I skogshuggarens och bäverns marker hittar du sysselsättning av många olika slag, från vandring och paddling till sevärdheter och vackra vyer.

I en del av området är vistelsen begränsad under vissa årstider. Kontrollera alltid detta innan du ger dig iväg på utfärd.

Två vandrare med stora ryggsäckar på en led i skogen.

Fotvandring

Isojärvi är ett fint utflyktsmål för vandring: rundslingor av olika längd (3 - 11 km) följer spåren av forna skogshuggare och bävrar. Ta även med dig övernattningsutrustning och kombinera de två längsta leder till en 20 km lång rundslinga som går runt hela nationalparken. Lederna i Isojärvi är ganska krävande på grund av höjdskillnader och steniga stigar. Majavapolku (3,8 km) som börjar vid Kaatvuori parkeringsområde är lättframkomlig. Leden från Heretty till eldplatsen i Kannuslahti (500 m) är tillgänglig med assistens.

Paddling och rodd

Åk ut och paddla på den över 20 km långa och ställvis nästan fjordlikt smala sjön Isojärvi! Nordväst om Huhtala torp i Nokipohja finns en parkeringsplats och en sjösättningsplats där det är lätt att sjösätta kanoten. Du kan hyra en roddbåt, kanot eller kajak från Heretty sommarcafé eller från andra samarbetsföretag av nationalparken.

Ett barn och en vuxen paddlar i en grön kanot.

Sevärdheter

Heretty stuga byggdes 1946–1947 som inkvartering för skogshuggare. Byggnaderna i Heretty och omgivningen runt omkring har bevarats i sitt ursprungliga tillstånd. Sommartid finns det en café i Heretty och i stugan kan man besöka fotoutställningen som skildrar skogshuggarnas arbete förr i tiden eller till och med övernatta.

Huhtala torp kan du studera nationellt sett värdefulla timmerbyggnader från slutet av 1700-talet och 1800-talet.

Övriga aktiviteter

Tre mountain bikecykliuster på träspångar.

  • Bär- och svampplockning: Bär- och svampplockning är tillåtet förutom i områdena som berörs av begränsningar i Lortikanvuori och Latokuusikko. På en del av holmarna i Isojärvi är det förbjudet att stiga i land under fåglarnas häckningstid 1.5-31.7.

Närbild av blåbär.

  • Bad, simning: Det är tillåtet att bada i nationalparken, men det finns ingen allmän badstrand.
  • Frivilligarbete: Vill du prova på att valla får, slå hö eller röja sly? Anmäl dig som frivillig att hjälpa till att ta hand om den fantastiska naturen i Isojärvi.