Luontoon.fi uutiset

Korteniemen perinnetilan lastenopastukset Tammelassa tutustuttavat luontoon ja elävään kulttuuriperintöön

Korteniemen perinnetilalla eletään edelleen kuin sata vuotta sitten. Tilaa ympäröivät metsät ovat sitäkin vanhempia. Korteniemessä kaikkeen saa koskea: rapsuttaa lampaita, jauhaa käsikivillä, kävellä puujaloilla tai kokeilla villan karstausta ja rukkia. Viljely, ruoantuotanto ja geenivarat tulevat lapsille tutuiksi perunaopastuksissa, mikä tarkoittaa keväällä maan muokkaamista ja perunoiden istuttamista, syksyllä perunasadon nostamista.

Kaksi naista kylvää perunaa.

Maatila ja metsät kuuluvat Liesjärven kansallispuistoon.

– ”Aloitan usein lasten retkipäivän kysymällä, mitä kansallispuisto tarkoittaa”, perinnetilan emäntä Outileena Uotila Metsähallituksesta kertoo. ”Vastauksesta pääsemme hyvin siihen, mikä on kaiken toimintamme keskiössä: luonnonsuojelu ja samalla luontokasvatus.”

”Olemme luoneet Korteniemen perinnetilalle ja kansallispuistoon yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen ja Tammelan kunnan kanssa erilaisia opastussisältöjä”, Uotila jatkaa. ”Kaikki opastuksemme ovat myös hämeenlinnalaisen kummipäiväkotimme ja tammelalaisen kummikoulumme testaamia.” Opastuksissa käsitellään, luontokasvatuksen lisäksi, perinnetilan toiseen keskeiseen arvoon eli kulttuuriperintöön liittyviä asioita käytännössä.

Tilan pihapiiri ja sitä ympäröivä vanha metsä innostavat omatoimiseen leikkiin ja tutkimiseen, pihapenkit ja tulipaikka tarjoavat puitteet retkievästelyyn. Opastusten lisäksi tilalta saa maksuttomia tehtävämonisteita, joiden kanssa ryhmät voivat itsenäisesti tai oman opettajan johdolla tutustua Korteniemessä entisaikaan asuneiden metsänvartijoiden tehtäviin, oppia havainnoimaan vanhan metsän tunnusmerkkejä ja luontoarvoja. Pienempien kanssa ruisleivän syntytarina ja siihen liittyvä pihasuunnistus tarjoaa mielenkiintoisen ja opettavaisen retken tilan pihapiirissä. Myös pihasuunnistus on maksuton, kuten kaikki opastus alle kouluikäisille.

Korteniemi avoinna keväästä syksyyn

Perinnetila on kaikille avoin ja ilmainen 7.5.–29.9.2024. Tänä aikana Metsähallituksen väki opastaa ryhmiä, tilalla vierailevia sekä retkeilijöitä. Tilalla voi vierailla omatoimisesti myös aukioloaikojen ulkopuolella. 

Korteniemen perinnetilan aukioloajat 2024:

  • 7.–31.5. ti-pe klo 9–15
  • kesäkuu–elokuu to–su klo 11–17
  • syyskuu pe–su klo 11–17

Opastusvarauskäytäntö on muuttunut, maksulliset opastukset varataan nyt Eräluvat.fi-verkkokaupasta. Lisätietoja opastuksien varaamisesta Luontoon.fi-sivustolta.

Perinnetila järjestää seuraavat tapahtumat 2024:

  • Leivontapäivä la 8.6.
  • Lasten perinnepäivä ke 24.7.
  • Kulttuuriympäristöpäivä la 14.9.

Lisäksi on talkootyötä, johon kaikki vapaaehtoiset ovat tervetulleita.

Eri tahot voivat myös järjestää tapahtumia perinnetilalla. Tulevana kesänä on ainakin Letkun kyläyhdistyksen kesäkahvila heinäkuun lauantaisin, Sirkku Anttila ja Pekka Koivukunnas järjestävät hiilipiirustuspäivän 6.7.2024. Syyskuussa on Tammelan seurakunnan sadonkorjuun kiitosjumalanpalvelus.

Yhteistyöyrittäjämme järjestävät Liesjärvellä opastettuja retkiä vuoden ympäri, heillä on tarjolla myös muita palveluita. Näistä lisätietoa Luontoon.fi-sivustolta.

Lisätietoja