Tekemistä ja näkemistä Hossan luontokeskuksessa

Alueen esittely 

Hossan luontokeskuksessa on kaksi suurta kosketusnäyttöä, joissa esitellään kansallispuistoa ja sen palveluita. Seinillä on suuria valokuvia ja kahvilasalissa taideteos Puuhippa. Neuvotteluhuoneessa, Ståhlbergin salissa, voi katsoa Hossa time lapsea tai Liikettä rajalla, rajaseudun elosta kertovaa animaatiota. Ståhlbergin salissa on myös valokuvaseinä Värikallion kalliomaalauksesta. (Valokuvaseinä on entisestä näyttelystä "Mihin näillä selkosilla ennen uskottiin" ja näyttelyn tiimoilta tehtyä uskomuksista ja Värikalliosta kertovaa kirjaa on edelleen saatavilla (julkaisut.metsa.fi).)

Ryhmäopastukset    

Sovi opastuksista ennakkoon luontokeskuksen väen kanssa.
 
 • Kansallispuiston esittely
  • Sopii kaikenikäisille
  • Kerrotaan Hossan kansallispuiston historiasta ja harrastusmahdollisuuksista
  • Kesto noin 30 minuuttia. Maksuton, varattava etukäteen.
  • Esittelyjä voi tilata arkipäiville ma - pe.

Käsikirjasto   

Luontokeskuksen lukunurkkauksesta löytyy luonto-oppaita. Kirjastossa on myös Kainuun historiaa koskevia kirjoja sekä kalliomaalauksista kertovia kirjoja.

Lasten puuhanurkkaus ja toimintapiha   

 • Sisällä olevassa lasten puuhanurkkauksessa voi kokeilla erilaisia eläinten kuonoja ja turpia sekä korvia.
 • Luontokeskuksen piha-alueella on lasten leikkipaikka. Pihalla on hiekkalaatikko leluineen, keinuja, liukuvaijeri sekä kiipeilypaikka ja kaksi liukumäkeä.

Luontopolku    

Noin 150 metrin päässä luontokeskuksesta alkaa luontopolku (3 km), joka kiertää läheistä Huosilampea ja kiipeilee Huosiharjulla. Polun varrella on opastustauluja, tulentekopaikkoja sekä suuri laavu. Laavulla on ruokailutilat, keittokatos, inva-käymälä, halkoliiteri, takka sekä tulentekopaikka. Huosilampi, jonka rannalla luontopolku kulkee, on kirjolohilampi. Kalastuslupia saa luontokeskuksesta.

Tulentekopaikat    

Luontokeskuksen sisällä sekä takaterassilla takka. Lähin nuotiopaikka/laavu on luontopolun varrella, noin 500 metriä luontokeskuksesta. Kansallispuistossa on useita tulentekopaikkoja, laavuja, keittokatoksia sekä autiotupia.

Videoita Hossasta

Hossan kesä
Matkalla Kainuussa -hanke

Hossa time lapse

Hossa time lapse
www.youtube.com