksilla kunnostetaan Tiaisen torpan saunan katto ja Murhisalon luonnonsuojelualueella sijaitsevan Karhusen kalamajan katto.

Hepokönkään putousta pääsee ihailemaan esteetöntä polkua pitkin koko kesän ajan, mutta Geologinen luontopolku on suljettu kesäkuun alkupäiviin saakka maastoportaiden korjaustöiden vuoksi. Loppukesästä uusitaan myös Geopolun pitkospuut. Lisäksi putoukselle vievä esteetön kivituhkapolku paikkokorjataan ja tasataan kesän aikana.

Hyrynsalmella Saarijärven aarnialueella uusitaan reilun kilometrin verran pitkospuita Tärpättitehtaan ja Saarijärven päivätuvan välille. Lisäksi alueella uusitaan huovat Saarijärven päivätuvan sekä liiterin ja käymälän kattoihin. Samalla tehdään tarvittaessa rakenteiden peruskorjaus. Työt Saarijärvellä alkavat touko-kesäkuussa ja voivat paikoin vaikuttaa kulkemiseen alueella.

Luontopalvelut sai niin sanottua joululahjarahaa Hyrynsalmella sijaitsevan Komulankönkään kunnostamiseksi esteettömäksi vierailukohteeksi. Samalla rahoituksella kunnostetaan Jääkärinpirttiä. Komulankönkään töiden suunnittelu on käynnissä ja työt toteutetaan syyskesällä 2023 tai kesällä 2024. Jääkärinpirtillä korjataan jo tänä kesänä pirtin ja pihapiirin liiterin katot ja kunnostetaan portaat.

Suomussalmen pohjoisosassa sijaitseva Ristiluoman autiotupa kengitetään ja siihen tehdään kattoremontti. Moottorikelkkauralla uusitaan Kaiskonpuron kelkkasilta.

Hossan kansallispuistossa korjaustöitä tehdään maltillisesti. Tavoitteena on uusia Joutenpuron ja Ölkynpuron pitkossillat sekä Hakokosken sillan kaiteet. Kansallispuiston ulkopuolella Hevonperseen moottorikelkka- ja polkusillan uusiminen tapahtuu loppusyksyllä. Kesällä uusitaan myös Lounatkosken myllyn pärekatto.

Kelien salliessa Hossan Moilasenvaarassa ja Suomussalmen Sydänmaanarossa tehdään ennallistamispolttoja. Ne ovat osa Life2 Taiga -hanketta. Ennallistamispolttojen toteuttaminen riippuu säästä, eikä polttoja tehdä, jos on esimerkiksi liian kuivaa tai tuulista.

”Jos retkeillessä haluaa välttää kunnostustöitä, Ylä-Kainuussa ja Hossassa on lukuisia rauhallisia retkikohteita, joihin kannustan tutustumaan, esimerkiksi viime kesänä kunnostettu Vuorilampi Hyrynsalmella tai Pesiön polku Suomussalmen Hiidenvaaralla”, kertoo virkistyskäytön asiantuntija Tiina Huotari Metsähallituksen Luontopalveluista.

Kuhmon luontokeskus Petolan asiakasneuvonta palvelee tuttuun tapaan koko Kainuun aluetta. Asiakasneuvojalta saa vinkkejä retkeilyyn ja apua kalastus- ja metsästysasioihin puhelimitse 040 825 6060 ja sähköpostitse petola@metsa.fi arkisin kello 8–16. Petola on avoinna kävijöille 4.–29.7. tiistaista lauantaihin kello 10–16. Luontokeskus Petolan Facebook-sivut kattavat koko Kainuun virkistyskohteet.

Lisätietoja