Luontoon.fi uutiset

Savonlinnan seudulla luontomatkailijoita kiinnostavat monipuoliset luontokohteet, reitit ja saimaannorppa

Muualla Suomessa asuvat luontoharrastajat kertoivat Metsähallituksen kyselyssä ja verkkokeskustelussa, millaisia mielikuvia heillä on Savonlinnan seudusta ja minkälainen matkailu kiinnostaa.  Eniten etukäteistietoa haetaan retkeilyreiteistä. Niitä selvittää ennen matkaa lähes yhdeksän kymmenestä. Savonlinnan seudulle suuntaavia luontomatkailijoita kiinnostaa kokea useita erilaisia luontokohteita ja reittejä sekä nähdä norppa. Mielikuvat Savonlinnan seudusta luontomatkailukohteena keskittyvät vesistöihin, niiden monipuolisuuteen, kirkkauteen ja kauniiseen maisemaan. 

Kolme naista ja koira istuvat veneessä. Kaikilla on päällä pelastusliivit.

Matkakohteen valinnassa mahdollisuus nähdä uusi kohde kohtuullisen etäisyyden päässä nousi suosituimmaksi kohdevalinnan perusteeksi. Myös erityiset nähtävyydet ja maastoyöpymisen mahdollisuudet kiinnostivat useimpia.  

Pääosa vastaajista olisi valmis matkustamaan yli kahden tunnin yhdensuuntaisen matkustusajan kohteeseen viikonlopun tai pidennetyn viikonlopun mittaisella luontomatkalla. Pitkä etäisyys, julkisen liikenteen puutteet ja siirtymien hankaluudet ovat vastaajien kokemia esteitä matkailulle Savonlinnan seudulla. Yli 90 prosenttia kulkee luontomatkoilleen omalla autolla, mutta moni toivoo nykyistä parempia julkisen liikenteen yhteyksiä seudulle. Osalle tämä on välttämättömyys.   

“Junalla matkustamista helppona ja ekologisena vaihtoehtona kannattaa nostaa enemmän esille. Junalla pääsee suoraan Saimaan sydämeen, niin Punkaharjulle kuin Savonlinnaan ja sieltä helposti vesille joko risteillen tai vuokravälinein”, Metsähallituksen asiakaspalvelupäällikkö Teppo Loikkanen kertoo.   

Saimaa ja saimaannorppa tunnetaan  

Luonnon osalta seutu vastaa odotuksiin erinomaisesti, sillä potentiaaliset matkailijat arvostavat muun muassa kauniita maisemia, korkeuseroja sekä erikoisuuksia, joita ei ole muualla. Saimaa, sen saaret ja saimaannorppa ovat jo hyvin toimivia vetovoimatekijöitä. Avoimissa vastauksissaan vastaajat painottavat myös heille erityisten luontokokemusten ja ruuhkattomien luontoreittien tärkeyttä.  

“Riihisaarta kannattaisi hyödyntää matkailun markkinoinnissa vuoden museo 2023 -statuksen myötä. Riihisaari on sekä käyntikohde että Saimaan parhaiden luontokohteiden esittelypaikka”, sanoo Teppo Loikkanen.   

Kysely toteutettiin Metsähallituksen asiakasyhteisölle 

Kysely tehtiin Metsähallituksen erä- ja luontoyhteisön digialustalla, jonka jäsenenä on noin 1 000 retkeilyn, metsästyksen tai kalastuksen harrastajaa. Kyselyn tavoitteena oli hankkia asiakasymmärrystä luontomatkailua harrastavilta tai siitä kiinnostuneilta henkilöiltä, jotka asuvat eteläisessä ja keskisessä Suomessa Savonlinnan seudun ulkopuolella. Kysely kartoitti kohderyhmän mielikuvia alueesta, aktiviteeteista, palveluista, matkailun esteistä ja aiemmista kokemuksista. Se toteutettiin maaliskuussa 2023 ja kyselyyn saatiin 187 vastausta. Kyselyn lisäksi alustalla oli avoinna keskustelu, jossa sai kertoa kokemuksistaan. Siihen osallistui 61 keskustelijaa. Kysely ja keskustelu yhteisössä toteutettiin osana Luonto-Saimaa-hanketta. 

Lisätietoja