""

Hossa nationalpark ligger mellan vägarna Viitostie (riksväg 5, E63) och vägen Suomussalmi–Murtovaara (nr 843) i den norra delen av Suomussalmi kommun, delvis i Kuusamo och Taivalkoski kommuners områden. Den närmaste flygplatsen finns i Kuusamo och den närmaste järnvägsstationen i Kajana.

Till vandringslederna

Till vandringslederna kan man starta från följande parkeringsplatser: Hossa naturum, Huosivirta, Hossalaislammit, Lihapyörre, Julma-Ölkky eller Aittokoski.

Vandringsledernas startpunkter, cykelledernas startpunkter och paddlingsledernas startpunkter.

Med buss till Hossa

Längs vägen Kajaanintie/Viitostie (riksväg 5, E63) på avsnittet Kajana–Kuusamo går bussturer med vilka man kan ta sig till Peranka. Från Peranka går en stigförbindelse till den västra kanten av nationalparken, till Kukkuri ödestuga 9,5 km och till Hossa naturum 38 km.

Sommarens 2023 busstidtabeller kommer att uppdateras när de är bekräftade.

Under skoldagar trafikerar Suomussalmi-Näätävaara-Juntusranta mellan Suomussalmi och Juntusranta. Det är 34 km från Juntusranta till Hossa.

Matkahuolto (matkahuolto.fi) tidtabellsrådgivning svarar på numret 0200 4000.

Sök rutter och tidtabeller till Hossa (opas.matka.fi).

Med tåg till Kajana och Hossa

För den som rör sig med tåg (vr.fi) finns den järnvägsstation som ligger närmast Hossa i Kajana (170 km). Anslutningar med buss från Kajana till Hossa.

Med bil till Hossa

Hossa naturum, Jatkonsalmentie 6, Suomussalmi. Parkeringsutrymme finns även på den andra sidan av vägen Jatkonsalmentie. Det finns plats för sammanlagt cirka 40 bilar. På vintern finns det plats för cirka 20 bilar.

Huosivirta parkeringsplats, Jatkonsalmentie 33, Suomussalmi. Plats för 10 bilar, inget vinterunderhåll.

Hossalaislammit parkeringsplats, Pistonlehdontie 225, Suomussalmi. Plats för 25 bilar, 10 bilar under vintern. Observera att alla navigatorer inte känner igen adressen utan leder dig till närheten av riksväg 5. Hossalaislammit parkeringsplats är lättast att nå via vägen Jatkonsalmentie.

Lihapyörre parkeringsplats, i änden av en väg som viker av från vägen Pistonlehdontie. På parkeringsplatsen finns plats för sammanlagt 20 bilar. Under vintern används den övre delen av parkeringen som också fungerar som startpunkt till ödemarksleden. På parkeringsplatsen finns plats för 8 bilar.

Julma-Ölkky parkeringsplats, Julma-Ölkyntie 86, Kuusamo. Plats för 80 bilar. Inget vinterunderhåll.

Aittojoki parkeringsplats, längs en väg som viker av från vägen Pistonlehdontie till Kokalmus. Plats för 3 bilar. Inget vinterunderhåll.