Vandring aktuellt
Brunnarna i Repovesi är i bruk
Användningen av icke-komposterande toaletter

Vandring aktuellt

(Uppdaterad 27.11.2023)

Vi samlar aktuella friluftslivsrelaterade ärenden i denna uppdaterade text.

Ketunlossi färjan har stängt för vintern. Det ligger 10-15 cm snö i terrängen nu.

Var beredd på mörker och hala vandringsförhållanden. Vandringsskor eller varma stövlar är det rätta valet. Ta med dig en lampa även om du bara ska på en dagsutflykt. Skymningen kan överraska dig och det finns ingen belysning i nationalparket. 

Kalla perioder, nattfrost och regn kan göra trappor, stigar och andra strukturer men också rötter och klippor hala. Vi rekommenderar alltid stadiga skor, som terrängjogging- eller vandringskor, för de som vandrar i Repovesi.


Respektera boendets frid

(Uppdaterad 30.8.2023)

Det finns många stugor i Repovesi-området som ingår i boendets frid.
Även uthyrningsstugor, tält, hängmattor och andra boenden ingår i boendets frid. Ge stugägare och trötta medvandrare möjlighet att sova och njuta av naturens frid.

Tänk på att det finns flera privatägda stugor i och i närheten av Repovesi nationalpark. Sommarstugor bör inte användas till exempel som genomfart eller camping. Inom Repovesi nationalparks område och dess närhet finns flera sommarstugor. Boendets frid gäller också när stugans invånare inte är på plats. Håll om möjligt ett avstånd på minst 50 meter från stränderna som hör till dessa sommarstugor. På så sätt kan alla njuta av den magnifika utsikten över sjön i lugn och ro.

 

Brunnarna i Repovesi är i bruk

(Uppdaterad 6.10.2023)

I oktober 2023 upptäcktes att vattnet från Kuutinkanavans brunn hade en kraftig järnsmak och doft. Vattnet har även en brunaktig färg. Att dricka vattnet är kanske inte särskilt behagligt, så vi rekommenderar att fylla flaskorna från andra brunnar eller använda en vattenfilter.

Alla brunnarna i Repovesi funkar, men vattnet från Kuutinkanava-brunnen lukta och smaka starkt av järn. Vattnets färg är också brunaktig. Dricksvatten är inte nödvändigtvis särskilt trevligt, så vi rekommenderar att du fyller dricksflaskorna från andra brunnar eller använder ett vattenfilter.

Enligt undersökningar (2021) är vattnet drickbart i brunnarna och behöver inte längre kokas i Repovesi området. Det förekommer lite färg och smak förändringar i Määkijä, Lojukoski och Kuutinkanava. I Valkjärvi förekommer det starka färg- och smakförändringar. Mer specifik information finns på infotavlor vid brunnarna.

Kom ihåg att tvättä dig själv och dina redskap ungefär 5 meter bort från brunnar eller vattendrag.

Påminnelse för besökare i Olhava

(Uppdaterad 22.8.2023)

Olhava är förutom en ståtlig landskapsplats också en av Finlands bästa klätterklippor. 
När du besöker Olhava, kom ihåg att det kan finnas klättrare nere på klippväggen. Släng därmed ALDRIG ner något från klippan. En sten eller ett annat föremål som faller eller kastas uppifrån berget kan orsaka oåterkallelig och allvarlig skada!

Användningen av icke-komposterande toaletter

(Uppdaterad 09.11.2022)

I Repovesi finns det icke-komposterade toaletter vars tömningsintervall är längre och vars avfall hanteras bland annat till gödsel. För att ventilationen i utedassen ska fungeras och luktproblem ska minimeras, måste man minnas två saker:

1) Stäng locket efter användningen

2) Placera varken något extra eller bioavfall till toaletten
 

Bästa båtförare och paddlare

(Uppdaterat 5.6.2022)

Du kommer ju ihåg att det finns många privatägda sommarstugor inom och i närheten av Repovesi nationalpark. Försök hålla dig på minst 50 meters avstånd från stugornas stränder. På det sättet får alla njuta av de vackra sjölandskapen i fred.

De privata stugstränderna är markerade med rött på kartan. Karta (pdf, 2430 kb, julkaisut.metsa.fi)

Privata stugstränder

Nyheter från Repovesi

Tips för vandraren

Snöig tallgren.

På vintern bör du hålla telefonen varm och ha en reservströmkälla med dig. Se även andra tips för vinterutflykt: Friluftslivets ABC.