Kanotledernas startpunkter och parkeringsplatser

  • Karsikkoperäntie 861, 93280 Pudasjärvi
    • Pärjänjoen vesiretkeilyreitti Kuivakoski - Harriranta, 22 km 

""

I Syöte nationalpark har du även möjlighet att paddla. Älven Pärjänjoki som går genom parken är ett populärt mål för vattenutfärder och fisketurer om somrarna. Pärjänjoki är liten och ganska stenig särskilt under torra perioder. När det är högvatten är älven fartfylld, men relativt lätt att ränna nerför. Områdets samarbetsföretag erbjuder guidade paddlingsturer, kanotuthyrning och transporttjänster. 
 

Pärjänjoki kanotled Kuivakoski–Harriranta, 22 km

Paddlingsbar i juni–oktober, vid isfritt vatten. Vandringstid 1 dag.
Svårighetsgrad: Normal led. medelsvår,  forsklassificering I-II.

Pärjänjoki passar bra för paddlare som redan har en del erfarenhet, men även nybörjare kan paddla leden i erfaret sällskap. 

En person klädd i en röd flytväst står i fören på en roddbåt.

 

Startpunkt
Karsikkoperäntie 861, 93280 Pudasjärvi (google.fi).

Friluftskonstruktioner
Toraskoski eldplats, Annintupa (raststuga).

Ruttbeskrivning
Pärjänjoki kanotled (Kuivakoski - Toraskoski – Annintupa - Harriranta, 22 km) passar bra för paddlare som redan har en del erfarenhet, men även nybörjare kan paddla leden i erfaret sällskap. Forsarna hör enligt Finlands kanotförbunds forsklassificering till klass I eller II.

Leden börjar vid Kuivakoski bro där det finns en liten parkeringsplats och vägvisare. Vägvisarna utefter leden informerar om den service som står till paddlarnas förfogande. Leden slutar vid bron på Rytinki landsväg (nr 858) vid stranden Harrinranta, det finns en landstigningsplats till vänster före bron. Från Harrinranta kan man fortsätta paddla längs Pärjänjoki älv cirka 30 kilometer till mynningen av Livojoki älv.

Indiankanot och kajak passar bäst för forsfärder. Det går att köpa en broschyr (på finska) om leden "Syötteen kansallispuisto – Melontaopas ja kartta" i områdets serviceställen.

Pärjänjoki kanotled i karttjänsten Retkikartta.fi.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Syötes karta i Utflyktskarta.fi.

Kontrollera varningarna

Då det råder varning för terrängbrand (ilmatieteenlaitos.fi) är det endast tillåtet att göra upp eld på inbyggda eldplatser försedda med rökkanal samt i ödemarksstugornas och i andra stugors eldstäder. Var extremt varsam vid hantering av öppen eld. Den som tänder en eld ansvarar också för säkerheten. Observera att det kan finnas lokala eldningsförbud vid dessa eldplatser.

Tak, Rökkanal och Fritt från marken.