Krigshistoria, gränskarelsk kultur, susande furor och blänkande tjärnar lockar besökaren till Petkeljärvi. Även under ett dagsbesök hinner du se mycket.

Fotvandring

Vandring i Petkeljärvi nationalpark är som att gå omkring i ett vykort. Parken har cirka 10 km markerade leder och är ett omtyckt mål för dagsutflykter. Naturstigen Kuikan Kierros (Storlommens runda) (6,5 km) går genom varierande åsnatur, vars stämning är nästan sagolik. Längs stigen kan man se spår efter bäverns framfart, tallmoar märkta av skogsbränder och madängar eller sticka sig in i Petkeljärvi friluftscenter. Harjupolku (3,5 km) följer delvis samma rutt. Korkeasärkan polku (2 km) för vandraren ut i de vackra landskapen längs Valkiajärvi och Kaitajärvi.

Solen skiner genom trädtopparna i en gammal tallskog. Genom bilden går en led där två vandrare promenerar.

Paddling

Petkeljärvi nationalpark erbjuder förträffliga möjligheter till paddling. Från Petkeljärvi kan man via Nuorajärvi paddla en ca 80 km lång sträcka längs Koitajoki å till Koitere i Patvinsuo nationalpark. Till Mutalahti söder om nationalparken är det ca 20 km att paddla. Läs mer om uthyrning av utrustning.

Två paddlare i en kajak på en sjö. I bakgrunden finns skog och himlen är molnfri.

Övriga aktiviteter

  • Geocaching: Jakten på geocacher tar med besökaren på ett roligt äventyr i naturen. Läs mer
  • Skidåkning: Upplev vintern i nationalparken under en skidtur i terrängen.
  • Fiske: I parkens vattendrag är det roligt att pröva fiskelyckan!
  • Naturstuga: Utställningen i Petkeljärvi naturstuga förnyades 2014 och berättar om åsarna som bildades som spår efter istiden samt om åsnaturen, naturskyddet och områdets historia.
  • Bär- och svampplockning: Ta med dig blåbär, lingon och matsvampar hem till middagsbordet.
  • Sevärdheter och vyer: I terrängen kring Petkeljärvi friluftscenter finns det delvis restaurerade krigskonstruktioner från andra världskriget, till exempel en korsu och en skyttegrav. I byn Möhkö får du bekanta dig med den gränskarelska kulturmiljön.
  • Cykling: Enligt allemansrätten är terrängcykling tillåten. Håll dej på tydliga stigar och ta i beaktande andra som rör sig på stigarna.
  • Bad, simning: Ta en uppfriskande simtur i Petraniemi där finns det en naturstrand för simmare. På området finns ingen allmän badstrand.
  • Vandring: De som är intresserade av en längre vildmarkstur kan vandra längs Norra Karelens äldsta friluftsled, Taitajan taival (31 km). Njut av det storslagna åslandskapet och övernatta i skärmskydd.
  • Båtutflykter: Goda möjligheter till roddturer och båtutflykter. Närmaste båtplats är båtrampen i Oinassalmi, nära vägen mot Möhkö, som upprätthålls av Ilomants kommun. Man kan färdas med motorbåt i Petkeljärvi och Valkiajärvi. Läs mer om båtuthyrning.

En person fiskar med kastspö från den steniga sjöstranden.