Norra Lappland
Enontekis
Kittilä
Areal 613 km², inrättat 1991
 

Pulju ödemarksområde är de stora myrarnas och otaliga skogsklädda bergens och fjällens ödemark, som det lämpar sig väl för erfarna ödemarksvandrare. På sensommaren då hjortronen mognat lockas även dagsbesökare till områdets myrar. Ödemarken är ett tämligen lätt mål för orienteringskunniga hjortronplockare eftersom det går en landsväg genom den. Området klyvs från norr till söder av en landsväg från Nunnanens by till Puljus by samt av ett snöskoterrutt.

Ödemarksområdet är omgivet av flera skyddsområden. På områdets östra sida ligger Lemmenjoki nationalpark, i nordväst gränsar området till Pöyrisjärvi ödemarksområde och i norr till den norska gränsen. På norska sidan finns Øvre Anarjohka nationalpark (miljodirektoratet.no, på norska).

Renskötsel är en betydande näring på Pulju ödemarksområde. Renskötare från tre olika renbeteslag vallar sina renar på området. På Korsatunturi, där Enontekis, Kittiläs och Enares kommuner sammanstrålar, möts även gränserna från Näkkäläs, Kuivasalmis och Sallivaaras renbeteslag. Kyrös renbeteslags nordöstra gräns ligger på Korsatunturis nedre sluttning. Vid Korsatupa möts ofta renskötare från olika områden och berättar vad som är på gång.

Området förvaltas av Forststyrelsen.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/pulju