Linnansaari nationalpark ligger öster om riksväg 5 och dit går man sjövägen till exempel från Oravi eller Porosalmi i Rantasalmi.
Till Oravi är det 40 km från Nyslott och 60 km från Varkaus. Till Porosalmi i Rantasalmi är det 54 km från Nyslott och 42 km från Varkaus.

Till vandringslederna

Vandringslederna finns på huvudön Linnansaari och de börjar i Sammakkoniemi. Det är lätt att ta sig till ön till exempel från Oravi eller Porosalmi i Rantasalmi.

Med kollektivtrafik till Nyslott, Varkaus eller Rantasalmi

Till Nyslott och Varkaus kan man åka tåg (vr.fi), buss (matkahuolto.fi) och flyg (finavia.fi)

Det går en busstur (matkahuolto.fi) till Rantasalmi i riktning mot Porosalmi varje dag från Varkaus och Nyslott. 

Vid ankomsten från Varkaus ligger närmaste busshållplats vid vägskälet till Porosalmi, och därifrån är det 3 km till Porosalmi.

Med bil till Oravi eller Rantasalmi

Oravi parkeringsområde, Kiramontie 27 (SaimaaHoliday Oravi). 

Porosalmi parkeringsområde, Porosalmentie 313 (Järvisydän). 

Mustalahti parkeringsområde, Mustalahdentie 318 (Rantasalmi kommuns gästhamn).

Två vandrare sitter på en låg bänk vid stranden av en sjö. Bakom skymtar en kartskylt och längre bort träd på stranden.

Med kanot eller robåt till Linnansaari

Man kan paddla eller ro till öarna i nationalparken. Från Oravi till Linnansaari är det cirka 6 km och från Porosalmi 12 km. Företagare hyr ut kanoter och roddbåtar. 

Med båt till Linnansaari

Med reguljär båt

Sommartid är det daglig transport till nationalparken med båt från Oravi (oravivillage.com, på finska och engelska) och med kryssningsbåt från Porosalmi i Rantasalmi (jarvisydan.com, på finska och engelska). Snabb öppen båt från Oravi är för 8-14 personer. Kryssningsbåt från Porosalmi stoppar på Kaarnetsaari ön.

Med taxibåt

Båttaxis från Oravi (oravivillage.com, på finska och engelska) åker på beställning när vattnet är öppet (1.5.-31.10.). Man kan beställa taxibåten vart som helst runt Haukivesi sjön.

Två barn och en vuxen sitter med flytvästar på i en båt som är i reguljärtrafik.  Solen skiner och vinden har rufsat om deras hår.

Med kryssning

Flera företagare gör charterkryssningar till nationalparken. En del av samarbetsföretagen erbjuder kryssningsservice.

Information angående övriga som erbjuder tjänster kan sökas från Rantasalmi (rantasalmi.fi, på finska och engelska) och Nyslott (visitsavonlinna.fi, på finska och engelska) turismen.

Med egen båt

Linnasaari nationalparks tecknade emblem på porten. Inuti den ovala symbolen finns en saimenvikare avbildad. Längs emblemets yttre kant löper texten Linnansaari kansallispuisto nationalpark.Till nationalparken kan båtfarare anlända från Varkaushållet eller Nyslotthållet. Nyslott - Varkaus-farleden går genom hela området.

Till parkens nordliga delar kommer man från Heinävesi eller Joensuu via Tappuvirta.
Till parkens huvudholme kommer man från öst antingen via Oravi eller Haponlahti kanal.

Från Rantasalmis Mustalahti gästbrygga (3,5 km från centrum) är det lätt att med egen båt fara ut på nationalparkens vatten. Från Rantasalmis centrum kommer man till Linnansaari längs en markerad led via Ketvele kanal (djup 1,3 m).

På Linnansaaris vattenområden finner man lämpliga landningsställen för såväl små båtar som stora segelbåtar. Närmare information för man från specialservice för båtfarare.