Oulujärvellä on tarjolla leppoisaa ja mukavaa tekemistä aavan Kainuun meren äärellä ja vesillä.

Patikointi 

Manamansalon saaren merkityillä reiteillä (yhteensä 17 km) kulkiessa näkee suuren järven voiman. Jalan alla mukava polku kulkee harjumaisemissa, joiden lomassa kirkasta vettä näkyy melkein aina. Alue on oivallinen päiväretkikohde. Taukopaikkoja on sopivin välein paikoissa, joissa silmä lepää. Kuoston saaren polkuun (4 km) ehtii hyvin tutustua päivän mittaisella retkellä.

Kalastus 

Oulujärven retkeilyalueella voi kalastaa niin aavalla järvellä kuin harjulammilla. Oulujärvi antaa monenlaista kalaa, ja järvi on kuuluisa suurista hauistaan. Järvestä saadaan myös komeita kuhia.

Manamansalon virkistyskalastusalueella on yli 10 lampea, joiden luontaiseen kalastoon kuuluvat mm. hauki, ahven ja särkikalat. Luontaista kalastoa täydennetään säännöllisesti lohikalojen (taimen, siika ja harjus) poikasistutuksilla. Kesäkaudella Iso-Peuraan istutetaan pyyntikokoista taimenta ja Särkiseen kirjolohta.

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu 

Suuren veden äärellä tuntee itsensä pieneksi ja vapaaksi. Päivän kohokohta voi olla rauhallinen iltahetki rannalla, kun aurinko laskee taivaanrannan taakse. Suuri järvi on voimakas - sen tuntee tuulella ja näkee veteen vyöryvistä rantatörmistä. Usein järvi kuitenkin hellii hiekkarannalla loikoilijaa ja matalassa vedessä kahlailevaa aarteenetsijää. Järven suuruutta ja rauhaa pääsee ihailemaan omassa rauhassa Manamansalon Makkaraniemeen kulkevaa merkittyä reittiä (3,3 km) pitkin.

Muut aktiviteetit  

  • Hiihto: Vaalan kunta ylläpitää kevätaikaan Manamansalon saaressa latuverkkoa, josta noin 10 km on retkeilyalueella.  
  • Lintujen tarkkailu: Suurella järvellä voi nähdä kalasääsken, meriharakan tai merimetson.
  • Marjastus ja sienestys: Karu kangas kasvattaa puolukoita ja mustikoita. Sienestäjän herkkutattisaalis voi olla mahtava.
  • Purjehdus ja veneily: Suurella järvellä veneily on mukava seikkailu, kun turvallisuudesta pidetään huolta. Teeriniemen venesatama Manamansalossa remontoitiin kesällä 2019 ja palvelee kaikkia vesillä liikkujia. Retkeilyalueen saarissa olevat rantautumislaiturit ovat käytettävissä.
  • Pyöräily: Manamansalon tiet ovat kauniita ja mukavia ajella. Retkipolun maasto on kovin kuluvaa eikä sitä siitä syystä suositella polkupyöräilyyn. 
  • Uinti: Oulujärvellä on paljon kauniita ja mukavia uimiseen sopivia hiekkarantoja, myös leirintäalueen yhteydessä. Uinti on sallittua kaikissa Oulujärven retkeilyalueen järvissä ja lammissa. Uit retkeilyalueen vesissä omalla vastuulla.