Luontoon.fi uutiset

Sallan kansallispuistossa erittäin työntäyteinen vuosi – uusi reitti vie tunturimaisemiin, suosituimman reitin sorastus jatkuu kesällä

Uusi, noin kahden kilometrin pituinen retkeilyreitti johdattaa Itärinteen laavulta Tunturilammen laavulle ja avaa uusia retkeilymahdollisuuksia. Taivaan tavoittelijan taipaleen sorastus on aloitettu ja jatkuu vuonna 2024. Kansallispuiston perustamisrahoituksella on tänä vuonna tehty paljon uusia retkeilyrakenteita.

Reittiviitat lumisessa metsässä. Polun varrella on laavu.

Sallatunturin itärinteeltä aukeavat mainiot maisemat. Nyt niitä pääsee ihastelemaan uuden reitin myötä entistä paremmin: Itärinteen ja Tunturilammen laavujen välille on valmistunut 1,9 kilometrin pituinen sorastettu reitti. Reitti on noin puolitoista metriä leveä, ja paikoin sillä on poikkipitkoksia, jotka ovat 1,4 metriä leveitä.

- Uusi reitti on ollut käytössä loppusyksystä. Reitti on melko helppokulkuinen, ja siltä avautuvat maisemat ovat ilo silmille, iloitsee virkistyskäytön asiantuntija Suvi Kauhanen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Kun uuden reitin yhdistää suositulle Pohjoisrinteen parkkipaikalle vievään polkuun, tulee yhdensuuntaiselle etapille matkaa noin 2,3 kilometriä.

Uuden yhteyden avulla voi tehdä myös ympyräreitin: patikoinnin voi aloittaa Pohjoisrinteiltä, suunnata suositulle Pahanojankurun kierrokselle ja kävellä Tunturilammin laavulta uutta reittiä pitkin takaisin Pohjoisrinteille. Tällöin patikoitavaa tulee yhteensä noin 15 kilometriä.

Autiotuvan portailla on kaksi naista. Tuvan edustalla on pöytä-penkkiyhdistelmä.
 

Sallan suosituimman reitin sorastus jatkuu kesällä

Sallan kansallispuiston suosituin reitti on Taivaan tavoittelijan taival, jota kavutaan Ison Pyhätunturin päälle. Taivaan tavoittelijan taival on ympyräreitti, ja sen itäistä puolta alettiin kestävöidä kesän aikana. Länsipuolella reitti on sorastettu ja varustettu pitkoksilla, ja huipulle mennään teräsportaita pitkin.

Tänä vuonna sulan maan aikana itäpuolen reitin sorastus on päässyt rakkakivikon alkuun asti, ja työt jatkuvat kesällä.

- Retkikartta-verkkopalveluun päivittyy lähiaikoina reitin kulku itäpuolella. Reitti itäpuolella on merkitty maastoon sinisillä vanerineliöillä ja aurauskepeillä, kertoo Suvi Kauhanen.

Sallan kansallispuistoon on valmistunut paljon uutta tänä vuonna

Teräsrakenteiset portaat metsäisessä rinteessä. Suomen uusimmassa kansallispuistossa on rakennettu tohinalla kesän ja syksyn aikana. Valmistuneita retkeilyrakennelmia ovat esimerkiksi metalliset, yli 60-metriset portaat Kaunisharjun laavulle; Kolmiloukkosen laavun pohjoispuolella sijaitsevat portaat sekä näköalatasanne; Pahaojankurun luonnonvedenottopaikan portaat; Kylmähetteen silta ja Pohjoisrinteiden uusi käymälä sekä Pahaojankurun uusi autiotupa. Marraskuun aikana on valmistunut lisäksi uusi laavu Pitkälammelle.

Vielä on jäänyt kunnostamista ensi vuodellekin.

- Pahanojankurun kierrokselle tulee vielä lisää pitkoksia, joiden asentamista jatketaan keväällä lumien sulamisen jälkeen, sanoo virkistyskäytön asiantuntija Suvi Kauhanen.

Sallan kansallispuiston retkeilyrakenteet on rakennettu eduskunnan myöntämällä kansallispuiston perustamisrahoituksella.

Lisätietoja