Geopark-viikko 

Rokua Geoparkissa vietetään jälleen perinteistä, vuosittaista ja kaikille avointa Geopark-viikkoa maanantaista maanantaihin 29.5.–5.6.2023 (rokuageopark.fi). Kesän käynnistävä tapahtumaviikko kokoaa yhteen seudun monipuolisia luonto- ja kulttuurielämyksiä ja palveluita helposti tutustuttaviksi. Geopark-viikkoa vietetään samaan aikaan myös muissa Suomen ja Euroopan Geopark-kohteissa.  

Viikon aikana Rokua Geoparkin alueella avataan uusi käyntikohde Vaalan Kankarissa, tutustutaan alueen kotiseutuhistoriaan, taiteillaan Manamansalossa ja seikkaillaan Oulujoella. Ohjelmassa on myös omatoimisia kesänviettovinkkejä Rokua Geoparkin luonto- ja kulttuuriympäristöön. 

Tapahtumaviikon päätteeksi ja koululaisten kesäloman kunniaksi juhlistetaan kesällä avautuvaa suoraa bussiyhteyttä Oulusta Rokualle retkipäivän merkeissä.  

Manamansalon Teeriniemen ranta-asemakaavan muutos ja laajennus yleisön nähtäville

(Päivitetty 10.3.2023)
Oulujärven retkeilyalueen kupeessa sijaitsevan Teeriniemen kaavaluonnoksesta järjestetään yleistötilaisuus 4.4.2023. Teeriniemen kaavamuutoksella luodaan uusia mahdollisuuksia matkailu- ja virkistyspalveluille.

Oulujärven rannoilla on tällä hetkellä etenemässä useita matkailuun liittyviä hankkeita, jotka toteutuessaan tukevat toisiaan houkuttelemalla matkailijoita monipuolisen tarjonnan pariin. Kaavassa on kuitenkin huomioitu herkimmät alueet ja koko kaava-alueelle on annettu yleismääräys siitä, että alueen rakentaminen tulee sopeuttaa maisemaan sekä retkeilyalueen ympäristöön. Metsähallituksella ei ole tarkoitus ryhtyä itse toteuttamaan kaavan mukaista rakentamista, vaan alueella haetaan yrittäjiä.

Lue lisää uutisesta: Manamansalon Teeriniemen ranta-asemakaavan muutos ja laajennus nähtäville.

Telttailu sallittu Manamansalon taukopaikoilla

(Päivitetty 9.8.2022)
Manamansalossa saa nyt telttailla Metsähallituksen taukopaikkojen läheisyydessä. Aiemmin telttailu oli sallittua vain leirintäalueella. Tilapäinen leiriytyminen ja avotulen teko on Manamansalossa sallittu vain virallisilla taukopaikoilla. Oulujärven retkeilyalueen saarissa telttailu on edelleen sallittu jokaisenoikeuksilla, mutta suosittelemme sielläkin yöpymään retkeilyrakenteiden vieressä. 

Rokua Geoparkin uudet rengasreitit

(Päivitetty 28.6.2022)
Rokua Geopark on muodostanut kesäksi 2022 kolme mittavaa rengasreittiä, joiden kautta pääsee tutustumaan kattavasti Geopark-alueen maisemiin, kuten Oulujärven retkeilyalueeseen sekä Rokuan kansallispuistoon.

Kaikkiin kolmeen reittiin - Järven tarinaan (101 km), Jokilaakson tarinaan (131 km) sekä Harjun tarinaan (61 km) - voi tutustua tarkemmin Rokua Geoparkin sivuilla (rokuageopark.fi).

Reimikarin autiotupa poistettu käytöstä

(Päivitetty 10.1.2022)
Vuonna 2021 Oulujärven alueella suoritettujen retkeilyrakenteiden kunnostuksen yhteydessä Reimikarin autiotupa päätettiin poistaa käytöstä tuvan erittäin huonon kunnon vuoksi. Suuri osa rakennuksen hirsistä oli mädäntynyt ja tupa olisi pitänyt rakentaa uudestaan, mihin ei ollut mahdollisuutta.

Reimikarilla voi edelleen retkeillä, sillä sinne jää retkeilijöiden käyttöön tulentekopaikka, liiteri sekä käymälä. Kesällä saareen rakennettiin myös uusi rantautumislaituri.

Oulujärven retkeilyalueen kehitystyö käynnistyy 2022

(Päivitetty 6.10.2021)
Oulujärven retkeilyalueella aloitetaan ensi vuonna pitkän aikavälin kehitystyö.

Suunnitteilla on uusia retkeilyreittejä erityisesti Manamansaloon. Reittejä on tulossa sekä patikoijille että pyöräilijöille. Leirintäalueen läheisyyteen rakennetaan uusi päälähtöpiste pysäköintialueineen ja satamiin lisätään infotauluja. Kehitystyön yhteydessä tarkastellaan myös vesiretkeilyn reitistöä. Myös retkeilyalueen talviaikaisen käytön mahdollisuuksia on tarkoitus kartoittaa. 

Oulujärven retkeilyalueen maankäytön ja matkailun yleissuunnitelma

(Päivitetty 11.1.2021)
Suunnitelmassa tarkastellaan retkeilyalueen vahvuuksia, mahdollisuuksia, heikkouksia ja uhkia matkailun ja maankäytön näkökulmasta. Siinä tarkastellaan myös megatrendejä ja luodaan visio ja tavoitteet vuoteen 2030. Sähköinen julkaisu: julkaisut.metsa.fi (pdf, 2,6 Mt).

Uutisia Oulujärveltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.