Luontoon.fi uutiset

Suuntaa talvilomalla Nuuksion metsiin ja Suomen luontokeskus Haltiaan

Nuuksiossa pääsee talvilomaviikolla lumikenkäilemään, hiihtämään ja pyöräilemään. Suomen luontokeskus Haltian Elämyskodalla opetellaan paistamaan nuotiolettuja eräoppaan opissa. Koko perheen opastetuilla retkillä tutustutaan lumiseen luontoon. Haltian retkisauna lämpiää päivittäin ja löylyt modernin Saivo-saunan lauteilla kruunaavat reippaan retkipäivän. 

Kaksi retkeilijää istuu lumihangessa lumikengät jalassa ja heittää lunta ilmaan.

Lämpimissä sisätiloissa voi etsiä Haltian tiloihin piilotettuja liito-oravia ja tutustua monipuoliseen näyttelytarjontaan. Haltian Olohuoneessa voi lukea retkietikettiaiheista satukirjaa ja värittää aiheeseen liittyviä värityskuvia. Haltia on avoinna 17.-25.2.2024 päivittäin kello 10–17. 

Haltian portilta pääsee talviseen luontoon  

Haltian edustalta lähtee kolmen kilometrin pituinen lumikenkäilyreitti sekä viiden kilometrin pituinen talvipyöräilyreitti. Molemmat ovat ympyräreittejä ja ne on merkitty maastoon sekä aluekartalle. Alueelta löytyy hiihtäjille myös valmiita latuja. Solvallan valaistu hiihtolatu on 3,5 kilometrin mittainen ja siitä voi jatkaa yhdyslatua Pirttimäkeen ja Oittaalle saakka. Haltian lähiluontopoluilla voi myös liikkua kävellen talviaikaan. Osa reiteistä on yhteiskäytössä, joten kannattaa huomioida kaikki reiteillä liikkuvat. 

Osa Nuuksio 30 vuotta -tapahtumia  

Nuuksion kansallispuisto täyttää 30 vuotta tänä vuonna. Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueella sijaitseva kansallispuisto on Suomen kolmanneksi suosituin kansallispuisto ja ainutlaatuinen luontoaarre Uudellamaalla. Nuuksio on helposti julkisilla liikennevälineillä saavutettava kohde, joka tarjoaa upeita elämyksiä luonnosta kiinnostuneille. Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sinua odottavat upeat näyttelyt, Nuuksion kansallispuiston kymmenien kilometrien reittiverkosto, varustevuokraamo, retkitarvike- ja lahjatavaramyymälä sekä Ravintola Haltia. 

Vinkkejä talviluonnon tarkkailuun Nuuksiossa: 

1.    Koskikaran voi nähdä talvehtimassa Myllypurolla tai sen laskupuroilla.
2.    Meerlammen lippaluolan alueelle muodostuu talvisin usein upeita jääpuikkoja. 
3.    Romvuori näyttää mahtavalta jäältä käsin katsottuna, tarkista kuitenkin jäätilanteen turvallisuus ennen retkeä. 
4.    Saarijärven uimarannalta näkee hyvin tähtiä ja jopa mahdollisia revontulia. 
5.    Hyviä tähtienkatselu- ja kuvauspaikkoja löytyy myös Nuuksion lukuisien lampien korkeilta rantakallioilta. 

Lisätietoja

Piirretty logo, jossa on liito-orava, teksti Nuuksion kansallispuisto ja 30.