Luontoon.fi uutiset

Kanta- ja Päijät-Hämeen retkikohteiden suosio on vahvaa

Käyntimäärät Hämeen retkikohteilla ovat pysyneet hyvällä tasolla viime vuoteen verrattuna. Ajalla tammikuu ̶ heinäkuu Liesjärven ja Päijänteen kansallispuistojen, Korteniemen perinnetilan ja Aulangon luonnonsuojelualueen käynnit kasvoivat. Torronsuon kansallispuiston sekä Evon retkeilyalueen käyntimäärien laskuille on luonnolliset selitykset. Kaiken kaikkiaan Suomen 41 kansallispuistossa vierailtiin 2,3 miljoonaa kertaa tammi-heinäkuussa vuonna 2023. Käyntimäärät kasvoivat 2 prosenttia vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. 

Palveluita ja rakenteita on monissa kansallispuistoissa ja muilla suosituilla luontokohteilla pystytty viime vuosina korjaamaan erillisrahoituksen turvin. Kohentuneet rakenteet ja palvelut ovat houkutelleet kävijöitä kohteille. Aulangon luonnonsuojelualue on tästä hyvä merkki: sinne kävijät ovat jälleen palanneet, kun näkötorni korjattiin viime vuonna, ja kesällä se oli avoinna alkukesän ilkivallan aiheuttamien korjaustöiden jälkeen. Käyntejä on ollut 242 100 (+25 %).  

Nainen seisoo näköalatasanteella ja katselee alhaalla aukeavalle järvelle päin.

Liesjärven kansallispuistossa käynnit kasvoivat 15 prosenttia ja Korteniemen perinnetilalla kolme. Päijänteen käyntimäärä on 45 900. 

Torronsuon käyntimäärän väheneminen (-17 %) johtuu talven keleistä. Latuja ei pystytty tekemään pitkäksi aikaa, koska lumi suli ja vesi jäätyi suolle moneen kertaan talven aikana. Evon retkeilyalueen käyntimäärän lasku (-33 %) johtuu siitä, että viime vuonna alueella oli partiolaisten suurleiri, jolla oli 13 000 partiolaista. 

Retkeilijöitä istuu katetun tulentekopaikan sisällä pöydän äärellä. Tulisijassa palaa tuli.

”Retkeilybuumi jatkuu edelleen vahvana ja pandemian aikana syntynyt luontoharrastuskipinä ei ole sammunut. Verrattuna aikaan ennen koronaa eli vuoteen 2019, on kansallispuistojen käyntimäärissä kasvua 14 prosenttia”, kertoo luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta. 

Rapolan linnavuorella, Komiolla ja Melkuttimilla käynnit ovat pysyneet melko samalla tasolla kuin samana ajanjaksona vuonna 2022. 

Ryhmämatkailu on elpynyt koronavuosien jälkeen, ja kansainväliset matkailijat erityisesti Keski- ja Etelä-Euroopasta ovat alkaneet palata.  

Metsähallitus ilmoittaa käyntimäärät kaksi kertaa vuodessa. Kuluneen vuoden kokonaiskäyntimäärien yhteydessä lasketaan myös kävijöiden rahankäytön merkitys paikallistalouteen sekä kävijöiden kokemat terveyshyödyt käynnistään.  

Käyntimäärät eri kohteilla 1.1. – 31.7.2023: 

Lisätietoja