Aktiviteter i Kylmäluoma

20.5.2022
Förra sommaren fälldes en stor storm i Kylmäluomaområdet och vandringslederna har varit ur funktion. Tre rutter öppnas för sommarsäsongen 2022 från vandringslederna i Kylmäluoma strövområde - delvis med ändrade rutter: naturstigen, Hukanharjunstigen och Kivikkovaarastigen.

Två fiskare i en roddbåt.

Vid de klara sjöarna i Kylmäluoma kan hela familjen njuta av sin semester. Strövområdet är populärt bland fiskare, jägare och vandrare.

Fiske

Bland Kylmäluomas cirka 90 sjöar och tjärnar finns många alternativ för fiskeplatser. Tjärnarna och sjöarna som skymtar mellan åsarna erbjuder fantastiska fiskeplatser. Ädelfisk planteras i två sjöar och bland fångsten kan det därför finnas till exempel regnbågslax och harr.

Iso-Pajuluoma i närheten av campingområdet är ett populärt fiskeområde, där man främst kan fiska regnbågslax och öring. Den mindre tjärnen Katkeimalampi har reserverats endast för flugfiske. Där kan till exempel harr fastna på kroken. Kylmäluoma är ett populärt mål för pimpelfiske på våren då sjöarnas regnbågslaxar och stora abborrar lockar pimpelfolket.

Med rekreationsfisketillstånd (tillståndsområde 4525; eraluvat.fi) får man fiska i alla vattendrag i strövområdet.

I strövområdets vattendrag, med undantag av Iso-Pajuluoma och den mindre Katkeimalampi, är det tillåtet att pimpla och meta enligt allemansrätten. För att fiska med handredskap behöver du den fiskevårdsavgiften (eraluvat.fi).

Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen kalastusrajoitukset.fi.

Två barn undersöker en stubbe i skogen. I bakgrunden skymtar en sjö.Köp fisketillstånd från Kylmäluoma campingområde eller på webben (eraluvat.fi).

Utflykter

Notera. Kylmäluomas vandringsleder har förändrats. Längden på sträckorna i terrängen kan skilja sig från de som beskrivs i vägbeskrivningarna.

I den lättframkomliga moterrängen kan hela familjen bege sig på dagsutflykt. Kylmäluoma har flera markerade leder. Kylmäluoma naturstig (4 km) är den kortaste leden och passar även för de minsta i familjen. Från stigen Hukanharjunpolku (5 km) öppnar sig de mäktigaste vyerna över vattendragen och åsarna. Längs Kivikkovaaras stig (8,5 km) kan man beundra ödemarkslandskapet bland myrar och tjärnar. Ta en matpaus vid underhållna skärmskydd och eldplatser. Kartor och utflyktstips får du lättast från Kylmäluoma campingområde. Läs mera om leder i Kylmäluoma.

Jakt

Vidsträckta jaktmarker väntar på jägarbesökare alldeles intill Kylmäluoma campingområde. Kylmäluoma är ett ypperligt mål speciellt för jägare som är intresserade av skogshönsfåglar. Småvilttillstånd för Kylmäluoma och den övriga näromgivningen kan du enkelt köpa från Forststyrelsens nätbutik för vildmarkstillstånd (tillståndsområde 5622; eraluvat.fi).

Andra aktiviteter

  • Bär- och svampplockning: Fyll dina hinkar med höstens skörd! I Kylmäluoma växer främst lingon och hjortron. 
  • Paddling och rodd: Från Kylmäluoma campingområde kan man bege sig direkt på rodd- och paddlingsturer. Vid campingområdet kan man hyra båtar och kanoter.
  • Snöskoteråkning: Snöskoterleden som sköts av Taivalkoskis snöskoterpool går genom strövområdet till Kylmäluoma campingområde. Därifrån kan man fortsätta mot Kuusamo och Kajanaland.
  • Sevärdheter och utsikter: Mäktiga ås- och sjölandskap är de största rikedomarna i området. Hukanharju och Kylmäluomanharju är fantastiska platser som finns i närheten av Kylmäluoma campingområde.
  • Cykling: Från Taivalkoski startar en utstakad terrängcykelled som går längs med åsen Kylmäluomanharju genom strövområdet.
  • Observation av stjärnhimlen: Vänd blicken mot skyn! Stjärnor, norrsken och månen syns klara utan luftföroreningar.
  • Simning: Under varma sommardagar kan man ta sig ett dopp i en av de 90 klara sjöarna och tjärnarna. På Kylmäluoma campingområde finns en badplats. Andra bra badplatser finns längs vandringslederna, till exempel vid Kylmäluomajärvi, Valkeinen och Pikku-Pajuluoma. Du simmar på eget ansvar.