Friluftsleder och stigar

På Pallas-Yllästunturi-området finns det sammanlagt ca 500 km markerade sommarleder och drygt 500 km skidleder. Friluftslederna börjar huvudsakligen i byarna och turistcentren i närheten av nationalparken.

Leder i Hetta

Leder i Pallas

Leder i Ylläs

 

Ledmarkering

Ledmarkering

 

Dagsturer och vandringsleder

I Pallas-Ylläs National Park och  finns det över 500 km markerade sommar leder. De finaste leder erbjuder vackra utsikter och tar dig upp till fjälltoppar.

Terrängcykelleder

I Pallas-Ylläs nationalpark cykling är tillåtet i alla officiella markerade sommarleder med några få undantag. De lättaste terrängcykelleder finns på Ylläs. Mer info om cykelleder och vintercykling i Ylläs hittar du på Ylläs webbsidor (på engelska).

Cykling är förbjuden i Palkaskero (pdf 386 kt), Varkaankuru (pdf 320 kt), Tuomikuru (pdf 325 kt), Pirunkuru (pdf 329 kt) och Keimiötunturi. 

En terrängcyklist på en grusstig på en fjälltopp. Fjäll kan ses i bakgrunden och solen står lågt på himlen. Växtlighet i höstfärger kan ses i förgrunden.

Terräng cyklistens etikett

  • Uppmärksam cyklist tar hänsyn också alla andra vandrare.
  • Cyklist är snabbare och ger väg till andra.
  • Kontrollerad situationshastighet ger säkerhet för alla.
  • Försiktig körning skadar inte terrängen, undvika hård bromsning och avvikelser från lederna.
  • Vi följer nationalparkens regler och principer i skräpfritt friluftsliv.
  • Vi njuter om naturen och minns också vårt ansvar. 

Vinterstigar och snöskoleder

En leende kvinna sitter på huk i polarnatten och en vit hund tittar in i kameran. Kvinnan har snöskor på fötterna. I bakgrunden finns ett fjäll i ljusröda färger och snötäckta träd.

I närheten av Ylläs finns det 100 km markerade vinterstigar. Leder är lämpliga för vintercykling, snöskor, vandring och att rasta hund. Leder har blå-vita markering. I Pallas fjällen finns det en markerad snöskoled som startar från naturrum. Området i närheten av naturrum är lätt att navigera och man kan hitta sina egna leder. I Hetta finns det en snöskoled i Jyppyrä.

Kom i håg att det är förbjudet att vandra med snöskor på skidspåren.

Skidleder

På Pallas-Yllästunturi-området finns det drygt 500 km underhållna skidleder. Skidspåren i närheten av Äkäslompolo, Ylläsjärvi, Jerisjärvi, Pallastunturi, Vuontispirtti och Hetta kyrkoby lämpar sig för såväl traditionell som fri stil. Skidspåren är kryssmarkerade på kalfjällen och myrarna och i skogarna med blåa, röda eller oranga trianglar på träden. Företagare underhåller områdets skidspår. De har också producerat skidspårskartorna. Kartorna kan köpas i turistföretagen och naturumen i området. 

Kartor av skidleder  

Fjäll-Lappland leden


 

Fjäll-Lappland leden är ett lednät i Pallas-Yllästunturi nationalpark, som leder vandraren från by till by genom nationalparken. Leden erbjuder möjligheten att vandra med dagsäck och övernatta bekvämt i byarna. Tjänster som erbjuds av samarbetspartners i Pallas-Yllästunturi nationalpark.


 

Kontrollera varningarna

Då det råder varning för terrängbrand (ilmatieteenlaitos.fi) är det endast tillåtet att göra upp eld på inbyggda eldplatser försedda med rökkanal samt i ödemarksstugornas och i andra stugors eldstäder. Var extremt varsam vid hantering av öppen eld. Den som tänder en eld ansvarar också för säkerheten. Observera att det kan finnas lokala eldningsförbud vid dessa eldplatser.

Tak, Rökkanal och Fritt från marken.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Pallas-Yllästunturis karta i Utflyktskarta.fi.