Vinterleder

De snöbeklädda fjällen i Koli nationalpark lockar till att njuta av vintrigt friluftsliv. Kolis snöiga toppar erbjuder en fantastisk miljö speciellt för snöskovandring. Till de vackraste utsiktsplatserna kommer man längs den markerade Koli toppars snöskoled, men på vintern kan man också röra sig med snöskor utanför de markerade lederna. Om man vill kan man använda sommarlederna som är markerade i terrängen som snöskoleder.

I nationalparkens område finns endast en led som underhålls vintertid, Bystigens vinterled, men de mest populära sommarlederna är ofta upptrampade och går att vandra längs även på vintern. Vänligen observera att den kortaste leden till Ukko-Koli vintertid skiljer sig från sommarleden.

Skidspåren i Koli (koli.fi, på finska och engelska) går genom varierande terräng från fjällen i Koli till Pielisjärvis is. I nationalparken är utförsåkning möjlig på Ukko-Kolis slalombackar (koliski.fi, på finska och engelska). Snöskoterleden som går förbi Koli by gränsar till nationalparken, men i Koli nationalpark är det dock förbjudet att åka snöskoter.

Parkering vintertid: Alla parkeringsområden i Koli plogas vintertid, med undantag av parkeringsområdena vid Seppälä och Lakkala, Rykiniemi samt Eteläpää. Längs Rantatie plogas också stigen som leder till Mäkränmaja och de breddade vägavsnitten vid Ala-Murhi. Vänligen observera att parkeringsområdena vid vinterunderhåll är mindre än normalt och att Rantatie vintertid kan vara i dåligt skick, i synnerhet på sträckan Sikoniemi—Vesivaara. Läs mer Ankomst till Koli.

Kontrollera alltid vad som är Aktuellt (på finska) vid utflyktsmålet innan du tar dig ut i terrängen.

 

Ledernas startpunkter

Yläpiha (Övre Gården) vid Kolis naturum Ukko (Ylä-Kolintie 39, Lieksa. Närmaste parkeringsplatser är P1 och P2, Ylä-Kolintie 31, Lieksa.)

Ukko-Kolis P2 parkeringsplats (Ylä-Kolintie 31, Lieksa)

Koli kyrka parkeringsplats (Ylä-Kolintie 4, Lieksa)

 

Utförsåkning

Ridleder

Ukko-Koli, 400 m/riktning

Kom och vandra en kort rutt och njut av Finlands sydligaste vackra snöbeklädda vinterlandskap och av utsikten från Pielinen över den vita världen.

Utfärdstidpunkt: Leden hålls ofta upptrampad under hela vintern, men den underhålls inte vintertid. 

Vandringstid: 30 min.

Svårighetsgrad: Leden är krävande vintertid på grund av höjdskillnader, varierande snöförhållanden, branta trappor och halka. Leden kan vandras utan trappor ända fram till den tillgängliga utsiktsplattformen i Ukko-Koli.

Startpunkt

Adress: Yläpiha (Övre Gården) vid Kolis naturum Ukko, Ylä-Kolintie 39, Lieksa.

Lägre ner i Ylä-Koli finns parkeringsplatserna P1, P2 och P3, adressen Ylä-Kolintie 31, Koli.

Från parkeringsplatserna kan du ta den avgiftsfria och tillgängliga rälshissen till Yläpiha. Om rälshissen är stängd, kommer man till Övre Gården från parkeringsplatsen genom att vandra utmed bilvägen. Trappan till den Övre Gården underhålls inte vintertid, så trappan är mycket hal och användning under vintern rekommenderas inte.

Observera att parkeringsplatserna i Ylä-Koli lätt blir överbelastade. 

Läs mer på sidan Ankomst till Koli innan du ger dig ut i terrängen.

Ledbroschyren Ukko-Koli vinterled (pdf 1 Mt, julkaisut.metsa.fi, på finska).

Sevärt

Det klassiska landskapet som öppnar sig från Ukko-Koli österut över Pielinens frusna rygg, vinterns skogsbeklädda höjder inbäddade i snö, de känsliga nyanserna i landskapet som skapas av det vintriga ljuset.

Service

Vid startpunkten finns service på Yläpiha (Övre gården), såsom hotellrestaurangen (sokoshotels.fi) och Kolis naturum Ukko med sina butiker, caféer och utställningar.

Observera att det inte finns någon toalett längs den korta rutten, men innetoalett finns på Kolis naturum Ukko och Break Sokos Hotel Koli. 

Friluftskonstruktioner

På Yläpiha alldeles i närheten av Kolis naturum Ukko finns Pääministerin tulentekopaikka (Statsministerns eldplats). Eldplatsen har ingen vedförsörjning, så du kan ta med dig egen ved eller köpa ved från Kolis naturum Ukko eller Break Sokos Hotel Koli.

Ledbeskrivning

Leden markeras i terrängen vintertid med blått fiberband. Skyltarna i korsningarna är numrerade och stämmer överens med numreringen på Koli utflykts- och servicekarta (1:20 000) (koli.fi, på finska och engelska)

Leden startar från Yläpiha (Övre gården) intill Kolis naturum Ukko, från korsning nr 65. Från korsningen följer du vägen 60 meter till korsning nr 11 i den nedre sluttningen bakom naturumet, där leden går in i skogen.

Vid radiomasten börjar leden stiga brant. Vid korsning nr 12 tar du av till vänster uppåt genom skogen mot Ukko-Koli. Uppförsbacken blir mindre brant när du kommer till korsning nr 13, där du tar av till vänster och fortsätter en kort bit framåt. Framför dig ser du nu branta naturstenstrappor, vars övre ända ligger på toppen av Ukko-Koli.

Om man vill njuta av Ukko-Kolis landskap utan att klättra upp längs trappan till toppen kan man svänga från korsning nr 66 till höger, varifrån man kommer till Ukko-Kolis tillgängliga utsiktsplattform.

Du följer samma led tillbaka.

Observera

Eftersom leden inte underhålls vintertid är den ofta förrädiskt hal, särskilt på lutande och branta ställen. I takt med att vintern framskrider täcks trappstegen helt av snö och blir sakta mak en backe. Vi rekommenderar dubbskor eller halkskydd och gångstavar som stöd när man rör sig på leden.

Den branta trappan från Ukko-Koli direkt tillbaka till Yläpiha (Övre gården) och korsningen nr 65 är inte framkomliga på vintern.

Bystigen, 3,3 km/riktning

Känn av Koli bys och nationalparkens historia när du tar dig från byn upp till Yläpiha (Övre gården) och Kolis naturum Ukko. Om du vill kan du klättra ända upp till den högsta snöbeklädda toppen och följa vinterleden till Ukko-Koli.

Utfärdstidpunkt: Året runt. På vintern underhålls leden och körs vid behov upp med skoter på vardagar (ingen plogning). Vänligen observera att leden inte underhålls på veckosluten.

Vandringstid: 1,5–2 timmar/riktning uppför (på återvägen 1 timme/riktning utför).

Svårighetsgrad: Leden är krävande vintertid på grund av höjdskillnader, varierande snöförhållanden, branta trappor och halka. Leden kräver god grundkondition.

Startpunkt

Adress: Koli kyrka parkeringsplats, Ylä-Kolintie 4, Lieksa.

Om du vill vandra från Yläpiha (Övre gården) till Koli by kan du alternativt starta från Ylä-Kolintie 39, Lieksa.

I Ylä-Koli finns parkeringsplatserna P1, P2 och P3, adressen Ylä-Kolintie 31, Lieksa. Från parkeringsplatserna lägre ner kan du ta den avgiftsfria och tillgängliga rälshissen till Yläpiha.

Observera att parkeringsplatserna i Ylä-Koli lätt blir överbelastade. 

Läs mer på sidan Ankomst till Koli innan du ger dig ut i terrängen.

Ledbroschyren Bystigen vinterled (pdf 447 kt, julkaisut.metsa.fi, på finska).

Sevärt

Mattila och Vaarala kulturhistoriskt värdefulla miljöer, Koli by och mångsidig service på Kolis naturum Ukkos övre gård, gammelskogen på Ipatinvaaras sluttning, Ukko-Kolis ikoniska landskap med sin snöbeklädda natur.

Service

Service i Koli by, såsom restauranger, turistinformation (koli.fi, på finska och engelska), uthyrning av utrustning för friluftsliv (vaara.net, på finska och engelska) och livsmedelsaffär samt inkvartering och cafétjänster på Mattila gård (kolinkeidas.com, på finska och engelska).

Vid leden finns dessutom service på Yläpiha (Övre gården), såsom hotellrestaurangen (sokoshotels.fi) och Kolis naturum Ukko med sina butiker, caféer och utställningar.

Friluftskonstruktioner

Vaaralanaho eldplats, där det också finns en torrtoalett. Ta med dig eget toalettpapper.

På Yläpiha alldeles i närheten av Kolis naturum Ukko finns Pääministerin tulentekopaikka (Statsministerns eldplats). Eldplatsen har ingen vedförsörjning, så du kan ta med dig egen ved eller köpa ved från Kolis naturum Ukko eller Break Sokos Hotel Koli. 

Ledbeskrivning

Leden markeras i terrängen vintertid med blått fiberband. Skyltarna i korsningarna är numrerade och stämmer överens med numreringen på Koli utflykts- och servicekarta (1:20 000) (koli.fi, på finska och engelska).

Leden börjar från parkeringsplatsen vid Koli kyrka, som ligger alldeles i centrum av Koli by. När man tar av från sommarleden går man först 400 m längs gång- och cykelleden bredvid Ylä-Kolintie i riktning mot Ukko-Koli tills korsningen nr 58 syns till vänster om vägen. Från gång- och cykelleden tar du av till vänster och går längs stigen mot Mattila. Ganska snabbt därefter, när du kommer till korsning nr 2, korsar du ett skidspår, så var försiktig. Leden fortsätter rakt upp för den flacka backen till Mattila gård.

Från korsning nr 4 vid hörnet av Mattila gård leder en smalare stig uppåt mot kulturlandskapet vid Vaaralanaho. Vid korsning nr 6 efter Vaaralanaho eldplats fortsätter du till höger upp mot Ukko-Koli. Till den branta backen till Uhrihalkeama (Offerklyftan) och Yläpiha kommer du via korsningarna nr 8 och 9.

Från södra kanten av Yläpiha, från vänstra sidan av naturum Ukko, i korsningen nr 65, börjar man följa vinterleden till Ukko-Kolis högsta topp. De branta trapporna ner till korsning nr 65 är inte gångbara under vintern.

Leden är enkelriktad. Om du vill ta dig tillbaka till startpunkten måste du vandra samma väg tillbaka.

Observera

Leden är ofta förrädiskt hal, särskilt på lutande och branta ställen. I takt med att vintern framskrider täcks trappstegen helt av snö och blir sakta mak en backe. Vi rekommenderar dubbskor eller halkskydd och gångstavar med stora trugor som stöd när man rör sig på leden. Om leden har snöat igen kan snöskor behövas.

Snöskoleder

Med snöskor kan man se nationalparken på ett alldeles nytt sätt, för det är friare att röra sig med snöskor än att vandra då marken är snöfri. Snön skyddar den känsliga terrängen från slitage, så om man vill kan man göra utfärder med snöskor även utanför de markerade lederna. Har du redan sett Tarhapuro, Mäkrävaara, Lakkala eller Vesivaara om vintern?

Koli toppars snöskoled, 2 km rundslinga

Upplev Kolis mest älskade landskap klädda i sin vita helgedom, beundra Pielinens isslätt som breder ut sig långt nere och de snöiga träden som färgas av solnedgången.

Utfärdstidpunkt: På vintern när snön är tillräckligt djup. Vi informerar om ledens öppnande och skick på sidan Aktuellt (Ajankohtaista, på finska).

Vandringstid: 1,5–2 timmar.

Svårighetsgrad: Leden är krävande vintertid på grund av höjdskillnader, varierande snöförhållanden och hala klippor. Leden kräver god grundkondition.

Startpunkt

Adress: Yläpiha (Övre Gården) vid Kolis naturum Ukko, Ylä-Kolintie 39, Koli, Lieksa.

Lägre ner i Ylä-Koli finns parkeringsplatserna P1, P2 och P3, adressen Ylä-Kolintie 31, Koli, Lieksa.

Från parkeringsplatserna kan du ta den avgiftsfria och tillgängliga rälshissen till Övre Gården. Om rälshissen är stängd, kommer man till Övre Gården från parkeringsplatsen genom att vandra utmed bilvägen. Trappan till den Övre Gården underhålls inte vintertid, så trappan är mycket hal och användning under vintern rekommenderas inte.

Observera att parkeringsplatserna i Ylä-Koli lätt blir överbelastade. 

Läs mer på sidan Ankomst till Koli innan du ger dig ut i terrängen.

Ledbroschyren Koli toppars snöskoled (pdf 663 kt, julkaisut.metsa.fi, på finska).

Sevärt

Panoramautsikt i alla väderstreck, den snöbetäckta vinterskogen, färger som målas av solen i det vita landskapet.

Service

Vid startpunkten finns service på Yläpiha (Övre gården), såsom hotellrestaurangen och Kolis naturum Ukko med sina butiker, caféer och utställningar.

Observera att det inte finns någon toalett längs den korta rutten, men innetoalett finns på Kolis naturum Ukko och Break Sokos Hotel Koli. 

Friluftskonstruktioner

På Yläpiha alldeles i närheten av Kolis naturum Ukko finns Pääministerin tulentekopaikka (Statsministerns eldplats). Eldplatsen har ingen vedförsörjning, så du kan ta med dig egen ved eller köpa ved från Kolis naturum Ukko eller Break Sokos Hotel Koli.

Ledbeskrivning

Leden är markerad i terrängen med blåa reflexskyltning.

Leden börjar från gården vid Kolis naturum Ukko, korsning nr 65. Därifrån går du bakom naturumet till korsning nr 11, där du svänger till vänster in i terrängen. Genast efter radiomasten viker snöskoleden av från Koli toppars runda ner till höger in i skogen.

Genom att gå längs med bergsväggarna kommer man till Akka-Koli. Genast efter det fortsätter leden söderut på sitt eget spår från Koli toppars runda. Ungefär halvvägs svänger leden brant åt vänster och följer de vackra sjövyerna österut mot Paha-Koli.

Efter Paha-Kolis topp följer man fortfarande leden längs topparnas östra brant förbi Ukko-Kolis tillgängliga utsiktsplats ända till Ukko-Kolis högsta topp.

Därifrån fortsätter leden ännu en kort sträcka norrut tills man tar en brant sväng åt vänster och nedåt och återvänder via korsning nr 12 till avgångsplatsen.

Observera

Observera att leden endast är avsedd för snöskor.

Kolis toppar och många andra utsiktsplatser är svårframkomliga och hala. Utsiktsplatserna har inga räcken, utan de är natursevärdheter där besökarna rör sig på eget ansvar. På vintern kan snön bilda förrädiska snöhögar vid branterna, så undvik att gå nära kanten. Under våren kan klippor som blir bara under snön vara farliga eftersom snöskornas spikar inte håller ordentligt på dessa ställen. Stavar med stora trugor är till stor hjälp även när man går med snöskor.

Skidleder

Koliområdet erbjuder mångsidiga möjligheter till skidning. Förutom skidspåren i fjällen (3–7 km) som ligger i nationalparken kan skidåkaren utanför parken bland annat hitta Finlands längsta sammanhängande upplysta skidspår (25 km) från Loma-Koli till Kopravaara. I sportlovstider och under skidevenemang är det underhållna nätverket av skidspår som störst. Kolin Matkailu Oy ansvarar för uppkörning och underhåll av skidspåren.

All aktuell information om skidspåren i Koli med tillhörande kartor (koli.fi, på finska och engelska).

Observera

Vi rekommenderar att folk av säkerhetsskäl åker skidor i de underhållna spåren i området med Kolis toppar. 

Skidspår löper genom lövskogen.

Nationalparkens bergsspår, 3 och 7 km rundslingor

Nationalparkens skidspår (Vaaraladut) lockar både nybörjare och mer erfarna skidåkare med skogens stillhet och fartens tjusning. 

Utfärdstidpunkt: På vintern när snön är tillräckligt djup. Kontrollera situationen för underhållet av skidspåren i Koli i realtid (infogis.fi, på finska) innan du ger dig ut i spåret.

Svårighetsgrad: Det tre kilometer långa spåret är medelsvårt, det sju kilometer långa spåret är svårt och krävande på grund av de branta upp- och nerförsbackarna. Skidspåren är inte belysta.

Startpunkt

Adress: Ukko-Kolis P2 parkeringsplats, Ylä-Kolintie 31, Lieksa.

Sevärt

Vintriga, fridfulla Mäkränaho och de snöiga blockfälten på Paimenvaaras sluttning ligger intill bägge skidspåren. Utsikten från Mäkrävaara och Ikolanahos idyll med den röda stugan kan man beundra utmed det 7 km långa spåret.

Service

Service på Yläpiha (Övre gården), såsom hotellrestaurangen (sokoshotels.fi) och Kolis naturum Ukko med sina butiker, caféer och utställningar ligger bara en tur med rälshissen från startpunkten.

Friluftskonstruktioner

Ikolanaho hyresstuga, eldplats och torrtoalett. Ta med dig eget toalettpapper.

Ledbeskrivning

Av skidspårskartan framgår i vilken riktning man bör åka i spåret.

Medelsvårt 3 km skidspåret följder sommarleden fram till Mäkränaho och passerar Paimenvaara och Paimenlampi på vägen tillbaka till P2. Krävande 7 km skidspåret tar av från det 3 km låga spåret vid Mäkränaho, varefter det går upp på Mäkrävaara och kommer tillbaka via Ikolanaho och förenar sig åter med det 3 km långa spåret i närheten av Paimenvaara.

Förbindelser

Från bergsspåret går ett förbindelsespår till det belysta skidspåret mellan Loma-Koli och Kopravaara.

Skidevenemang

Det ordnas två stora skidevenemang i Koli, nämligen Maisemahiihto (maisemahiihto.fi, på finska) och Ahmanhiihto (ahmanhiihto.fi, på finska), och för dessa dras flera nya spår. Efter evenemangen kan man åka i en del av de nya spåren under resten skidsäsongen.

Utförsåkning

En snowboardåkare åker ner i backen under en solig vinterdag.

Ukko-Kolis slalombackar

Ukko-Kolis slalombackar (koliski.fi, på finska) finns i Koli nationalpark, i närheten av Kolis toppar.

Startpunkt

Adress: Slalombackarnas parkeringsplats, Rantatie 27, Lieksa.

Service

Service på Rinnetupa (koliski.fi, på finska och engelska), såsom en restaurang, uthyrning av utrustning och biljettförsäljning.

I Ylä-Koli finns tjänsterna i Yläpiha bara en skidliftfärd bort, såsom hotellrestaurangen (sokoshotels.fi) och Kolis naturum Ukko med sina butiker, caféer och utställningar.

Friluftskonstruktioner

Eldplatser vid Rinnetupa.

Observera

Av säkerhetsskäl är utförsåkning förbjuden på Kolis toppar utanför Ukko-Kolis slalombackar.

Ridleder

En grupp ryttare rider i snön. I bakgrunden björkar utan löv.

I nationalparkens kulturmiljö kan du rida också på vintern.  Mer information från Paimentupa (paimentupa.fi, på finska). 

Snöskoterleder

I Koli nationalpark är det förbjudet att åka med snöskoter, inklusive på de öar som ingår i nationalparken. Snöskoterleden går utanför Koli nationalpark från Ahmovaara via Koli by till Pielinen och passerar Koli hamn och Hiekkasaaret. I Koli hamn och vid Rinnetupa kan man parkera snöskotern på isen. Snöskoterleden fortsätter från Koli till Juga och Nurmes och vidare till Lieksa, Eno och Joensuu.