Ohjeita autiotupien käyttäjille

1. Autiotupa on tarkoitettu jalkaisin, hiihtäen tai muulla tavoin omin voimin liikkuvien yksityishenkilöiden tilapäiseen levähtämis- ja yöpymiskäyttöön (1 - 2 vrk). Muulla tavoin liikkuvat voivat käyttää tupaa vain päiväkäytössä. Suurten ryhmien toivotaan käyttävän yöpymiseen omia telttoja tai varaustupia.

2. Autiotupien käyttö yöpymiseen ei ole matkailun liiketoiminnassa sallittua, mutta tupaa voidaan käyttää taukopaikkana Metsähallituksen luvalla. Liiketoiminnassa asiakkaiden yöpymiseen tulee käyttää varaus- ja vuokratupia tai yksityisiä majoituspalveluja.

3. Osalla tuvista on paikanpäällä tupakohtainen kansio. Tutustu kansion sisältöön. Se opastaa tuvan ja sen laitteiden käytössä. Kansiossa on myös hyödyllistä retkeilytietoa.

4. Tarkista tulisijan kunto, ennen kuin sytytät tulen. Käytä polttopuuta säästäen. Jos tuvalla on kaasukeitin, tutustu sen ohjeeseen ennen keittimen käyttöä.

5. Jos tuvan vedenottopisteen veden laatua tarkkaillaan säännöllisesti, siitä ilmoitetaan tupakansiossa ja kohteella terveysviranomaisen lausunnolla. Muu käyttövesi ja luonnonvedet suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä juomavedeksi.

6. Hyvään tupaetikettiin kuuluu toisen retkeilijän huomioiminen. Yleensä ruuhkatilanteet ratkeavat puhumalla ja tilaa pystytään raivaamaan viimeiseksi tulleille. Autiotupien käytön kirjoittamaton sääntö on, että aikaisemmin tullut tekee aina tilaa myöhemmin tulevalle. Tässä on tarkoituksena, että viimeiseksi tulleella on mahdollisuus päästä kuivattelemaan vaatteitaan ja lepäämään. Rinkat ja ylimääräiset tavarat voi jättää terassille, jolloin tilaa vapautuu majoittumiseen. Varsinkin sesonkiaikaan tämä kannattaa huomioida eikä laskea omia yöpymisiään pelkästään autiotupien varaan. Teltta tai muu majoite on aina hyvä olla matkassa. Jos yöpymisissä haluaa ja on mahdollista varata varaus- tai vuokratupa, on majoituspaikka yöksi aina varma.

7. Älä häiritse muita tuvan käyttäjiä. Tupakointi sisätiloissa on kielletty!

8. Tarkista etukäteen, saako tupaan tuoda lemmikkieläimiä. Opas- ja avustajakoirankäyttäjällä on lakien turvaama oikeus liikkua kaikkialle, ja tämä koskee myös erilaisia Metsähallituksen tupia.

9. Noudata tuvan jäte- ja kierrätysohjeita. Polta vain puhdas paperi. Maatuvat jätteet voit laittaa kompostiin tai kompostikäymälään. Vie muut mahdolliset jätteet lähimpään ekopisteeseen.

10. Kirjoita vieraskirjaan nimesi, havaintosi ja seuraava retkikohteesi.

11. Pilko polttopuut valmiiksi seuraavalle käyttäjälle ja tuo ne tupaan niille varattuun paikkaan. Siivoa lähtiessäsi tupa ja sen ympäristö. Älä jätä tupaan mitään ylimääräistä tavaraa, esim. ruokatarvikkeet houkuttelevat tupaan haittaeläimiä. Tyhjennä vesiastia ja huolehdi jätteistä ohjeiden mukaan. Tarvittaessa jäähtyneen tuhkan voi tyhjentää ulkona olevaan keruupaikkaan. Älä milloinkaan jätä tuhkaämpäriä tai tuhkaa sisälle tai muualle kuin sille osoitettuun paikkaan. Sulje ovet ja ikkunat huolellisesti!

Huomioi hygienia

Ethän pese käsiä tai astioita tupien juomavesiämpäreissä tai vedenottopaikoissa. Ethän myöskään täytä juomapulloasi suoraan juomavesiämpärin päällä.

Turvallisuusvinkki 

Tuvissa on palovaroittimet, mutta suosittelemme ottamaan 9 V pariston ja/tai oman matkapalovaroittimen mukaan.