Luontoon.fi uutiset

Telkkämäen perinnetilan rikas tapahtumakesä alkaa kasken poltolla 6.6.2024

Telkkämäen kaskiperinnetila Kaavilla tarjoaa elävän, savun tuoksuisen kurkistuksen pohjoissavolaisten historiaan. Perinnetilan kesän aloittaa uuden viljelyalan valmistelu eli edellisenä vuonna kaadetun kasken polttaminen. Vuoden 2024 kaski palaa torstaina 6.6., mikäli sääolosuhteet sallivat.  

Savu nousee kaskesta. On kaunis kesäpäivä. Pellavapukuinen kaskenpolttaja makaa selällään nurmikossa ja toinen nojaa koivun runkoon.n
 

Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitama tila ylläpitää kaskiviljelyn perinnettä ja vanhoja työmenetelmiä. Samalla suojellaan perinteisen kaskitalouden ylläpitämiä maisemia ja luontoa. 

Kaskiperinnetilan ja sitä ympäröivän luonnonsuojelualueen sydän on Telkkämäen talo ja pihapiiri. Talon ovet ovat avoinna 28.6.–10.8.2024 perjantaisin ja lauantaisin. Lisäksi talo on avoinna tapahtumien yhteydessä. Pienimuotoisia kulttuuritapahtumia järjestetään yhteistyössä paikallisten toimijoiden kesken. Tiedotteen lopussa lista kesän tapahtumista.

”Tänä kesänä ohjelmatarjonta on entistäkin rikkaampi. Perinteisten ja vakiintuneiden tapahtumien lisäksi ohjelmatarjonnassa tänä vuonna on esimerkiksi teatteria ja viikoittaisia ohjattuja retkiä”, kertoo Telkkämäen opas Marjo Virolainen.

Opas on tavattavissa talon pihapiirissä aukiolopäivinä, perjantaisin ja lauantaisin, klo 10–12 ja 16–17.  

Kesän 2024 uutuus ovat myös viikoittaiset, opastetut retket tuoreille ja vanhoille kaskialueille. Lyhyet retket helpossa metsämaastossa sopivat useimmille.

”Telkkämäen luontoa hoidetaan laiduntamalla, niittämällä ja jatkamalla vanhoja viljelyn tapoja. Perinneympäristöjen luonto on hyvin monimuotoista ja arvokasta”.

Telkkämäellä kannattaa piipahtaa myös aukioloaikojen ulkopuolella. Pihapiiri ja luonnonsuojelualue on tunnelmallinen kohde ihan itsessäänkin. Esimerkiksi vanhojen kaskimaiden ja laidunten halki kulkeva 2 kilometrin mittainen Rietulan kierto -luontopolku on kaunis retkikohde keväästä syksyyn. Luontopolun uudet opasteet kertovat Telkkämäen historiasta ja kaskiviljelyn jäljistä luonnonsuojelualueen ja koko Pohjois-Savon maisemassa.  

Telkkämäen kaskiperinnetilan ohjelma 2024 

Ohjelma on yleisölle maksuton. Koko ohjelma lisätietoineen.

  • 19.6. klo18–19 Luontoyhteys-rentoutus. Ohjattu rentoutushetki perinnepihan rauhoittavassa tunnelmassa.  
  • 29.6.–10.8. Opastetut retket kaskille lauantaisin klo 12.  Retken kesto on 0,5–1 h.  
  • 16.6. klo 12 alkaen Puskasoitto. Järjestäjänä Kaavin pitäjäseura. 
  • 3.7. klo 10–16 Paikallismuseopäivä. Opas paikalla koko päivän. 
  • 4.7. klo 18.30 Runon ja suven ilta. Järjestäjänä Kaavin pitäjäseura.  
  • 6.7. klo 13 Emännän vuosisata. Kati Ahmaharjun monologisarja kaavilaisten emäntien elämästä. 
  • 17.7. klo 18–19 Luontoyhteys-rentoutus. Ohjattu rentoutushetki perinnepihan rauhoittavassa tunnelmassa.  
  • 20.7. klo 13 Emännän vuosisata. Kati Ahmaharjun monologisarja kaavilaisten emäntien elämästä. 
  • 28.7. klo 13 Maakirkko: kansanlaulukirkko. Järjestäjänä Kaavin pitäjäseura. 
  • 3.8. klo 13 Emännän vuosisata. Kati Ahmaharjun monologisarja kaavilaisten emäntien elämästä. 

Lisätietoja