Luontoon.fi uutiset

Pirkanmaan luontokohteet ovat säilyttäneet vetovoimansa

Seitsemisen, Helvetinjärven, Isojärven, Lauhanvuoren ja Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistoihin tehtiin viime vuonna noin 160 000 käyntiä. Määrä on samaa tasoa kuin vuonna 2022. Hämeenkankaan harjoitus- ja monikäyttöalueelle tehtiin yli 64 000 käyntiä. Tämä alue yhdessä Lauhanvuoren, Kauhaneva-Pohjankankaan ja eräiden pienempien luontokohteiden kanssa muodostaa UNESCO:n Lauhanvuori-Hämeenkangas Global Geopark-alueen.

Kaksi pyöräilijää reitillä metsän keskellä.

Viime vuoden aikana kaikkiin Suomen 41 kansallispuistoon tehtiin 3,6 miljoonaa käyntiä. Tämä on 1 prosentti enemmän kuin vuonna 2022. Asiakkaiden rahankäytön vaikutus paikallistalouteen on noussut käyntimääriä enemmän. Kasvu vuoden 2022 ja 2023 välissä oli 4 prosenttia. Kiinnostus Suomen kansallispuistoihin on ollut kasvavaa koko 2000-luvun. 

Valtakunnallisesta käyntimäärästä ja kävijöiden rahankäytön vaikutuksista on alla linkit tiedotteeseen ja tilastoihin.

”Pirkanmaan alueella kansallispuistojen vetovoima on pysynyt tasaisena vuosien 2022 ja 2023 välillä. Tämä kertoo mm. siitä, että koronapandemian aikaan tulleet uudet kävijät ovat tulleet jäädäkseen. Hyvälle kävijäkokemukselle tärkeää ovat helpot ja turvalliset reitit. Olemme panostaneet myös yhä enemmän esteettömyyteen. Yhteistyö Tampereen kaupungin ja VR:n kanssa on edistänyt pääsyä julkisilla liikennevälineillä esimerkiksi Seitsemisen kansallispuistoon”, sanoo tiimivastaava Tuula Peltonen Metsähallituksen Luontopalveluista. 

Uudet palvelut ja toisaalta mennyt aika kutsuvat

Lauhanvuori-Hämeenkangas UNESCO Global Geopark sijaitsee kolmen maakunnan ja kymmenen kunnan alueella, ja se kokoaa yhteen kansainvälisesti merkittävän geologisen perinnön.  Alueella on kehitetty viime vuosina mm pyörämatkailun edellytyksiä: Hämeenkankaalle valmistui uusi Geobike-reitti viitoituksineen. Aluetta on myös markkinoitu aiempaa tehokkaammin esimerkiksi uudistetulla Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark -verkkosivustolla sekä eri tapahtumissa.  Lisäksi kansainvälinen Geopark-arviointiryhmä vieraili alueella kesällä 2023, joka toi koko alueelle myös laajaa medianäkyvyyttä.  

Vanhanajan asuun pukeutunut emäntä esittelee Koveron ympäristöä asiakasryhmälle.
Seitsemisen kansallispuistossa sijaitsevalla Koveron perinnetilalla vilisi asiakkaita vuonna 2023, aivan kuten myös Korteniemen perinnetilalla Kanta-Hämeessä Liesjärven kansallispuistossa. Hyvä sään lisäksi asiakasmääriä nosti muun muassa ryhmävierailujen kasvu pandemiavuosien jälkeen.

Käyntimäärät kohteittain, suluissa vuoden 2022 luku:

Lisätietoja