I Pyhä-Luosto kan du enkelt göra en egen "pilgrimsfärd". Beundra de djupa dalarna och ståtliga krönen, och låt dig hänföras av Pyhä-Luosto naturum Naava.

Observera att det i den begränsade delen av Isokuru (julkaisut.metsa.fi, på finska, pdf 0,2 MB) endast är tillåtet att färdas längs den markerade leden på sommaren.  Det finns ingen vinterled i Isokuru på grund av att det är lavinfara i dalgången.

En utsikt över skogar från en hög topp med fjäll i bakgrunden.

Sevärdheter och utsikter

Landskapet varierar från storslagna berg och dalar till lundliknande bäckar och aapamyrar samt kala fjäll. Samernas historiska kultplatser i den ståtliga miljön talar för naturen och en stressfri livsrytm. De flera miljarder år gamla geologiska händelserna är lätta att upptäcka och sätter vardagsstressen i perspektiv. Här kan var och en hitta något heligt.

Vandra

Parkens vackraste vyer kan skådas på en dagsutflykt, även om det bästa sättet att stifta bekantskap med naturen är att göra längre utfärder. Det finns enkla markerade leder (4–12 km) för hela familjen. De tänder lågan för ett naturintresse även hos de minsta i familjen. Fjällsluttningarna och de djupa dalgångarna erbjuder utmaningar också för erfarna vandrare. Lederna som leder upp till fjällsluttningarna (4–45 km) och de nergående dalgångarna kräver att man är säker på foten men belönar både kropp och själ med upplevelser.

Två personer och en hund vandrar i en höstskog.

Det finns flera ställen att börja vandringsutfärder: Pyhä-Luosto naturum Naava, Luoston Portti, Rykimäkero parkeringsområde och längs Käyräsvaara 5-vägen. I Pyhä-Luosto är det lätt att göra en några timmars utflykt eller flera dagars vandringsutflykter och övernatta i stugorna.

En person med ryggsäcken står på en träbro.

Terrängcykling

Det finns nästan 100 kilometer markerade sommarleder för terrängcykling i Pyhä-Luosto nationalparken. Cirka 40 rutkilometer är speciellt utformade för terrängcykling. Det finns en ny terrängcyklingskarta av rutter i Pyhä-Luosto nationalpark i A3-storlek (tyvärr bara på finska och engelska), som du kan ladda ner här (julkaisut.metsa.fi, pdf-fil 4.9 Mb) eller fråga efter i Naturum Naava. Rekommendationer för rutter inkluderar leden runt Ukko-Luosto (18 km), leden från Luosto centrum till Lampivaara (5 km riktning) eller leden mellan Luosto och Pyhä (35 km).

En cyklist som cyklar på en stig genom den dimmiga skogen.

Det kan vara delvis stenigt på lederna, och det kan finnas våta platser längs vägen. På sommaren kan du cykla i nationalparkens alla ruter, utom i Isokuru, på rutter runt Isokurunkangas och i södra delen av Noitatunturi leden. Under den snötäckta perioden är cykling tillåtet utom på skidspår, snöskoterspår och begränsade zoner. Vintercyklingsrutterna hittar du på vinterledskartan (julkaisut.metsa.fi, pdf-fil 1.9 Mb, tyvärr bara på finska och engelska).

En cyklist i ett vinterfjälllandskap. Cyklisten tittar mot kameran.

Skidåkning

Det finns ungefär 150 km av skidleder i Pyhä-Luosto-området, och de flesta går genom nationalparken. Skidlederna kombinerar två fjäll. Skidlederna i nationalparken är lämpliga för både klassisk stil och fristil. Det finns 40 kilometer av upplysta spår. Populära skidturer i nationalparken går runt Ukko-Luosto fjällen (18 km) och nära Rykimäkero. Alla Pyhä-Luostos skidleder finns på skidledsunderhållskartan (infogis.fi, på finska).

Längdskidspår går längs den snöiga myren med fjäll i bakgrunden.

Snöskovandring

Snöskor är ett utmärkt transportsätt i den vitriga nationalparken. Det finns markerade snöskoleder, både från Pyhätunturi och Luosto. Snöskor kan ochså användas längs vintercyklingsleder. Alla snöskoleder i Pyhä-Luosto finns på vinterledskartan (julkaisut.metsa.fi, pdf-fil 1.9 Mb, tyvärr bara på finska och engelska). Man kan hyra snöskor av områdets företagare.

Bekanta sig med naturumet

Den upplevelserika utställningen på Pyhä-Luosto naturum Naava berättar historien om hur fjällområdet föddes och ger en gripande presentation av områdets geologi. Utställningen är avgiftsfria på Pyhä-Luosto naturum Naava och om man har bråttom får man en uppfattning om naturen i området med bara några ögonkast.

Har man mer tid bjuder Naava på både kulturprogram och program med naturtema. Utrymmena kan också hyras för eget bruk och t.ex. planera ett naturnära bröllop!

Före eller efter naturupplevelserna får man varm mat och tilltugg på Cafe Loimu. Kom och njut!

Två personer som besöker en utställning. Det finns en uppstoppad björn i en diorama i förgrunden.

Övriga aktiviteter

  • Naturstigar: Tunturiaapa naturstig (7 km) är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen. Aapamyrarnas vackra färger och unika stämning hänför, och på våren är målet omtyckt bland fågelskådare. Luosto vandringsnaturstig (17 km) är en otrolig kombination av parkens skatter: fjällandskap, massiva gamla skogar och aapamyrar, och vid klart väder kan man se hela fjällskedjan i hela sin storslagenhet.
  • Plocka bär: Blåbär och kråkbär finns på fjällsluttningarna långt in på hösten.
  • Off-pist skidåkning: De vackra fjällsluttningarna lockar också till off-pist skidåkning. Lägg märket till snöförhållandena och snösäkerheten. Off-pist skidåkning är förbjudet i Isokuru begränsningsområdet och i Peurakero begränsningsområdet mellan 15.2.-31.5.

Två off-pist skidåkare på en snöig fjäll.

  • Besök ametistgruvan: I ametistgruvan i Lampivaara får du höra historier om stenarna och själv prova på att söka lyckoametisten. Börja ditt besök på Ukko-Luosto parkeringsområde och följ de intressanta skyltarna längs vägen.

Utflyktsförslag

Utflyktsförslag för vintern

½ dag: Gå med snöskor till snölandskapen i Yli-Luosto (8–12 km)

1 dag: Skida från ett fjäll till nästa (30 km).

Utflyktsförslag för våren

½ dag: Bonga flyttfåglar på Tunturiaapa naturstig (7 km).

Utflyktsförslag för sommaren

½ dag: Gör runt Tunturiaapa natursitg ( 5-7 km).

1 dag: Gå runt Rykimäkeroleden (12-14 km).

2-3 dagar: Ta dig genom nationalparken längs Pyhä-Luosto vandringsled (30–42 km). 

Utflyktsförslag för hösten

½ dag: Klättra upp till Ukko-Luostos krön och låt dig hänföras av höstfärgerna (4-6,5 km).

1 dag: Upplev höstnaturen i Lappland och gå runt Noitatunturi (14,5 km).