Aktiviteter i Lemmenjoki

15.4.2024
Vaskolompola ödestugas kaminen är trasig, förbjudna att tända bål för tillfället.

I förgrunden går en kvinna med en ryggsäck längs en stig kantad av björkar. Skogbeklädda fjällsluttningar och en kal fjälltopp i bakgrunden.

 

Finlands största nationalpark Lemmenjoki bjuder på upplevelser både för personer som beger sig ut på en dagsutflykt och för personer som trivs i vildmarkens lugn i flera dagar. Det fascinerande guldområdet, de samiska kulturresmålen och den fantastiska naturen garanterar att var och en hittar något sevärt som stannar kvar i minnet.

Observera att det i den begränsade delen av Ravadasköngäs endast är tillåtet att färdas längs den markerade leden.

Åka båt

De dagliga älvbåtstransporterna på Lemmenjoki tar dig smidigt till nationalparkens hjärta. Längs en tur i en älvbåt varierar vyerna från tallskogar och frodiga lundar längs älvstranden, till de avlägsna ståtliga fjällen. Du kan stiga av båten t.ex. vid Ravadasköngäs vattenfall, en av de vackraste sevärdheterna i Lemmenjoki, eller resa hela vägen till guldlandet. Från både Ravadasköngäs och ruttens slutmål Kultahamina kan man smidigt ta sig till Lemmenjokis sommarutflyktsleder.

Nära älven tonar fjället upp sig. Vädret är halvmulet.

Utfärder

Lemmenjoki älvdal och det närliggande guldområdet är de populäraste målen i nationalparken. De markerade lederna (60 km), öde- och reserveringsstugorna och de talrika eldplatserna betjänar under utfärden. Längs de markerade lederna kan man bekanta sig med historien bakom guldgrävningen i Lemmenjoki, samt hur det ser ut i dag, och låta sig hänföras av den mångsidiga naturen.

Största delen av Lemmenjoki nationalpark är äkta vildmark, där man kan ströva i lugn och ro i flera dagar. Parken bjuder på uråldriga tallskogar med vida myrmarker och talrika älvdalar, och här och där reser sig fjäll och skogbeklädda höjder. Har man tur kan man se spår av den utrotningshotade järven som håller till i Lemmenjoki. Utfärder i nationalparkens vildmarksområden kräver goda vildmarksfärdigheter, eftersom det inte finns några färdiga utflyktsleder och endast få ödestugor.

Ett man löpar på en snöskoterns spår och drar pulka i solig tallskogen. Baksida av en annan pulka är på bildens förgrung. Man löpar mot fotografen.

Sevärdheter och utsikter

Lemmenjokis hisnande landskap öppnar sig från parkens talrika fjäll. Då man vandrar längre ner i urskogarna, mellan de flera hundra år gamla tallarna kan man känna hur liten man är och låta sig lugnas av trädens sus. Från myrarna som öppnar sig här och där sprids en bedårande doft av getpors och sång av dvärgbeckasin och grönbena.

Övriga aktiviteter

Utöver de oslagbara landskapen fascinerar Lemmenjoki också med sin samekultur och guldgrävning. De gamla samiska bo- och jaktplatserna på olika håll i parken belyser den forna samekulturen. På guldområdet i närheten av Lemmenjokidalen kan man bekanta sig med guldgrävningens spännande historia, samt också se nutida guldgrävare. De legendariska guldgrävarnas stugor och grävplatser berättar sin egen historia, och på guidade utflykter kan besökarna själva också pröva på guldvaskning.

En guldvaskare sitter på en träbrygga och håller en vaskpanna under vattnet. Det finns sand i vaskpannan och vattnet är brunt framför bryggan. Bakom guldvaskaren står ett rött ämbare.

  • Fiska:  Tillstånd för området kan köpas på webbplatsen (eraluvat.fi), av samarbetspartnerna i området eller på Forstsyrelsens kundtjänstställen. Parken kan man fånga t.ex. sik, öring och harr. För att fiska med handredskap behöver du den nya fiskevårdsavgiften (eraluvat.fi). Allemansrätten ger dig rätt att meta och pilka. Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen; kalastusrajoitus.fi! (kalastusrajoitus.fi/#/kalastusrajoitus). Fiske i vattendrag kräver spöfisketillstånd. Lemmenjoki nationalpark är uppdelad i flera fisketillstånd.
  • Naturum: Genom utställningarna på Övre Lapplands naturum Siida kan man bekanta sig med naturen i norr och samekulturen. Rådgivning i frågor som rör utflykter och turism, samt produkter med naturtema, kartor och tillstånd till salu.
  • Naturstigar: Lemmenjoki naturstig (4,5 km) följer till en början älvstranden och slingrar sig sedan tillbaka till Njurkulahti genom ett vackert tallandskap. Längs stigen kan du se bl.a. fångstgropar för vildren, och stanna upp vid eldplatsen vid Muurahaislampi för att värma dig.
  • Cykling: Enligt ordningsstadgarna är terrängcykling endast tillåten på markerade sommer rutter.
  • Paddla och ro: Den lugna Lemmenjoki passar utmärkt även för nybörjande paddlare. Avståndet från Njurkulahti till Kultahamina är cirka 20 km. Från Njurkulahti kan man också paddla mot Paadarjärvi och fortsätta ända till Solojärvi. Samarbetspartnerna i Lemmenjoku hyr ut kanoter.
  • Guldgrävning: För guldgrävninging måste man ha gjort en inmutning (eller utmål.) Lokala företagare arrangerar på beställning guldgrävningsutflykter till sina egna inmutningar. Det finns även en del guldgrävare, som på sin inmutning erbjuder vandrare att prova på guldvaskning. Mera information:  Övre Lapplands naturum Siida.