Sevärdheter i Repovesi nationalpark

17.1.2024, uppdaterad 31.5.2024
Lapinsalmens bro i Repovesi nationalpark är tillfälligt stängd. Vandrarare ombeds att anlända till Repovesi nationalpark via parkeringsplatserna vid Tervajärvi och Saarijärvi. Från Lapinsalmi kan du nå lederna med linfärjan Ketunlossi och övergångsbåten, vars tidtabeller finns på vår webbplats under avsnittet 'aktuellt'.

Utsikter

Olhavanvuori

Från Olhavanvuori har man utsikt sig över de omgivande skogarna och över Olhavanlampi. Den lodräta bergsväggen sänker sig 50 m, ända ner till Olhavanlampis strand. Sett från bergets topp är tjärnen som ett litet bo i skogens famn. Man ser ofta smålommen (Gavia stellata) glida över sjöns yta i allsköns ro. Från Karhulahdentie lönar det sig att göra en avstickare till Olhavanlampis strand, där man har en fantastisk utsikt över Olhavanvuoris branter. Stilla och soliga sommardagar glöder bergsväggens hundratals färgnyanser ännu fördubblade på tjärnens yta.

Från Olhavanvuori har man utsikt sig över Olhavanlampi. Bild: Tuomo Häyrinen

Mustalamminvuori

Till det branta Mustalamminvuori är det tungt att klättra och svårt att komma ner, men för utsiktens skull är stigningen värd sitt pris. Från Mustalamminvuoris utsiktstorn ser man vid gott väder utan skymmande hinder över nästan hela Repovesiområdet. Inga byggnader syns bland det nästan enhetliga skogstäcket. Repovesis Ruskiansalmi glimtar mellan två näs.

Ett utsiktstorn på en skogbevuxen klippa.

Lapinsalmis bro

Lapinsalmis bro är för många besökare en upplevelse. Att gå över Lapinsalmi på ca 12 meters höjd längs den snygga bron gör intryck på många. Den nya bron, som förenar Lapinsalmis östra och västra sida med varandra, är 55 meter lång. Bron blev färdig år 2019 (den gamla år 1987). På brons östra sida finns det en eldplats, en kåta, en kemisk toalett samt kanot- och båtbryggor.

Katajanvuori 

Till Katajanvuori stiger trapporna längs ett nästan lodrätt stup mot himlen. Stigningen belönas med en av Repovesis vackraste utsikter. Då man beundrar landskapet vilar även sinnet.

Det är sommar och två vandrare går uppför de slingrande trapporna och tar stöd av räcket. Trapporna ligger bredvid den storslagna klippväggen.

Dragflotten Ketunlossi

Dragflotten Ketunlossi är en intressant del av Ketunlenkki (flotten inte i bruk på vintern).Besökare drar sig fram med färjan över sundet.

Historiska objekt

Hällmålning i Olhavanvuori

Fornhistorien är synlig på Olhavanvuori. År 2000 hittades det på dess vägg en hällmålning som föreställer en vänsterhand. Forntida bilder har tidigare hittats i Löppönens grotta, som ligger i närheten av Repovesi i Ruskiansalmis södra ända.

  • Kom ihåg att klippmålningarna är fredade med stöd av fornminneslagen!

Kuutinlahtis bergsras

Även Kuutinlahtis imponerande bergsras skildrar så sitt sätt områdets fornhistoria. Kuutinvuori rasade för ca 9 300 år sedan. Över bergsraset går det spångar. Vid raset har det hållits Kuutinlahtis konserter och akustiken i viken är utmärkt.

Rasmassor som lossnat från bergsväggen vid stranden av sjön.

Kuutinkanava

Kuutinkanava är en gammal flottningsränna i trä, som tillät stockarna att gena från Tervajärvi direkt till Repovesi. Kuutinkanava är byggd år 1912 och är 270 meter lång. Ursprungligen var kanalen en fåra byggd av sten, men det fanns inte tillräckligt med vatten för den. Istället byggde man en flottningsränna i trä som lämpade sig bättre för att flotta stockar i. De sista stockarna skramlade genom rännan år 1968. Flottningstidernas tjärdoftande minne har restaurerats år 1996. Vid Kuutinkanava finns det en eldplats, en kemisk toalett samt kanot- och båtbryggor.

Kirnuhuoko

I Kirnuhuokos 10 - 15 meter höga klipphällars taks skydd kokade man förr i tiden brännvin.

Sevärdheter i omnejden

Elvings torn

I närheten av Repovesi finns Elvings torn som är drygt 20 m högt. Det vita, åttkantiga tornet syns tydligt i Repovesis landskap. Bergsrådet Rudolf Elving lät bygga sitt torn under åren 1905 - 1907. Från tornet spanade man efter skogsbränder och olovlig jakt och olovligt fiske. Under krigen var tornet lottornas luftbevakningstorn. Tornet finns vid vägen som går till Orilampi på Kirjokivi gårds udde. Det upprustade tornet är öppet om sommaren, och då kan man beundra Repovesi från andra hållet från dess topp mot en avgift (visitkouvola.fi) (på finska och på engelska). Tornet underhålls inte av Forststyrelsen. LC Valkeala ansvarar för skötseln av tornet.

Verla

Det idylliska Verla är ett fabriksmuseum och UNESCO världsarvsobjekt. Området finns på ca 25 minuters körtid från Lapinsalmi parkeringsområde. Sommartid kommer man också till Verla med Repovesibussen från Kouvola eller Repovesi. Invid de gamla maskinerna i kartongfabriken eller i träsliperiet kan man bekanta sig med  gångna generationers arbeten och liv vid den lilla fabriksorten. Bekanta dig med områdets sevärdheter, berättelser och det rikliga serviceutbudet under adressen verla.fi (på finska)

I gaveln på en tegelbyggnad med många våningar finns årtalet 1893. Människor går på byggnadens gårdsplan på sommaren.