Att se och göra i Kolis naturum Ukko

Evenemang och aktuellt

Information om naturumets tillfälliga utställningar och evenemang finns i Kolis naturum Ajankohtaista-sidan (på finska).

Arvet efter Koli -utställningen

Arvet efter Koli -utställningen (avgiftsbelagd) berättar om Koli nationalparks geologi, natur och kultur. I utställningen får du bekanta dig med t.ex. svedjebrukskulturens traditioner, turismens historia i Koli och områdets geologiska utvecklingsskeden. Du kommer att förstå hur Koli blev Koli.

Ett rum med flera tavlor på väggarna.

Gruppguidningar

Grupper kan få guidning i den permanenta utställningen och på naturstigarna. Guidningar bör bokas i förväg. Guidningen är avgiftsbelagd. Naturumets kontaktuppgifter.

Auditoriet och filmerna

På naturumets andra våning finns ett välutrustat auditorium som rymmer 200 personer och kan hyras för möten och seminarier. Bokning av auditoriet (vaaravaraukset.fi, på finska). I auditoriet visas filmer om naturen i Koli när utrymmet inte används för möten. Filmerna tar ca 20 minuter och ingår i inträdesavgiften. Filmerna byts ut med några månaders mellanrum.

Läshörna 

I läshörnan finns ett handbibliotek som är tillägnat Kolis natur, kultur och historia. Läshörnan är gratis.

Naturumets gårdsplan d.v.s. Övre gården

Från Kolis naturum Ukkos gård, d.v.s. Övre gården, startar flera rutter av vilka en leder till Ukko-Kolis utsiktsplats. Dessutom kommer man till Pielisjärvis strand med stol- och utsiktshissen. Intill Övre gården finns också eldplats.

Två personer tittar på fotografier och texter på utställningens väggar. I bakgrunden finns timmerstugans vägg och ett bord med en duk, på bordet står en kastrull i emalj.

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en familj som går på en sommarstig.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer