I Rödjans naturstuga i Ekenäs nationalpark kan du med hjälp av utställningen bekanta dig med ett år i ett ejderpars liv samt Rödjans historia. Hemmanet är paddlingsvärldsmästaren (1950) och OS-guldmedaljören (1952) Thorvald Strömbergs (wikipedia.org) barndomshem.
 

.Gammal stuga i skärgården. Några träd, i bakgrunden öppet hav.

Öppettider

Servicebyggnaderna i fiskehemmanets omgivning är fritt tillgängliga. Under dagtid är det möjligt att bekanta sig med naturstugan. Under lågsäsong är stugan stängd. Mera information: Finlands naturcenter Haltia, tel: 040 163 6200, info(at)haltia.com.

Kommunikationer och kartor

Rödjan ligger på Älgö i Ekenäs skärgård.

Med båt

  • Rödjan (59°51,9´ 23°23,7´) är en utfärdshamn, vars djup är ca 1 - 2 m. Där finns en brygga med 6 bojar och en brygga med bommar för mindre båtar. På klippan 200 m väster om Rödjan finns det åtskilliga öglor, där förtöjningen inte har begränsats.

Elektroniska kartor

Service

  • Vid gårdsplanen börjar en ca 2 km lång naturstig (metsa.fi), invid vilken det finns ett utsiktstorn. Naturstigen ger besökaren en bild av den inre skärgårdszonens natur. I början på stigen kan man låna ett häfte som berättar om stigen.
  • På naturstugans gård finns torrtoalett och hundhage, där hundarna kan springa fritt. Sommartid betar även får på ängen vid stugan.
  • Möjlighet att bada i havet och i träsket. Området har ingen officiell badstrand.
  • Det finns inget dricksvatten på ön!
  • Eldstad och tältningsområden.
  •  Observera att på Rödjan inte längre finns någon bastu.

Nödnummer 112

Om du råkar ut för en nödsituation under resan, t.ex. om du går vilse, skadas eller upptäcker en terrängbrand, ring 112. Läs mer om nödsituationer.

112 Suomi -appens logo.

Ladda ner appen 112 Finland (112.fi) till din telefon. När du ringer ett nödsamtal via 112 Finland-applikationen får larmcentralen automatiskt information om var du befinner dig.