Aktiviteter i Kauhaneva-Pohjankangas

Fågeloasen Kauhaneva-Pohjankangas är den södra myrmarkens pärla. Nationalparken ligger längs Kyrönkangas medeltida väg. Kom och lyssna på fåglarnas konsert om våren eller njut av stillheten på myrarna under de andra årstiderna.

Kom ihåg att vistelse i vissa delar av parken är begränsad under fåglarnas häckningstid 1.4–15.9.

Fågelskådning

Klättra upp i naturtornet i utkanten av myren norr om Kauhalampi, och spana in tranornas, sångsvanarnas, måsfåglarnas och vadarnas förehavanden. Naturtornet ligger nära eldplatsen i Nummikangas.

Gluttsnäppor vadar i vatten.

Sevärdheter och vyer

Kyrönkangas medeltida väg tar dig rakt ut i den vackra myrmarken. Från naturtornet norr om Kauhalampi har du vacker utsikt över högmossen i Kauhaneva – du ser vitmossor, höljor och gölar och kan iaktta fåglarnas rörelser på myren.

En guide berättar för en grupp besökare under en myrvandring. Gruppen står uppradad på träspångarna.

Övriga aktiviteter

  • Skidåkning: Upplev tystnaden på de vida, öppna mossarna under en terrängskidtur. Det är tillåtet att åka skidor i parken, men det finns inga preparerade skidspår.
  • Fiske: I Kauhalampi är det tillåtet att meta och pimpelfiska. I andra delar av nationalparken är fiske förbjudet. Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen  kalastusrajoitukset.fi.
  • Bär- och svampplockning: Förse dig med naturens delikatesser!
  • Fotvandring: Runt Kauhalampi går en rundslinga (4–5 km) som man kan komma till från parkeringsplatserna i Nummikangas eller Salomaa. Leden går delvis längs Kyrönkangas medeltida väg, och därifrån går en spångbana (2 km) runt träsket. I Katikkakanjonen finns det en 2 km lång rundslinga. 
  • Cykling: Den riksomfattande cykelleden nr 44 korsar parken. Cykelleden följer Kyrönkangas medeltida väg och är en förbindelseväg mellan de båda nationalparkerna Kauhaneva-Pohjankangas och Lauhanvuori. Enligt allemansrätten är terrängcykling tillåten med undantag för eventuella områden med tillträdesförbud. Håll dej på tydliga stigar och ta i beaktande andra som rör sig på stigarna. 
  • Bad, simning: Man kan bada i Kauhalampi och på stranden finns det en brygga, men det finns ingen allmän badstrand i nationalparken.

Somrigt myrlandskap, med en damm i mitten och skog i bakgrunden.