Jääkauden muovaama mosaiikkimainen saaristo tarjoaa kävijälle nautintoja joka vuodenaikaan. Parhaimmillaan mereinen maailmanperintö on kuitenkin kesällä, jolloin tekemistä riittää ja taukojen lomassa voi istahtaa rantakiville maistelemaan eväitä ja nauttimaan maankohoamisrannikon näkymistä, jotka on myös luokiteltu Suomen kansallismaisemaksi.

Melonta

Maailmanperintöalueella on laskettu olevan 5600 saarta ja yli 2400 km rantaviivaa, joten melottavaa riittää! Björkön Svedjehamnista alkaa saaristolabyrintti, joka hakee vertaistaan koko maailmassa. Kokeneelle avomerimelojalle löytyy mielenkiintoisia majakkasaaria. Illaksi voit meloa laavulle tai vaikka vanhalle kalamajalle.

Merenkurkun saariston alueesta on saatavilla melontakartta, ja voit vuokrata kajakin. Melontaoppaan kanssa pääset tutustumaan Merenkurkun saariston helmiin turvallisesti.

Melojat.Photo:TuijaWarén

Kalastus

Merenkurkun matala ja kivikkoinen saaristo on mahtava kalastuspaikka ympäri vuoden. Talvella kannattaa lähteä ahvenpilkille Raippaluodon tai Björkön sisäsaariston jäille. Keväällä puroilla voi seurata kalojen vilkasta kutunousua. Huomaa, että monet kutupurot ja niiden läheisyydessä olevat alueet ovat kudun aikana rauhoitettuja. Kudun jälkeen ahvenet siirtyvät virtaisille paikoille, ja loppukesästä varmana paikkana voi pitää Raippaluodon sillan aluetta. Se on myös erinomainen silakan litkauspaikka. Hauen tavoittaa virvelillä karikoiden ja ruovikoiden tuntumasta kesästä syksyyn.Merenkurkussa kalastukseen et välttämättä tarvitse venettä, sillä alueella on myös monia hyviä kalastukseen sopivia rantoja. Paikalliset kalastusoppaat vievät sinut mielellään alueen parhaille kala-apajille!

Jokaisen yli 18- ja alle 65-vuotiaan tulee maksaa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi)  mikäli he harrastavat muuta kalastusta kuin pilkintää tai ongintaa.

Hauen kalastusta Merenkurkussa.Kuva:Vincent Westberg

Lintujen tarkkailu

Maankohoamisrantojen ja -metsien linnusto on monipuolista. Hyviä lintujentarkkailupaikkoja on luontopolkujen varsilla, merenrannoilla ja peltoaukeiden vierellä. Erityisesti keväällä Svedjehamnin Saltkaret-näkötorni on lintuharrastajien paratiisi. Kannattaa poiketa myös läheisellä Bodvattnetin rannalla: pikkulokkien, lapintiirojen ja mustakurkku-uikkujen lisäksi voit nähdä merikotkan ja ruskosuohaukan ja jopa uhanalaisen räyskän. Opastettuja linturetkiä järjestetään keväällä ja kesällä, mutta omatoimisesti lintuja voi tarkkailla koska vain.

Lintutarkkailijoita.Photo:Pekka Mäkynen

Linturetkeilykohteiden esitteet (julkaisut.metsa.fi)

Haluatko tietää, mitä lintuja Merenkurkussa on viime aikoina nähty? Katso tuoreimmat lintuhavainnot (www.tiira.fi).

Muut aktiviteetit

  • Hiihto: Ei hoidettuja hiihtolatuja, mutta omatoimisesti voit hiihtää sekä metsässä ja pelloilla että meren jäällä. Muista varoa virtauskohtia!
  • Luontokeskus: Merenkurkun luontokeskus Terranovasta saat parhaat vinkit mihin mennä ja mitä tehdä. Maailmanperintöalueen esittely, vaihtuvia näyttelyitä, kuvaesityksiä, museokauppa ja kahvila. Ryhmäopastuksia.
  • Luontopolut: Kahdeksalla luontopolulla (0,5-12,5 km) tutustut maankohoamiseen, saaristolaiselinkeinoihin, reheviin rantametsiin ja karuihin kivikkoisiin rantavesiin sekä niiden linnustoon ja muuhun eliöstöön.
  • Marjastus ja sienestys: Mustikat ja puolukat odottavat poimijoitaan! Loppusyksyllä voi poimia C-vitamiinipitoisia tyrnimarjoja. Myös sienikori täyttyy syksyisellä retkellä.
  • Nähtävyydet ja näköalat: Hienoin näköala Svedjehamnin Saltkaret-näkötornista. Myös Klobbskatin kalasataman vieressä olevalta Kikanbergetin kalliolta aukeaa upea näköala. Saaristokylät ja kalasatamat ovat kulttuurimaiseman aarteita.
  • Purjehdus ja veneily: Useita merikorttiin merkittyjä turvallisia venereittejä ja vierassatamia. Ulkosaariston laitureita palveluineen esim. Rönnskäretin Fäliskärillä, Moikipäällä ja Mikkelinsaarilla.
  • Pyöräily: Ei varsinaisia pyöräilyreittejä, mutta saaristokyliin on helppo tutustua pyöräillen.  
  • Ryhmäopastukset: Tietoa opastuksista luontokeskuksessa ja luonnon helmassa saa Merenkurkun luontokeskus Terranovasta.
  • Uinti: Virallisia uimarantoja on Björköbyn Svedjehamnissa, Södra Vallgrundetissa Bulleråsissa ja Sommarösundissa, Norra Vallgrundetissa, Raippaluodossa, Vistanissa, Fjärdskäretissä ja Kaukaluodossa. Uimarantojen kunnossapidosta huolehtii joko Mustasaarenkunta tai paikalliset Folkhälsan-yhdistykset tai muut paikalliset yhdistykset. Lue lisää (www.mustasaari.fi).

Merenkurkku pinnan alta.Kuva:Vincent Westberg

Yhteistyötahojen palveluja

Merenkurkun saariston yhteistyötahot tarjoavat opastettuja retkiä, venekuljetuksia sekä ohjelma-, kahvila-, ravintola- ja majoituspalveluja niin yksittäisille retkeilijöille kuin ryhmämatkailijoille. 

Retkiehdotuksia

Talven retkiehdotukset

½ päivää: Vieraile Merenkurkun luontokeskus Terranovassa.

Kevään retkiehdotukset

½ päivää: Linturetki Bodvattnet runt -luontopolulle (4 km).

Kesän retkiehdotukset

½ päivää: Ihaile maailmanperintömisemia Saltkaret-näkötornista (2 km).

1 päivä: Saaristoretki Valassaarille (3 km).

Syksyn retkiehdotukset

½ päivää: Sienestä Sommarön luontopolulla (4 km).

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi)