Pallas-Yllästunturi nationalpark ligger i fjällområdet mellan Kolari, Kittilä, Muonio och Enontekis. Avståndet från Kolari är 35 km, från Kittilä 40 km, från Rovaniemi 165 km och från Hetta 3,5 km. Närmaste flygplats ligger i Kittilä och närmaste järnvägsstation i Kolari.

Till vandringslederna

Det är lättast att ge sig ut på vandringslederna från nationalparkens naturum. Pallas-Yllästunturi nationalpark sträcker sig över ett stort område och det finns flera startpunkter för lederna. I naturumen får du de bästa tipsen om olika delar av parken. Startpunkterna för vandringslederna hittar du i ledbeskrivningarna.

All service i nationalparken finns markerad på Utflyktskartan nedan. Du kan flytta kartan med musen och zooma in och ut med hjälp av +/- knapparna. Genom att klicka på ikonerna i högerkanten kan du ta fram olika ledtyper och rastplatser.

Med buss till Pallas-Yllästunturi

Hetta

Till Enontekis kyrkby går en busstur dagligen (matkahuolto.fi) från Rovaniemi via Kittilä och Muonio. Från Kilpisjärvi kommer du till Hetta med den ordinarie bussturen (matkahuolto.fi). Från Uleåborg finns det två bussförbindelser (matkahuolto.fi) dagligen till Enontekis via Rovaniemi.

Pallas

På vardagsmorgnar kan du ta bussen (matkahuolto.fi) från Muonio till Pallastunturi. Turen fortsätter till Hetta. En del av bussarna på rutten Rovaniemi-Muonio-Hetta går via Hotell Jeris. Det är 14 km med taxi till Pallastunturi (tormaslompolo.com, på finska och engelska) från hotellet. Bussen (thearcticroute.com, på engelska) från Tromsö till Rovaniemi går via Muonio och Kittilä.

Ylläs

Under högsäsongen finns det bussförbindelser (matkahuolto.fi) till Ylläsjärvi och Äkäslompolo från Helsingfors via Jyväskylä och Uleåborg. Från alla tåg som anländer till Kolari finns en direkt bussförbindelse (rundgrenky.fi, på finska och engelska) till Ylläsjärvi och Äkäslompolo.

Med tåg till Kolari eller Rovaniemi

Med tåg (vr.fi) är Kolari (35 km) eller Rovaniemi (165 km) det närmaste du kommer Pallas-Yllästunturi nationalpark.

Hetta

Du kan åka från Kolari järnvägsstation till Hetta i Enontekis med bussen (rundgrenky.fi, på finska), som går via Pallastunturi, Hotell Vuontispirtti, Raattama och Ketomella. Från Rovaniemi går en busstur dagligen (matkahuolto.fi) via Muonio till Hetta.

Pallas

Från Kolari järnvägsstation kommer du med bussen till Muonio (rundgrenky.fi, på finska), som kör via Muonio till Hotell Jeris och Pallastunturi. Från Rovaniemi järnvägsstation finns en bussförbindelse (matkahuolto.fi) dagligen till Muonio.

Ylläs

Från alla tåg som anländer till Kolari finns en direkt bussförbindelse (rundgrenky.fi, på finska och engelska) till Ylläsjärvi och Äkäslompolo. Från tågen som anländer till Rovaniemi under veckosluten på våren kan du ta bussen (matkahuolto.fi) via Kittilä till Ylläsjärvi och Äkäslompolo. I Rovaniemi kan du också hyra bil.

Beställningstaxi och biltransportservice

Våra samarbetsföretagare i Pallas-Yllästunturi nationalpark tillhandahåller beställningstaxi- och biltransportservice i parkområdet och dess närhet.

Med bil till Pallas-Yllästunturi

De vanligaste startpunkterna och parkeringsplatserna finns i närheten av nationalparkens naturum. Lederna går genom olika delar av nationalparken och det finns flera startpunkter. Mer information om de ledspecifika startpunkterna finns i ledbeskrivningarna.

Fjäll-Lapplands naturum, Peuratie 15, 99400 Enontekis, Hetta. Plats för cirka 10 bilar. Vinterunderhåll.

  • Ledernas startpunkter i Hetta hittar du i ledbeskrivningarna.
  • Observera att i Hetta måste vandraren först åka över Ounasjärvi för att komma till nationalparken. Det går lättast genom att anlita företagarnas båttransporter.
  • När du ska åka skidor kan du lämna bilen på parkeringsplatsen vid Fjäll-Lapplands naturum i östra änden av byn eller vid fiskehamnen i centrum, där parkeringsplatsen underhålls även vintertid och det finns plats för cirka 5 bilar. Fiskehamnens adress är Valkamatie 15, 99400 Enontekis.

Pallastunturi naturum, Pallastunturintie 557, 99330 Pallastunturi, Muonio. Plats för cirka 20 bilar. Vinterunderhåll. Sommartid finns det plats för ytterligare cirka 50 bilar.

Yllästunturis naturum Kellokas, Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo, Kolari. Parkeringsplatsen har plats för cirka 100 bilar och flera bussar under sommaren. Vintertid finns det plats för cirka 50–60 bilar.

  • Ledernas startpunkter i Ylläs hittar du i ledbeskrivningarna.
  • Den bästa startpunkten till lederna i Ylläsjärvi är Ski Resort Ylläs, Iso-Ylläksentie 44, 95980 Kolari (väg nr 9392). Plats för cirka 40 bilar. Vinterunderhåll.

Med flyg till Kittilä

Närmaste flygplats (finavia.fi) ligger i Kittilä. Till Enontekis flygplats finns det endast charterflyg.

Hetta

Från Kittilä flygplats kommer du till Hetta med ordinarie bussturer (matkahuolto.fi) eller med beställningstaxi (enontekiolapland.com, på finska och engelska) som du bokar på förhand.

Pallas

Från Kittilä flygplats kommer du till Pallastunturi med beställningstaxi som du bokar på förhand. Beställningstaxins rutt går från Muonio och Jerisjärvi till Pallastunturi (finavia.fi, på engelska).

Ylläs

Från flyg som anländer till Kittilä finns under högsäsongen en bussförbindelse från flygplatsen (rundgrenky.fi, på finska och engelska) till Ylläsjärvi och Äkäslompolo. Utanför högsäsongen körs rutten av en beställningstaxi som du bokar på förhand.