Patikointi Kalastus Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Hiihto ladulla Retkihiihto Lintujen tarkkailu Sienestys ja marjastus Metsästys Veneily Melonta Pyöräily Leirin järjestäminen Moottorikelkkailu

Oulujärvellä on tarjolla leppoisaa ja mukavaa tekemistä aavan Kainuun meren äärellä ja vesillä.

Patikointi  

Manamansalon saaren merkityillä reiteillä (yhteensä 17 km) kulkiessa näkee suuren järven voiman. Jalan alla mukava polku kulkee harjumaisemissa, joissa kirkasta vettä näkyy melkein aina. Alue on oivallinen päiväretkikohde, jossa taukopaikkoja on sopivin välein paikoissa, joissa silmä lepää. Kuoston saaren polkuun (4 km) ehtii hyvin tutustua päivän mittaisella retkellä.
 

Kalastus  

Oulujärven retkeilyalueella voi kalastaa niin aavalla järvellä kuin harjulammilla. Oulujärvi antaa monenlaista kalaa, ja järvi on kuuluisa suurista hauistaan. Järvestä saadaan myös komeita kuhia.
 
Manamansalon virkistyskalastusalueeseen kuuluu yli 10 erillistä lampea, joiden luontaiseen kalastoon kuuluu mm. hauki, ahven ja särkikalat. Luontaista kalastoa täydennetään säännöllisesti lohikalojen poikasistutuksilla (taimen, siika ja harjus). Kesäkaudella Iso-Peuraan istutetaan pyyntikokoista taimenta ja Särkiseen kirjolohta.
 
Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu   

Suuren veden äärellä tuntee itsensä pieneksi ja vapaaksi. Päivän kohokohta voi olla rauhallinen iltahetki rannalla, kun aurinko laskee taivaanrannan taakse. Suuri järvi on voimakas: sen tuntee tuulella ja näkee veteen vyöryvistä rantatörmistä. Usein järvi kuitenkin hellii hiekkarannalla loikoilijaa ja matalassa vedessä kahlailevaa aarteenetsijää. Järven suuruutta ja rauhaa pääsee ihailemaan omassa rauhassa Manamansalon Makkaraniemeen kulkevaa merkittyä reittiä (3,3 km) pitkin.
 

Muut aktiviteetit  

  • Hiihto: Vaalan kunta ylläpitää kevätaikaan Manamansalon saaressa latuverkkoa, josta noin 10 km on retkeilyalueella.  
  • Lintujen tarkkailu: Suurella järvellä voi nähdä kalasääsken, jopa meriharakan tai merimetson.
  • Luontokeskus: Liminganlahden luontokeskus neuvoo Oulujärven retkeilyaluetta koskevissa asioissa puhelimitse ja sähköpostitse.
  • Marjastus ja sienestys: Karu kangas kasvattaa puolukoita ja mustikoita. Sienestäjän herkkutattisaalis voi olla mahtava.
  • Purjehdus ja veneily: Suurella järvellä veneily on mukava seikkailu, kun turvallisuudesta pidetään huolta. Teeriniemen venesatama Manamansalossa ja sinne johtava väylä ei ole käytettävissä vuonna 2018. Retkeilyalueen saarissa olevat rantautumislaiturit ovat käytettävissä.
  • Pyöräily: Manamansalon tiet ovat kauniita ja mukavia ajella. Retkipolun maasto on kovin kuluvaa eikä sitä siitä syystä suositella polkupyöräilyyn. 
  • Uinti: Oulujärvellä on paljon kauniita ja mukavia uimiseen sopivia hiekkarantoja, myös leirintäalueen yhteydessä. Virallista uimarantaa ei kuitenkaan ole.
Yhteistyötahojen palvelut Kainuun luonnonsuojelu- ja retkeilyalueilla

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi)