Luontoon.fi uutiset

Sipoonkorvesta reipashenkinen kilpailija Nuuksiolle – kansallispuistojen käyntimäärät kirivät kohti puolta miljoonaa

Pääkaupunkiseudun molemmat kansallispuistot, Nuuksio ja Sipoonkorpi, kuuluvat suosituimpien kansallispuistojen joukkoon Suomessa. Nuuksion kansallispuistoon tehtiin vuonna 2023 noin 274 400 vierailua ja Sipoonkorpeen 172 500 käyntiä. Kun verrataan vuoden 2022 käyntimääriin, Nuuksiossa nähtiin käyntimäärien laskua ja Sipoonkorvessa tuntuvaa nousua. Viime vuoden aikana kaikkiin Suomen 41 kansallispuistoon tehtiin 3,6 miljoonaa käyntiä. Tämä on yhden prosentin enemmän kuin vuonna 2022. 

Retkeilijä polvistunut reitillä tutkimaan reppuaan.
Nuuksion kansallispuisto on saamassa käyntimääriltään Sipoonkorven kansallispuistosta hiljalleen kiinnostavan kilpailijan. Nuuksio on luvuissa yhä edellä, mutta Sipoonkorvessa nähtiin vuonna 2023 käyntimäärien suurloikka. Nuuksio oli yhä Suomen kolmanneksi ja Sipoonkorpi seitsemänneksi vierailluin kansallispuisto vuonna 2023. 
 
Vuonna 2023 Nuuksiossa vierailtiin 11 prosenttia harvemmin kuin vuonna 2022, yhteensä 274 400 kertaa. Nuuksion kansallispuiston käyntimäärä jäi alle 300 000 käynnin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan.  

Kaksi maastopyöräilijää reitillä metsän keskellä.

- Nuuksiossa olemme ohjanneet retkeilijöitä luontokeskus Haltian ympäristöön, jossa on paljon reittejä, mutta joka ei ole osa kansallispuistoa. Ruuhkapalautetta on tullut aiempia vuosia vähemmän. Osa Nuuksion kävijöistä on siirtynyt Sipoonkorpeen ja pääkaupunkiseudun muille retkikohteille, summaa palveluomistaja Joel Heino Metsähallituksen Luontopalveluista. 

Sipoonkorvessa kiinnostavat uudet retkeilypalvelut ja saavutettavuus julkisilla 

Sipoonkorven kansallispuistossa käyntimäärien nousu oli hurjaa. Vuoteen 2022 verrattuna käyntejä kansallispuistossa oli peräti 28 prosenttia enemmän eli 172 500 käyntiä. Sipoonkorven suosio on pitkällä aikavälillä ollut kasvusuuntainen. 

- Viiden vuoden aikana Sipoonkorpeen on satsattu, ja siellä on uusittu paljon reittejä ja retkeilypalveluita, kuten Bakunkärrin ja Fiskträskin kierrokset sekä taukopaikat. Sipoonkorpi on monelle helposti saavutettava: kansallispuistoon pääsee usealla eri bussiyhteydellä, kertoo palveluomistaja Heino. 

Kaksi retkeilijää katetussa tulentekopaikassa.
Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, joilla kestävä ja luonnon huomioon ottava retkeily sekä retkeilypalvelut, kuten taukopaikat ja sorastetut reitit, ovat tärkeitä. Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistot ovat monena vuonna keränneet yhteensä hieman alle puoli miljoonaa vierailua. 

- Tähän pitkään linjaan vuosi 2023 ei ollut poikkeus. Ehkä voisi ajatella, että Sipoonkorpi on noussut Nuuksiolle kilpailijaksi käyntimäärissä, kiteyttää palveluomistaja Heino. 

Käyntimäärien lisäksi Metsähallitus seuraa Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistojen paikallistaloudellisia vaikutuksia. Vuonna 2023 Nuuksion paikallistaloudelliset vaikutukset olivat noin 7,2 miljoonaa euroa ja Sipoonkorven 1,3 miljoonaa euroa. Lukuihin vaikuttavat esimerkiksi kansallispuistojen käyntimäärät ja vierailijoiden käyttämät palvelut. Paikallistaloudellisilta vaikutuksiltaan suurimmat kansallispuistot sijaitsevat yleensä matkailukeskusten läheisyydessä. 
 
Metsähallitus on julkaissut vuoden 2023 käyntimääriä kansallispuistoissa ja muilla ylläpitämillään kohteilla: https://www.luontoon.fi/ajankohtaista  
 
Käyntimääriä suojelu- ja retkeilyalueilla sekä palvelupisteillä edellisiltä vuosilta: https://www.metsa.fi/vapaa-aika-luonnossa/kayntimaarat/  
 
Nuuksion kansallispuisto viettää vuonna 2024 kolmekymppisiään. Juhlavuonna Nuuksion luontoa ja retkeilyä juhlitaan monilla tavoilla: https://www.luontoon.fi/-/nuuksion-kansallispuisto-30-vuotta-paakaupunkiseudun-helmi-kutsuu-kaikki-juhlimaan

Lisätietoja