I Linnansaari rör du dig i saimenvikarens levnadsmiljö och du ser Saimens insjönatur när den är som vackrast. Du kan även färdas i nationalparken med linje- och charterbåttrafik.

I en del av området är vistelsen begränsad under vissa årstider. Kontrollera alltid detta innan du ger dig iväg på utfärd.

Paddling

Paddling är ett utmärkt sätt att utforska den känsliga naturen i Linnansaari. De öppna fjärdarna i Haukivesi och den labyrintartade skärgården lämpar sig också för nybörjare. Det finns inga markerade vattenfarleder i nationalparken men det går lätt att ge sig ut på tur från Sammakkoniemi campingplats på Linnansaari, från Porosalmi i Rantasalmi, Oravi eller Mustalahti i Rantasalmi. Utrustning kan hyras från parkens samarbetspartner. Läs mer om uthyrning av utrustning.

Två personer som paddlar kajak. Stranden som syns i bakgrunden är stenig. Ovanför kajakerna flyger en mås.

Linnansaari lämpar sig också för paddlingsturer som varar flera dagar med övernattning i tält. Nationalparken är ca 40 km lång, så reservera 5–7 dagar för paddlingsturen. Den ivrige paddlaren kan kombinera sin tur med paddling i Joutenvesi och Kolovesi.

Båtutflykter

En långfärdsbåt i trä har anlagt vid bryggan. På bryggan bredvid båten står fyra personer. Bryggan finns i en skyddad bukt. I bakgrunden syns en klippig udde.

I Linnansaari nationalpark möts flera farleder och det finns gott om service både för dem som anländer med egen båt och för dem som hyr en båt. I parken finns det kring 20 utflyktshamnar. Vid foten av Linnavuori finns en brygga där man kan stanna för att beundra det vackra insjölandskapet. Det är tillåtet att köra motorbåt i parken, med undantag av Linnansaarenlampi vattenområde. I områden som berörs av begränsningar är det förbjudet att ta iland och vistas under tiden 1.5–15.7. Det går också utmärkt att upptäcka Linnansaari roende i sakta mak.

Långfärdsskridskoåkning

Susa fram genom ett vintrigt Linnansaari på långfärdsskridskor! I början av säsongen kan man åka skridskor med väderreservation, men på vårvintern kan man segla fram på en preparerad naturisbana. En avgiftsbelagd skridskoled (18 km) löper från Oravi till Porosalmi. Utrustning finns till uthyrning vid bägge startpunkter - Oravi (oravivillage.com, på finska och engelska) och Järvisydän (jarvisydan.com, på finska och engelska). Vid eldplatserna i Sammakkoniemi eller Pieni Lappi kan man hålla en stämningsfull matpaus. På naturisbanan kan man också åka sparkstötting. Läs mer om säker långfärdsskridskoåkning.

Långfärdsskridskoåkare på isen.

Övriga aktiviteter

  • Skidåkning: Man kan också njuta av naturens vintervila på skidor. På vårvintern dras ett skidspår upp bredvid skridskoleden. Detta upprätthålls av en lokal samarbetspartner.
  • Fiske:
  • Fågelskådning: Spana in fiskgjuse, den utrotningshotade vitryggiga hackspetten och över 70 andra fågelarter.
  • Naturum: I Saimens natur- och museicentrum Riihisaari, som ligger i Nyslott, finns det utställningar av Nyslotts museum (savonlinna.fi/riihisaari) och Saimens naturum.
  • Naturstig: Naturstigen Linnonpolku (2 km) beskriver naturen i Linnansaari och de prehistoriska skeden som ledde till Saimens uppkomst. Se hur olika naturfenomen och mänsklig aktivitet har format landskapet.
  • Bär- och svampplockning: Plocka med dig blåbär och matsvampar hem.
  • Sevärdheter och vyer: I omgivningen kring Linnansaari torp ser du har livet tedde sig i början av 1900-talet och du får bekanta dig med det värdefulla kulturlandskapet. Beundra den vackra utsikten över Haukivesi med dess många öar från utsiktsplatsen i Linnavuori.
  • Fotvandring: Terrängen i Linnansaari är mycket kuperad och stenig. Stigen mellan Sammakkoniemi campingplats och Linnansaari torp är framkomlig även med barnvagn.
  • Gruppguidningar: Våra lokala samarbetspartner erbjuder vikarutflykter och naturguidningar.
  • Bad, simning: Det är lätt att bada vid stranden i Kamarluoto eller vid bastubryggan på Sammakkoniemi campingplats. Det finns ingen allmän badstrand.