Linnansaaris torp

Linnansaari torp, som ligger på Linnansaari nationalparks huvudö, har restaurerats till en sevärdhet. Förutom byggnaderna hör svedjefälten och ängarna till helheten. På Linnansaari torps svedjegård kan man leva in sig i våra förfäders livsstil under självhushållningens tid. Genom svedjebruk och genom att sköta ängarna håller man landskapet öppet så att det motsvarar landskapet som det var på 1930-talet. Mera information om Linnansaari torps historia.

Ett gårdsområde vid stranden. På gården står ett rött torp, en grånad bod samt några stora träd. Framför torpet står en stor sten. Två personer går längs en stig och tre sitter framför boden.

Linnavuori

Linnavuoris utsiktsplats är ett högt berg i Linnansaaris nordvästliga del, där utsikten är magnifik över ett stycke av Finlands vackraste insjönatur. Från Linnavuori syns Kaunisluoto, där det enligt legenden ligger en skatt gömd. Den får man om man rider på ett nattgammalt föl över nattgammal is till ön eller om man kan kasta en fem punds (under 2,5 kg) yxa från Linnansaari till Kaunisluoto.

Linnanvuori lär ha fått sitt namn av att den använts som flykt-, vakt- eller teckengivningsplats under de oroliga århundradena i slutet av järnåldern (på 1000 - 1300-talen). Det finns inga tecken på ett fornslott på området, men tack vare dess skyddade stränder har det varit en bra vaktplats. Linnavuori-bergen (som är ett allmänt ortnamn på ståtliga berg i Finland) låg ofta nära bosättning och invid vattendrag, för att man skulle hinna försvara sig eller fly ifall fienden anlände.

Fyra vandrare stående på en hög klippa omgiven av träd och studerar en karta. En vacker vy över sjön från klippan. Himlen är molnfri.