Luontoon.fi uutiset

Pelastuslaitos evakuoinut yhteensä 21 retkeilijää Urho Kekkosen kansallispuistosta vatsatautiepidemian vuoksi

Lapin hyvinvointialueen, Lapin pelastuslaitoksen ja Metsähallituksen yhteistiedote

EDIT. 7.3. klo 11.30: Vatsatautiin sairastunut liikkunut myös Porttikosken autiotuvalla.

Viimeksi pelastettiin kahdeksan hengen seurue Tuiskukurun kämpältä keskiviikkona aamupäivällä 6.3. Urho Kekkosen kansallispuiston alueella liikkuvien tulee välttää epidemia-alueen vessoja, tupia ja muita taukopaikkoja seuraavan viikon ajan.

Urho Kekkosen kansallispuistossa on todettu 29.2. jälkeen vatsatautiepidemia Salonlammen laavun, Rautulammin päivätuvan ja Luirojärven kämpän alueella. Viimeisin aamupäivällä 6.3. alueelta pelastettu kahdeksan hengen seurue on liikkunut alueella Kiilopää, Suomunruoktu, Tuiskunkuru ja Luirojärvi.

Viranomaisten ohje Urho Kekkosen kansallispuiston alueella liikkuville on välttää epidemia-alueella taukopaikkoja, vessoja ja laavuja seuraavan viikon ajan. Näin estetään tartuntojen leviäminen pinnoilta. Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on myös erittäin tärkeää.

”Mikäli olet ollut tekemisissä vatsatautia sairastavan kanssa viimeisen kolmen vuorokauden aikana tai koet vähäisimpiäkään vatsataudin oireita, älä lähde vaellukselle”, Lapin hyvinvointialueen infektioylilääkäri Markku Broas kehottaa.

Taudin aiheuttaja ei ole tällä hetkellä tiedossa. Taudinkuva sopii virusperäiseksi taudiksi.

”Maastossa sairastuneella on tärkeä huolehtia riittävästä nesteytyksestä, lämmöstä ja levosta. Lievästikin oireilevan potilaan tulisi aina sairastaa tautia omassa majapaikassa ja näin estetään lisätartuntoja”, Markku Broas Lapin hyvinvointialueelta sanoo.

Pelastuslaitos on kuljettanut useita henkilöitä pois puistosta

Tautitapaukset tulivat ilmi, kun Lapin pelastuslaitos havaitsi alueelta samankaltaisia pelastustehtäviä, joissa alueelta pelastettiin vatsatautioireisia seurueita. Seitsemän henkilöä evakuoitiin moottorikelkan avulla torstaina 29.2. Salolammen laavulta ja sunnuntaina 3.3. neljä henkilöä Rautulammen päivätuvalta. Kahden hengen seurue evakuoitiin helikopterilla Luirojärven kämpältä iltapäivällä 5.3. Viimeksi pelastettiin kahdeksan hengen seurue Tuiskukurun kämpältä keskiviikkona aamupäivällä 6.3. Yhteensä evakuoitavia on nyt 21 henkilöä. Osa sairastuneista on päässyt pois maastosta omin voimin.

Viimeisin maastosta pelastettu seurue on ohjattu näytteenottoon terveydenhuoltoon.

Lisätietoja