Luontoon.fi uutiset

Koli on Suomen neljänneksi suosituin kansallispuisto

Koli ja Ruunaa jatkavat Pohjois-Karjalan suositumpina luontokohteina. Kolin kansallispuistoon tehtiin viime vuonna reilut 249 000 käyntiä. Käyntimäärä laski kaksi prosenttia viime vuodesta. Kolin luontokeskus Ukossa sen sijaan oli ennätyksellisen vilkasta. Luontokeskukseen tehtiin lähes 116 000 käyntiä ja käyntimäärä nousi 28 prosenttia vuodesta 2022. Kolin kansallispuiston kävijöiden kokonaistulovaikutukset paikallistalouteen olivat 24,1 miljoonaa euroa.   

Kaksi retkeilijää lumipeitteisellä vaaralla koiran kanssa.
 

Asiakaskokemuksen kehittämiseksi on tehty Kolilla kovasti töitä. Kansallispuiston retkeilyreittejä on tuotteistettu ja Kolin luontokeskus Ukkoon on rakennettu uusi retkinäyttely. Maksuttomassa retkinäyttelyssä voi opiskella turvallisesti retkeilyn aakkosia ja retkietikettiä. Asiakaspalvelun Ukossa tuottaa Retkipaikka ja kahvilapalvelut tarjoaa Kahvila Eväsretket. 

Ruunaan retkeilyalueelle tehtiin viime vuonna reilut 64 000 käyntiä. Käyntimäärä pysyi edellisvuoden tasolla. Ruunaan retkeilyalueen kävijöiden kokonaistulovaikutukset paikallistalouteen olivat 3,8 miljoonaa euroa. 

”Ruunaan retkeilyalueen maastorakenteita, opastusta ja kalastuksen vaatimia rakenteita kunnostetaan kolmivuotisessa kehittämishankkeessa. Työt käynnistyivät viime vuonna ja jatkuvat vuoden 2025 loppuun saakka. Taukopaikkoja on peruskorjattu Murrookoskella, Onkilammella, Haapaniskalla ja Saunaniemessä. Neitijoen ja Tetripuron sillat sekä Onkisuon pitkospuut on korjattu. Ja Neitikosken esteettömän reitin peruskorjaus on aloitettu. Rakentaminen jatkuu taas keväällä, kun lumet ovat sulaneet”, virkistyskäytön asiantuntija Tarja Teppo Metsähallituksesta kertoo.  

Patvinsuon kansallispuistoon tehtiin viime vuonna 16 500 käyntiä. Käyntimäärä laski kahdella prosentilla. Patvinsuon kansallispuiston kävijöiden kokonaistulovaikutukset paikallistalouteen olivat 0,7 miljoonaa euroa. 

Petkeljärven kansallispuistoon tehtiin 16 100 käyntiä, missä oli laskua seitsemän prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Petkeljärven kansallispuiston kävijöiden kokonaistulovaikutukset paikallistalouteen olivat 0,9 miljoonaa euroa. Petkeljärven kansallispuistoon johtava tie oli loppuvuonna suljettuna siltaremontin vuoksi, mikä selittää käyntimäärän laskua.  

Kaikissa Suomen kansallispuistoissa vierailtiin viime vuonna 3,6 miljoonaa kertaa. Suosituimpia käyntimääriltään olivat vuonna 2023 Pallas–Yllästunturin, Urho Kekkosen, Nuuksion, Kolin ja Pyhä–Luoston kansallispuistot. Valtakunnallisesti kansallispuistojen käyntimäärissä oli hienoista kasvua edelliseen vuoteen verrattuna.  

Käyntimäärät Pohjois-Karjalan luontokohteissa tammi-joulukuu 2023 ja muutos vuoteen 2022 

Lisätietoja