Rokua nationalpark erbjuder motionärer njutningsfulla utflykter i intressanta landskap som är kända för sin geologi. Utflykterna krönas av naturens gåvor.

Utflykter

Rokua nationalpark är inte för stor och passar därför bra för att utforskas till fots. Pookin polku-stigen (4,9 km) passar bra för dagsutflykter. Stigen går runt den vackra sjön Pitkäjärvi och leder vandraren genom en gammal tallskog till Pookivaaras topp. Leden förenas med det omfattande vandringslednätet i Rokuaområdet. Bland stigarna kan man välja mellan både lätta och utmanande ledalternativ. Keisarinkierros-leden (20 km) som går runt Rokua passar bra för övernattningsutflykter. Leden förenar alla de viktigaste sevärdheterna i området, såsom Pookivaara och Syvyydenkaivo, som är en av Finlands djupaste och den till arealen största dödisgropen i Finland.

Bergscykling

I Rokua-området finns över 40 kilometer lång mountainbike spår markerad med bruna mountainbike-symboler och gula färgmärken. Det finns snabbgående spår, men också krävande rutter på grund av höjdskillnader. I nationalparkens område är det endast tillåtet att cykla på markerade rutter.

Två cyklister kör från gården till stugan till rutten. I bakgrunden är ett sommar sjölandskap.

Bär- och svampplockning

Moarna i Rokua är karga men producerar trots det naturens gåvor. Under goda år är både bär- och svampskörden stor. Då plockar man en hink med lingon på ett huj, och efter en eller två timmars vandring kan man ha en korg full med karljohansvamp.

Observation av sevärdheter och utsikter

Dynerna, dödisgroparna (sänkor som bildats av isblock som blivit kvar i sand under istidens smältningsskede) och åssluttningarna är intressanta specialiteter. Tjocka lavfält skapar ett vackert ljust glitter över de karga kuperade moarna. Från Pookivaaras topp och från Brandväktarens torn ser man vad istiden fått till stånd. I nationalparken mitt i de unga skogarna omkring visar hur en skog ser ut när den får växa i fred. 

Andra aktiviteter

  • Geocaching: I Rokua nationalpark finns geocache-gömmor (geocaching.com) som är roliga att söka efter och ett ypperligt sätt att bekanta sig med nationalparken. 
  • Skidning: I Rokuaområdet finns skidspår för alla. 
  • Snöskovandring: Nationalparkens kuperade terräng erbjuder en utmanande miljö för snöskovandring. 
  • Gruppguidningar: Fråga mer om gruppguidningar från samarbetspartner.
  • Observation av stjärnhimlen: Under klara vinternätter kan man se norrsken dansa över himlen i Rokua. Pookivaara är ett utmärkt mål för observation av stjärnhimlen.
  • Simning: Det är tillåtet att simma i alla sjöar och tjärnar i nationalparken. Du simmar på eget ansvar.
  • Vandring: I nationalparken kan du vandra många dagar genom att förena leder. I Rokua område finns flera eldplatser.
  • Fotografering: De speciella lavtäckta terrängformerna och de klara vattnen erbjuder vackra fotograferingsobjekt.