Upplev den mäktiga ravinens mystiska stämning och hitta naturens lugn i vildmarken. Njut av vyerna på de ljusa klipporna och i de dunkla gamla skogarna. Vandra längs stigar utan rusning och bekanta dig med Hiisis berättelser och parkens kulturhistoria.  

Sevärdheter och utsikter

I Hiidenportti förenas många olika stämningar och landskap under samma utflykt: en svindlande mäktig stenig ravin, en mystisk granskog, en vackert karg blomsteräng och en svedjeäng. Läs mer

Promenad och vandring

I nationalparken finns cirka 30 kilometer utstakade stigar, av vilka man kan välja en som är lämplig för ens egen kondition och tid. För skolbarn och familjer passar till exempel Hiidenkierros-leden (3 –5 km). Längs den mera krävande Kitulankierros-leden (10,5 km) stöter vandraren utöver ravindalen och Kovasinvaara även på mindre myrar och sjölandskap. På en del ställen kan man njuta av porlet från ån Porttijoki. Man kan övernatta i skärmskydd eller i tält. En längre vandring får man genom att kombinera utflykten med ett besök till Teerisuo-Lososuo myrskyddsområde eller Peurajärvi rekreationsområde. Läs mer

Fotografering

I Hiidenportti kan man fotografera både stora och mindre underverk. Det finns vidsträckta vyer och pyttesmå detaljer, växter och fåglar, spår av djur och människor samt minnen från tjärbränningens och flottningens tid.

Andra aktiviteter

  • Observation av naturen: I naturen kan man se vidunderliga saker då man tittar omkring sig. Om man har tålamod att vara tyst en stund kan man höra mystiska ljud och lyssna på tystnaden.
  • Fågelskådning: Möt lappugglan som även ståtar på parkens symbol! Den nyfikna lavskrikan följer vandraren och om man har tur kan man också möta den ovanliga blåstjärten.
  • Fiske: I de små vattendragen i nationalparken är det tillåtet att meta och pilka saftiga abborrar enligt allemansrätten. Annat fiske är förbjudet. 
  • Bär- och svampplockning: Plocka blåbär, lingon, hjortron och hallon eller smakliga matsvampar till din matsäck eller inför vintern.
  • Skidning och snöskovandring: Det finns inte underhållna skidspår, men den som är ute efter utmaningar kan skida eller vandra med snöskor i den djupa snön. Vägen till Palolampi informationsplats är inte alltid plogad, men man kan enkelt komma till parkområdet från Käärmesärkät i områdets sydöstra hörn.  
  • Lär dig i naturen: Från Lärarens sida (på finska) får du tips på naturundervisning i Hiidenportti nationalpark. Från Kuhmos naturum Petola kan skolgrupper även boka en guide till sin utflykt.