Luontoon.fi uutiset

Tervetuloa tutustumaan 1910-luvun metsänvartijatilan elämänmenoon Korteniemen perinnetilalla

Korteniemen perinnetila on siivottu talven jäljiltä ja tila on valmis vastaanottamaan vierailijat. Tilalla eletään kuten 1900-luvun alussa, tosin silloin tilalla asui kymmenhenkinen perhe. Tänä kesänä tilaa hoitaa nuori emäntä Oona Tapiomaa Tammelasta ja vanha emäntä Outileena Uotila.

Vanhassa pirtissä kangaspuiden ja lieden välissä astiahyllykkö.

Maatiaisruis näyttää talvehtineen hyvin, eivätkä jyrsijätkään ole pahasti myllänneet rakennuksissa talven aikaan. Siivouksen jälkeen alkaa laidunaitojen kunnostus. Nyt toivotaan ruohon kasvulle suotuisaa säätä, jotta voidaan tuoda lampaat perinneympäristöä laiduntamaan. Lampaiden on määrä tulla Korteniemeen 20.5.2024. Samalla tulevat kanat kanalaan. Myöhemmin kesällä tuodaan lehmät ja kanat pääsevät ulos vapaasti kuopsuttelemaan.

Ennen eläinten tuloa aloitellaan jo kevään kylvöt pellolla. Ensimmäisenä pellolle tulevat Tammelan Riihivalkaman kolmasluokkalaiset istuttamaan perunaa tiistaina 14.5.2024. Keväisin perinnetilalla, niin kuin maatiloilla yleensäkin, on paljon puuhaa ja tutkittavaa. Liesjärven kansallispuiston luonto on monipuolinen, eri luontotyyppien mosaiikki. Järvet, harjut, pienet suot ja perinnetila niittyineen ja hakamaineen tarjoavat elinympäristön erilaisille kasveille ja eläimille.

Pata porisee lieden yllä.-Kun tulin tänä keväänä ensimmäistä päivää töihin Korteniemeen, kuulin käen kukkuvan tauotta, vanhan kansan mukaan se on hyvän kesän enne, emäntä Outileena Uotila hymyilee.

Korteniemen perinnetilan ovet ovat avoinna toukokuussa ti-pe klo 9-15. Kesä-elokuussa to-su klo 11-17 ja syyskuussa pe-su 11-17.

Kesän ensimmäinen tapahtuma on leivontapäivä la 8.6.2024 ja isoin tapahtuma Lasten perinnepäivä ke 24.7.2024. 

Myös muut tahot voivat järjestää toimintaa perinnetilan upeassa ympäristössä. Tänä kesänä on muun muassa Letkun kyläyhdistyksen kesäkahvila Korteniemen tuvassa heinäkuun lauantaisin ja 6.7.2024 Sirkku Anttilan ja Pekka Koivukunnaksen järjestämä, kaikille avoin hiilipiirustuspäivä. Ja kaikki aivan ilmaiseksi!

Tervetuloa!

Lisätietoja: