Friluftsleder och stigar

På Pallas-Yllästunturi-området finns det sammanlagt ca 500 km markerade sommarleder och drygt 500 km skidleder. Friluftslederna börjar huvudsakligen i byarna och turistcentren i närheten av nationalparken.

Leder i Hetta

Leder i Pallas

Leder i Ylläs

 

Ledmarkering

Ledmarkering

 

Dagsturer och vandringsleder

I Pallas-Ylläs National Park och  finns det över 500 km markerade sommar leder. De finaste leder erbjuder vackra utsikter och tar dig upp till fjälltoppar.

Terrängcykelleder

I Pallas-Ylläs nationalpark cykling är tillåtet i alla officiella markerade sommarleder med några få undantag. De lättaste terrängcykelleder finns på Ylläs. Mer info om cykelleder och vintercykling i Ylläs hittar du på Ylläs webbsidor (på engelska).

Cykling är förbjuden i Palkaskero (pdf 386 kt), Varkaankuru (pdf 320 kt), Tuomikuru (pdf 325 kt), Pirunkuru (pdf 329 kt) och Keimiötunturi. 

En terrängcyklist på en grusstig på en fjälltopp. Fjäll kan ses i bakgrunden och solen står lågt på himlen. Växtlighet i höstfärger kan ses i förgrunden.

Terräng cyklistens etikett

  • Uppmärksam cyklist tar hänsyn också alla andra vandrare.
  • Cyklist är snabbare och ger väg till andra.
  • Kontrollerad situationshastighet ger säkerhet för alla.
  • Försiktig körning skadar inte terrängen, undvika hård bromsning och avvikelser från lederna.
  • Vi följer nationalparkens regler och principer i skräpfritt friluftsliv.
  • Vi njuter om naturen och minns också vårt ansvar. 

Vinterstigar och snöskoleder

En leende kvinna sitter på huk i polarnatten och en vit hund tittar in i kameran. Kvinnan har snöskor på fötterna. I bakgrunden finns ett fjäll i ljusröda färger och snötäckta träd.

I närheten av Ylläs finns det 100 km markerade vinterstigar. Leder är lämpliga för vintercykling, snöskor, vandring och att rasta hund. Leder har blå-vita markering. I Pallas fjällen finns det en markerad snöskoled som startar från naturrum. Området i närheten av naturrum är lätt att navigera och man kan hitta sina egna leder. I Hetta finns det en snöskoled i Jyppyrä.

Kom i håg att det är förbjudet att vandra med snöskor på skidspåren.

Skidleder

På Pallas-Yllästunturi-området finns det drygt 500 km underhållna skidleder. Skidspåren i närheten av Äkäslompolo, Ylläsjärvi, Jerisjärvi, Pallastunturi, Vuontispirtti och Hetta kyrkoby lämpar sig för såväl traditionell som fri stil. Skidspåren är kryssmarkerade på kalfjällen och myrarna och i skogarna med blåa, röda eller oranga trianglar på träden. Företagare underhåller områdets skidspår. De har också producerat skidspårskartorna. Kartorna kan köpas i turistföretagen och naturumen i området. 

Kartor av skidleder  

Fjäll-Lappland leden


 

Fjäll-Lappland leden är ett lednät i Pallas-Yllästunturi nationalpark, som leder vandraren från by till by genom nationalparken. Leden erbjuder möjligheten att vandra med dagsäck och övernatta bekvämt i byarna. Tjänster som erbjuds av samarbetspartners i Pallas-Yllästunturi nationalpark.